Annonce
Odense

- Helt skørt: Ingen grænser for dyre lån til fattige - nu beder Odense om hjælp

Det kan ikke være rigtigt, at socialt udsatte skal tvinges til at tage dyre kviklån for at få ordnet deres tænder, mente socialdemokraten Cæcilie Crawley. Hun tog sagen op i Beskæftigelses- og Socialudvalget, hvor politikerne har drøftet kommunens praksis med at betragte lån, der havde årlige omkostninger på 18-20 procent, som rimelige. Nu har et skriftligt svar fra Ankestyrelsen tydeliggjort, at man ikke må lægge begrænsninger på omkostningsniveauet. Derfor henvender politikerne sig nu til to ministre for at få ændret reglerne. Arkivfoto
  • Odense Kommune må ikke opretholde sin praksis med at betragte lån med årlige omkostninger på 20 procent som rimelige til socialt udsatte.
  • Svar fra Ankestyrelsen viser, at man ikke må sætte grænser for renter og låneomkostninger, hvis folk har lidt penge at afdrage med.
  • Nu beder det politiske udvalg de ansvarlige ministre om hjælp.

De begyndte i et forsøg på at hjælpe socialt udsatte med at få bedre vilkår, hvis de blev nødt til at låne penge for at få lavet deres tænder.

Nu må politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget i stedet konstatere, at der er sket lige det modsatte. At deres forsøg på at hjælpe har fået Ankestyrelsen til at præcisere, hvad man må og ikke må.

Og en kommunal myndighed må ikke sætte grænser for, hvor meget en person pålægges af renter og årlige låneomkostninger, hvis han eller hun har nok penge til lige at kunne klare et lille månedligt afdrag på et kviklån.

Det er reelt kun en mulighed for folk på førtidspension. Praksis viser, at kontanthjælpsmodtagere ikke har penge nok til at kunne klare de månedlige afdrag og samtidig have et vist rådighedsbeløb.

- Det er helt skørt i min bog, at folk nu kan blive udsat for selv de værste af de værste kviklån, siger Cæcilie Crawley (S), der rejste sagen i udvalget i sin tid.

- Det her er ikke den udgang, jeg havde håbet på.

I avisens gennemgang af mulighederne på lånemarkedet - for eksempel tandlægelån - kan man se, at det for eksempel koster 3403 kroner at låne 2000 kroner i to år. Her løber de årlige omkostninger op i 66,8 procent.

Annonce
 

Brev til ministre

Ankestyrelsen har undervejs i politikernes behandling af sagen ændret holdning.

Da en mundtlig orientering blev omsat til en skriftlig vejledning, ændrede forholdene sig til det værre.

Det betyder, at forvaltningen ikke længere kan fortsætte den praksis, man hidtil har administreret efter. Her anså embedsværket et kviklån med årlige omkostninger på 18-20 procent som rimelig, hvis en udsat borger ønskede at få lavet en større tandbehandling. Kunne han eller hun ikke få sådan et lån, gik forvaltningen ind og gav tilskud i form af enkeltydelser.

Derfor har rådmand Steen Møller (K) foreslået politikerne i udvalget, at de nu retter henvendelse til både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, socialminister Mai Mercado og de relevante folketingsudvalg for at få ændret reglerne, som på nogle områder mangler "sund fornuft", mener han.

- Hvis du for eksempel har lånt penge til to tandbehandlinger, må forvaltningen ikke lægge til grund, at du allerede betaler afdrag på tidligere gæld.

- Hvis du står opført i RKI som dårlig betaler (et register, der bruges af banker og virksomheder til at kreditvurdere en kunde, red.), vil bankerne ikke låne dig penge. Så må vi til gengæld gerne hjælpe dig. Men de borgere, der sætter en ære i at betale enhver sit, kan vi risikere at skulle give afslag, hvis de har muligheden for at låne penge til en horribel rente med lang tilbagebetalingstid - bare fordi de har mulighed for at betale bare en lille smule hver måned. Der skal mere sund fornuft ind i det her område - det er alle i udvalget enige om, siger Steen Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce