Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hellere dø med støvlerne på end sygne langsomt hen

Ole Dahl har været korets dirigent i omtrent halvdelen af de godt 43 år, det har eksisteret. Foto: Palle Søby
I 43 år har Faaborg A Cappella Kor været en markant aktør i Faaborgs kulturliv. Nu er det snart slut. Søndag 8. december giver koret sin allersidste koncert i Faaborg Kirke. Og det bliver et brag af en afslutning.
Annonce

Faaborg: Det er meget svært at forestille sig, at Faaborg A Cappella Kor ikke længere er en del af kulturlivet i Faaborg. Og når koret på søndag har sunget den sidste strofe ved julekoncerten i Faaborg Kirke, vil mange givetvis sidde tilbage og tænke:

"Det dér kor! Hvorfor skal det stoppe? Det kan da ikke være rigtigt!"

Men det kan det. Efter på søndag findes Faaborg A Cappella Kor ikke længere.

- Netop fordi koret har været en vigtig brik i Faaborgs kulturliv i mange år, ville det være utrolig synd, hvis det skulle sygne hen. Hvis det skulle ende med, at folk siger: "Arh, er de ikke ved at gå lidt i opløsning?" Så hellere dø med støvlerne på, siger korets legendariske dirigent, Ole Dahl.

Han har stået i spidsen for koret i omkring halvdelen af de 43 et halvt år, det har eksisteret. Og som formand Ditte Vest siger:

"Det er jo på mange måder Oles kor".

- Vi slutter ikke med et kor, hvor der bliver færre og færre medlemmer. Vi slutter med et kor, hvor der virkelig er folk. Der kommer lyd på, og vi har valgt et repertoire, der er til at overskue, siger Ole Dahl, da avisen møder ham og koret på den allersidste øveaften i auditoriet på Faaborg Gymnasium, hvor koret har holdt til de seneste seks-syv år.

Inden da havde de Sundskolen som base.

Faaborg A Cappella Kor

Korets dirigenter gennem 43 år:
Lis Christoffersen: September 1976 til maj 1989.
Ole Dahl: August 1989 til juni 2008.
Marianne K. Rasmussen: August 2008 til februar 2012.
Ole Dahl: Marts 2012 til juni 2017.
Connie Koch Rasmussen: August 2017 til juni 2018.
Julija Skipore: August 2018 til april 2019.
Ole Dahl: April 2019 til december 2019.

En af korets store drivkræfter gennem mange år er Marianne Ploug Hansen, der har været formand i en lang årrække.

Forhenværende medlemmer, som nu syger med på sidste sæson:
Fem herrer og ni damer.
Fordelingen blandt stemmerne er nu:
16 sopraner, 16 alter, seks tenorer og ni basser, altså cirka to tredjedele damer og en tredjedel herrer.

Annonce

Høj gennemsnitsalder

Ole Dahl var egentlig forlængst stoppet som dirigent, men sagde ja til at vende tilbage for en begrænset bemærkning og give den en spand kul de sidste måneder fra sommerferien og frem til afslutningskoncerten på søndag.

Og efter at have overværet den sidste øveaften på gymnasiet, er man ikke i tvivl om, at Ole Dahl går all-in på den opgave.

- Vi har jo ikke rigtig fået fat i nye medlemmer, og det er også noget af baggrunden for, at vi vælger at stoppe. Der er ikke rigtig kommet nye til i form af nye årgange, og det kan man jo også se på aldersgennemsnittet. Der var engang én, der målte gennemsnittet. Jeg tror i hvert fald, vi lå over 60 år, siger Ditte Vest.

- Ja, jeg vil nok sige, at vi nærmer os kraftigt de 70 år, siger Ole Dahl.

- Jeg ved ikke, om de unge ikke synger i kor, men så gør de det i hvert fald andre steder, konstaterer Ditte Vest.

- Det er i hvert fald en anden slags musik. Den her type kormusik vil der ikke være samme tiltrækning til hos de unge. Det er typisk noget mere rytmisk, noget med mere go i, siger Ole Dahl.

Annonce

Mine mandage med koret

Alice Lindegaard fra bestyrelsen er en af dem, der har været med i næsten hele korets levetid. 38 år har hun sunget med.

- Jeg tænker, at det er lidt forfærdeligt, at det stopper. Mine mandage har jo simpelthen været koraften siden 1981. Mine børn har vidst det, og min mand har vidst det. Sådan har det altid været, så det bliver svært. Jeg har nydt det hver eneste gang. Det har betydet meget for mig at være med i det her kor. Det har givet mig masser af glæde og opløftende oplevelser, og man er aldrig sur, når man går hjem fra koraften. Man har altid masser af overskud - man er blevet iltet, siger Alice Lindegaard.

- Det er faktisk sådan, at sang og musik udvikler et glædeshormon. Det samme hormon, som når kvinder ammer. Ja, det vidste du ikke, Ole, siger Ditte Vest med et grin henvendt til Ole Dahl.

Ditte Vest har været med siden 2010, da hun flyttede til byen.

- Jeg så en annonce for koret og tænkte, at det måtte jeg vist hellere melde mig til. Jeg blev rigtig godt modtaget og fik en masse sociale kontakter som tilflytter. Jeg møder næsten altid nogen fra koret på gaden, fortæller Ditte Vest, der ret hurtigt kom ind i bestyrelsen og nu sidder som korets sidste formand.

Da beslutningen blev taget om at nedlægge koret og slutte med et brag af en afslutningskoncert, blev tidligere medlemmer inviteret til at melde sig til at være med de sidste måneder og være med i afslutningskoncerten.

Det har omkring 15 tidligere medlemmer benyttet sig af, heraf cirka halvdelen mænd. Og lige nu er omkring en tredjedel af korets medlemmer mænd.

- Det er faktisk fantastisk at have så mange mænd, når vi lige i nærheden har Horne Mandskor, som suger alt, hvad der kan krybe og gå af sangglade mænd, sige Ole Dahl.

Ditte Vest (i midten af billedet) kom med i koret, da hun flyttede til byen i 2010. Nu slutter hun som korets sidste formand. Foto: Palle Søby
Annonce

Højdepunkterne

Hvad er for jer højdepunkter i korets 43 år lange historie?

- Koncerten i Klokketårnet, hvor vi stod og sang indenfor og op ad trappen, var en fantastisk oplevelse, husker Ditte Vest.

- For mange år siden sang vi i kraftvarmeværket, hvor vi stod op ad trappen, og folk sad nede. Det var også en stor oplevelse, nævner Alice Lindegaard.

- Og så var der et år, hvor vi af en eller anden grund havde mange tyske sange på repertoiret. Samtidig var der et træf for tyske sejlere i havnen. Da havnefogedens kone synger i koret, fik vi arrangeret en koncert for de tyske sejlere. Vægter Steen Bo Verner, der også synger i koret, hentede dem i havnen, og de var helt vilde. Vi sang på tysk for dem, og de stod op og klappede bagefter. Det blev en af de mest uventede oplevelser, vi har haft, fortæller Ole Dahl.

Det skulle være mærkeligt, om ikke finalen på søndag i Faaborg Kirke vil stå tilbage som et sidste højdepunkt, der vil give genlyd i byen mange år endnu.

Den skal gerne sidde lige i skabet ved den store finale i Faaborg Kirke søndag 8. december. Så kormedlemmerne synger igennem - også her ved den sidste øveaften på gymnasiet. Foto: Palle Søby
Alice Lindegaard (nummer tre fra venstre) har været med i 38 år. For hende har mandag aften altid været koraften. Til venstre Marianne Ploug Hansen, der har været en stor drivkraft som korets formand i en lang årrække. Foto: Palle Søby
Øveaftenen starter altid med munter opvarmning af både stemmer og hele kroppen. Foto: Palle Søby
Mændene er ganske pænt repræsenteret og udgør i dag cirka en tredjedel af korets 45 medlemmer. Foto: Palle Søby
Her ser du alle de omkring 40 kormedlemmer og dirigent Ole Dahl på den sidste øveaften i auditoriet på gymnasiet. Foto: Palle Søby
Ole Dahl sprang ind som dirigent det sidste halve år og går all-in på at fyre den af ved afslutningskoncerten i Faaborg Kirke søndag 8. december. Foto: Palle Søby
Faaborg A Cappella Kor øver sig inden den allersidste koncert i Faaborg Kirke søndag 8. december. Foto: Palle Søby
En øveaften består af to afdelinger med en kaffepause imellem. Foto: Palle Søby
Faaborg A Cappella Kor slutter på toppen med omkring 45 medlemmer. Foto: Palle Søby
I over 43 år har Faaborg A Cappella Kor været en selvfølgelig del af byens kulturliv. Foto: Palle Søby
Ole Dahl var forlængst stoppet som dirigent, men har aldrig helt sluppet koret. Og han sprang til, da der var brug for én til at lede koret mod et brag af en afslutningskoncert. Foto: Palle Søby
Formand Ditte Vest (i midten) fortæller, at sang og musik fremkalder det samme glædeshormon, som når kvinder ammer. Foto: Palle Søby
Det er kendetegnende, at kormedlemmerne altid er i overskud og i godt humør efter en koraften. Foto: Palle Søby
En klassisk scene i auditoriet på Faaborg Gymnasium: En engageret og medlevende Ole Dahl dirigrer Faaborg A Cappella Kor. Foto: Palle Søby
Auditoriet på Faaborg Gymnasium har været korets base de seneste seks-syv år. Før da var det Sundskolen. Foto: Palle Søby
Man kan i høj grad fastslå, at Faaborg A Cappella Kor "slutter med støvlerne på". Foto: Palle Søby
Faaborg A Cappella Kor øver sig inden den allersidste koncert i Faaborg Kirke søndag 8. december. Foto: Palle Søby
Faaborg A Cappella Kor øver sig inden den allersidste koncert i Faaborg Kirke søndag 8. december. Foto: Palle Søby
Kvinderne er i overtal og udgør cirka to tredjedele af korets medlemmer. Foto: Palle Søby
Faaborg A Cappella Kor øver sig inden den allersidste koncert i Faaborg Kirke søndag 8. december. Foto: Palle Søby
Faaborg A Cappella Kor øver sig inden den allersidste koncert i Faaborg Kirke søndag 8. december. Foto: Palle Søby
Faaborg A Cappella Kor øver sig inden den allersidste koncert i Faaborg Kirke søndag 8. december. Til højre ses Marianne Ploug Hansen, der har været en markant formand for koret i en lang årrække. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Lokal kok blev stukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Annonce