Annonce
Nordfyn

Helligdags-dilemma: Byen er fyldt med turister men butikkerne tvinges til at holde lukket

Pinsen har fyldt godt op på både campingpladser og i marinaen, men i helligdagene er der lukket i dagligvarebutikkerne. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Bogense har to store campingpladser og en af landets bedst besøgte lystbådehavne, men ingen åbne butikker i helligdagene.
Annonce

Bogense: Siden påske har frustrationerne blandt Bogenses mange turister stået i fuldt flor, når en af forårets mange helligdage har meldt sig i kalenderen. Byen er nemlig i den situation, at alle tre dagligvarebutikker sidste år passerede den magiske omsætningsgrænse på 34,9 millioner. Dermed må hverken Meny, Rema1000 eller Netto længere holde åbent på helligdage.

Problemet opstår i år fordi Fakta i 2018 lukkede sin butik i Bogense. Det fik omsætningen til at stige i blandt andet Netto.

Det betyder, at både lokale og turister som minimum skal ud på en køretur på otte til 12 kilometer for at kunne købe de mest almindelige fornødenheder.

Mens påske, store bededag og Kristi himmelfartsdag ud over lukkede butikker også bød på coronalukkede restauranter og caféer har byens pizzeriaer haft kronede dage med lange køer omkring spisetid.

På Bogense Kystcamping er indehaver Heidi Seide Jakobsen blevet stillet spørgsmålet: Kan det virkelig passe? - rigtigt mange gange.

- Vi markedsfører os jo på, at vi er campingpladsen i vandkanten, hvor man på to minutter kan spadsere op til handelsmulighederne i byen. Så gæsterne har slet ikke kunnet se logikken i det, siger Heidi Seide Jakobsen. Hun har med beklagelse været nødt til at henvise til henholdsvis Dagligbrugsen i Særslev eller Brenderup.

Igen her i pinsedagene kan campingpladsen melde alt udsolgt, og byen vil endnu en gang være fyldt med turister uden indkøbsmuligheder.

Men i Dagligbrugsen i Særslev er de forberedt på stort rykind i pinsen.

- Vi blev nærmest løbet over ende i bededags- og Kristi himmelfartsferien, men nu er vi forberedt med fyldte hylder, siger souschef i Dagligbrugsen Susan Kildegaard.

Annonce

Kan ikke få dispensation

Ifølge Bogense Havn og Marina er der også booket rigtigt mange pladser i pinsen, og i modsætning til campinggæsterne har sejlerturisterne sjældent adgang til anden transport end en cykel, hvis de skal uden for byen for at handle.

Hos Bogense Handelsstandsforening har man mange gange forsøgt at få en dispensation til at holde åbent på helligdagene, men hidtil uden held.

- Vi har fået rigtigt mange henvendelser omkring problemet i løbet af foråret, men supermarkederne er simpelthen blevet ramt af omsætningsgrænsen. Vi har tidligere forsøgt at råbe politikerne op, for at vi små handlende kunne få lov at holde åbent på de dage, hvor byen vrimler med liv. Det er jo helt skørt, at vi ikke kan have åbent, når der er fyldt af mennesker i gaderne. I år havde det været ekstra dejligt at kunne indhente noget i forhold til corona-krisen, hvor gaderne har ligget øde hen i flere uger, siger Per Maegaard, der er formand for handelstandsforeningen.

Hos Nordfyns Erhverv og Turisme er direktør Per Olesen også frustreret over den konkurrenceforvridning, der ligger i reglerne.

- Der er flere byer langs den jyske vestkyst, man let kunne sammenligne med Bogense i forhold til turismen, og her har man i mange år haft dispensationer. Vi er megatrætte af situationen for vores gæster. Dengang Brian Mikkelsen (K) var erhvervsminister havde vi et møde med ham under Folkemødet på Bornholm, hvor vi diskuterede det her emne. Men der er ikke sket noget, og nu er det en ny erhvervsminister, vi skal se at få i tale. Det arbejder vi på, siger Per Olesen.

Annonce

Borgmester presser på

Også de lokale politikere har flere gange presset på for at få ændret reglerne.

- Det er en problematik, som vi tidligere har rejst over for daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen. Vi mødte opbakning til vores synspunkt hos ministeren, men efterfølgende skete der ingenting. Det er noget, jeg har drøftet flere gange med formanden for Folketingets erhvervsudvalg, Lars Chr. Lilleholt (V), og som jeg også vil rejse over for erhvervsminister Simon Kollerup (S) her efterfølgende. Det er en unødvendig og urimelig konkurrenceforvridning i bestræbelserne på at erobre det danske turistmarked, mener Morten Andersen (V).

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce