Annonce
Assens

Helt nyt koncept for senior- og plejeboliger i Tommerup Stationsby

Det kan kun blive kønnere, end det er lige nu, når, når 122 senior- familie- og plejeboliger vokser op her. Foto: Christian Nordholt
Det er et helt nyt koncept, der er på vej til Tommerup St. med de nye byggeplaner på den tidligere savværksgrund, siger bygherre.

Tommerup St.: Det nødvendige areal til formålet er erhvervet, og det er kun udarbejdelsen af en lokalplan for området, der forhindrer selskabet Pleje- og Seniorboliger A/S i at stikke spaden i jorden for det projekt, der skal blive til 74 blandede boliger for seniorer og familier og et friplejehjem med 48 plejeboliger på den gamle saværksgrund i Tommerup St.

Afhængigt af hvor hurtigt kommunen arbejder, kan Assens Kommune blive den første til at huse et projekt, som gruppen forventer at udbrede til flere af landets kommuner.

- Vi forhandler også med Furesø, Slagelse og sandsynligvis kommer Helsingør med også. Projektet er det første af sin art i Danmark, men det kan blive overhalet af andre, siger den ene af de tre i gruppen, civilingeniør Tom M. Pedersen, der har erfaring med seniorbofællesskaber fra tidligere projekter og er fuld af ros til Assens Kommunes håndtering af gruppens henvendelse.

Gruppens koncept med senior- og plejeboliger er tænkt sådan, at de to kategorier af boliger ligger hver for sig, men seniorboligerne deler aktivitetsrum og café med plejeboligerne og kan på den måde købe sig ind på madordninger fra friplejehjemmets storkøkken. Det bliver et krav til den operatør, der skal drive plejehjemmet, at skabe aktiviteter og tilbyde madordninger også til beboere i seniorboligerne, fortæller Tom M. Pedersen.

Fællesfaciliteterne kommer til at ligge i en separat bygning på en måde, så man fra seniorboligerne kan komme dertil uden at skulle gennem plejehjemmet, men så man fra plejehjemmet får direkte adgang.

- Realdania har mange undersøgelser om emnet, der konkluderer, at seniorboliger er den bedste boligform for seniorer. Det forlænger deres liv med syv år, og de får mindre brug for hjælpemidler, fordi de hjælper hinanden, nævner Tom M. Pedersen. Nærheden til friplejehjemmet kan måske lette overgangen til næste fase i livet, hvis for eksempel den ene part i et ægtepar får behov for plejehjemsplads, påpeger han endvidere.

Annonce

Friplejehjemmet

Det nye friplejehjem i Tommerup St. opføres af Pleje- og Seniorboliger A/S.

Det får 48 pladser, som indrettes demensvenligt med meget lys, ingen lange gange og i mindre afdelinger med plads til 12 beboere i hver.

I tilknytning til plejeboligerne opføres en café og et aktivitetsrum, som også skal kunne benyttes af beboerne i de nærliggende seniorboliger.

Pleje- og Seniorboliger A/S indgår aftale med en operatør om at drive plejehjemmet. Operatøren vil have pligt til at stå for aktiviteter får henholdsvis plejehjemmets beboere og områdets seniorer.

Assens Kommune er ikke økonomisk involveret i opførelsen af plejeboligerne, men skal betale samme pris for borgere fra kommunen, der ønsker at bo der, som den betaler for pladserne på de kommunale plejehjem.

Til gengæld skal kommunen i modsætning til på kommunale plejehjem ikke betale for tomme pladser.

Ønske om blandet byggeri

Som nævnt omfatter projektet 48 plejeboliger, der skal drives som friplejehjem og 74 familie- og seniorboliger. Seniorboligerne bliver 80-85 kvadratmeter og familieboligerne 95-100 kvadratmeter.

Ifølge Tom M. Pedersen er det et ønske fra Assens Kommunes ønske, at byggeriet også skulle omfatte familieboliger. Derfor får adgangen til boligerne ingen nedre aldersgrænse.

Blandede boliger er godt for livskvaliteten, mener Birgitte Hjerrild, afdelingsleder i Plan og Kultur i Assens Kommune.

- Vi har jo fået lavet en undersøgelse (Exometric fra 2018 red.), der viser, at der også er efterspørgsel på familieboliger, og det kan også være godt at blande på tværs af generationer, så vi får seniorer og børnefamilier sammen, siger hun. Hun ser projektet som resultatet af en dialog, hvor begge parter har budt ind, samtidig understreger hun, at projektet ikke er længere, end at der skal igangsættes en lokalplan, så der kan ske forskydninger og ændringer undervejs.

Tom M. Pedersen ser heller ikke noget problem i, at Pleje- og Seniorboliger A/S også kommer til at udleje familieboliger. Han nævnter for eksempel, at der i Slagelse er ungdomsboliger med gruppens projekt.

God beliggenhed

Det er mange lejeboliger på en gang i en by af Tommerup St.'s størrelse kunne man indvende, men Tom M. Pedersen mener, at den centrale beliggenhed også vil tiltrække beboere fra Odense på såvel plejehjemmet, hvor man som borger har frit valg, som i senior- og familieboligerne. Stationen med tog til Odense på 9-12 minutter, ligger få hundrede meter fra projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce