Annonce
Bøger

Helt ud i skoven med H.C. Andersen

Johs. Nørregaard Frandsen (t.v.) og Henrik Lehman Andersen (t.h.) på det sted i parken ved Hindsgavl Slot på Fyn, hvor H.C. Andersen stod og kikkede ud over Lillebælt i 1843. Foto: Nordea-fonden
SDU-professor Johs. Nørregaard Frandsen er blevet projektleder for Danske digterruter, der skal lokke danskerne ud i naturen for at opleve en række af de største danske forfattere på nye måder.

Igennem århundreder har forfattere og landskaber i Danmark påvirket og formet hinanden. Lige fra romantikkens forfattere drog ud i naturen for at skrive om den til Michael Strunges rå beskrivelser af storbyens fremmedgjorte landskaber.

I løbet af de kommende år får fynske digtere og forfattere som H.C. Andersen, Ambrosius Stub og Johannes Jørgensen sammen med kolleger fra resten af landet, bl.a. Johannes V. Jensen, Kaj Munk og Karen Blixen, deres eget landsdækkende net af digterruter, Danske digterruter, der skal lokke danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen.

Det sker, fordi SDU-professor Johs. Nørregaard Frandsen fra H.C. Andersen Centret ved SDU har fået ansvaret for at udvikle et landsdækkende net af digterruter, Danske digterruter, der skal lokke danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen.

Digterruterne udvikles i forskellige natur- og landskabstyper samt i udvalgte byer og bydele, så stort set alle egne af landet er repræsenteret, ligesom de litterære stemmer og bidrag trækker linjer fra 1700-tallet til i dag. Og danskerne skal selv ud at gå, sanse, føle, læse og opleve, mens man samtidig indsnuser dansk litteratur, fortælleformer, steder og typer af landskaber.

Johs. Nørregaard Frandsen ser ifølge en pressemeddelelse frem til at åbne endnu flere danskeres øjne for, hvilken rigdom af litteratur og landskaber den danske kultur- og naturarv byder på.

Etableringen af de 19 digterruter er forankret ved H.C. Andersen Centret, og projektet bygger på viden og erfaringer fra en række forskningsprojekter om litteratur og landskab udført af Johs. Nørregaard Frandsen og hans SDU-professorkollega Anne-Marie Mai.

Den første digterrute åbnes til sommer.

Annonce

Danske digterruter

Danske digterruter omfatter foreløbigt 19 digterruter, der udvikles i samarbejde med et museum, et selskab eller en forening.

De 19 digtere er B.S. Ingemann, Carit Etlar, Emil Aarenstrup, H.C. Andersen, H.A. Brorson, Ambrosius Stub, Henrik Pontoppidan, Holger Drachmann, Jeppe Aakjær, Johannes Jørgensen, Johannes V. Jensen, Thit Jensen, Kaj Munk, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Steen Steensen Blicher, Tove Ditlevsen, Dan Turèll og Michael Strunge.

Blandt partnerne er Baggårdteatret, Johannes Jørgensen Selskabet, H.C. Andersen Centret og Øhavsmuseet i Faaborg.

Projektet er støttet af Nordea-fonden. Den første digterruter forventes åbnet til sommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce