Annonce
Livsstil

Helle Troelsens haveguide: Det kan I fordrive tiden med udenfor i haven

En god aktivitet med børnene er at lave et bål af det afklippede fra beskæring af buske og træer. Foto: Helle Troelsen
Mange af os har lige pludselig fået mere tid hjemme, også sammen med vores børn. Der er mange, der på de sociale medier udveksler ideer til aktiviteter, man kan lave med sine børn, gode film man kan se sammen, udveksling af vilde bageopskrifter eller familiespil og lege, man kan fordrive tiden med. Jeg vil her komme med mine bud på, hvad I kunne lave sammen, og det er naturligvis i haven.

Hvis I har børn, så er det måske nu, at der skal sås en lille spire hos dem, så de senere i livet får lyst til at dyrke jorden på vores smukke planet. Det handler om at pirre deres nysgerrighed, hvor det er oplagt at forspire frø til blomster og grøntsager sammen med børnene, se frøene spire og følge dem vokse sig store nok til at plante ud i haven.

Men lige nu skal vi ud i haven og bruge kroppen. Børnene kan være med til at beskære buske og træer i haven, der har vokset sig for store, eller er blevet til et vildnis. Af det kan man bygge huler, lave et kvashegn eller måske brænde det af på et lille bål. Her skal I huske at følge de regler, der gælder for bål i haven, hvilket man kan læse om på beredskabsstyrelsens hjemmeside.

Martsvioler bliver af mange mennesker betragtet som ukrudt. De har også en tendens til at brede sig og så sig selv overalt. De kan spises og smager så skønt på kager. Send børnene ud og pluk dem til kager. Er der rigeligt, så kan de også kandiseres til senere brug.

Har I hornvioler i haven, så prøv at spise dem. De smager dejligt af jenka-tyggegummi.

Lad kålen blive stående i køkkenhaven og lad den gå i blomst

Man kunne være fristet til at grave de gamle kålstokke op her i foråret i sin iver efter at gøre klar til en ny sæson i køkkenhaven. Men der er stadig en masse tilbage at høste i kålplanterne.

Hvis du lader dem blive stående et par måneder endnu, vil de danne gule blomster i toppen af planten, der både er meget dekorative og smager fantastisk rå i salater.

Lug og brug ukrudtet fornuftigt

Rundt omkring pibler det op med ukrudt. Skvalderkål og brændenælder er allerede langt fremme. Hvis I bekæmper det nu, så mindskes lugearbejdet i resten af sæsonen. Tag det, når det er småt, for så er det lettest at få det hele med op. Ukrudtet har i foråret travlt med at udvikle kraftige rødder, så det kan brede sig og vokse sig stort. Når jorden er fugtig og porøs som nu, så er tidspunktet ideelt til lugning. Hvad der fjernes nu, kommer ikke tilbage. Sæt jer på hug i det skønne solskin, og lug bare løs. Hvis I lader ukrudtet ligge i solen og tørre lidt ud, så kan det smides på komposten bagefter, for det har endnu ikke sat frø.

I kunne måske bruge lidt ekstra tid på at undersøge, hvilken slags ukrudt det er, I luger op. Vidste I, at meget af det kan spises, og noget kan bruges som gødning?

Annonce

Identificer ukrudt og andre planter ved hjælp af en app

I kunne måske bruge lidt ekstra tid på at undersøge ved hjælp af en app, hvilken slags ukrudt og andre planter der er i haven. Der findes en app, der hedder PlantNet, der er gratis at installere på en smartphone eller Ipad. Den er også let at bruge, for man skal bare tage et billede af planten og vælge, om den skal artsbestemmes ud fra blomst eller blade. Så dukker der forslag op med latinske navne. Dem kan man naturligvis google det danske navn på.

Dette er også en sjov aktivitet at inddrage børnene i. Så kan de tage Ipad’en med ud og gå på plante-skattejagt.

Kandiserede violer

Martsvioler vokser i både haver, i skoven og langs marker og engdrag. Så det er med at gå en tur ud og lede efter dem. Pluk rigeligt af blomsterhovederne med hjem og til fremstilling af kandiserede violer.

Dette skal du bruge:

2 dl. blomsterhoveder af martsviol.

Æggehvide fra 1 æg.

2 spsk. flormelis.

Sådan gør du:

Æggehviden piskes luftig, men knap så stiv, at du kan vende skålen på hovedet, uden at den falder ud.

Strø flormelis ud på bagepapir.

Dyp hvert blomsterhoved  i æggehvide og dernæst i flormelis, og læg dem på en bageplade med bagepapir.

Lad violerne tørre i ovn ved 50 grader i ca. 1 ½ time. Du skal lade ovndøren stå lidt åben, mens du tørrer dem.

De kandiserede violer kan gemmes i lag med madpapir imellem i en kagedåse eller anden beholder med låg. De bruges til pynt på kager, konfekt eller is.

Annonce

Find ud af, hvilket ukrudt og hvilke planter der kan spises

På Fødevarestyrelsens hjemmeside er en liste over spiselige planter, dem, der kan spises i begrænset mængde, og dem, som man ikke skal sætte tænderne i. Måske har I ukrudt i haven, der kan spises?

Følgende planter kan spises og nogle af dem i begrænset mængde: Skvalderkål, brændenælder, løgkarse, hornvioler, fuglegræs, ramsløg, hvidmelet gåsefod, mælkebøtte, røllike, bibernelle, hyrdetaske, martsviol, kronokseøje, gederams (blade og stængler), kirtel-kortstråle, rød tvetand (bladene) og strandvejbred.

Både brændenælder og skvalderkål er lækre at bruge i suppe, og så er de sprængfyldt med vitaminer. Suppen kan endda tilberedes over bål.

Fremstilling af sprøjtemiddel til roser af padderokker

1. Udblød 1 kg friske padderokker eller 150 g tørrede padderokker med 10 liter vand.

2. Lad det stå i 24 timer, og lad efterfølgende blandingen koge under svag varme i en halv time til en slags padderokke-te.

3. Afkøl afkoget, og si det.

4. Før det bruges som sprøjtemiddel, fortyndes det 1:5. Da afkoget indeholder meget kiselsyre, virker det primært forebyggende mod svampesygdomme. Hæld det på en havesprøjte.

5. Sprøjt roserne i solrigt og tørt vejr, og gentag sprøjtningen hver 14. dag fra tidligt forår til hen på sommeren som forebyggelse. Du kan også sprøjte på jorden lige omkring planterne. I akutte tilfælde kan der sprøjtes tre dage i træk.

Annonce

Ukrudt som gødning og sprøjtemiddel

Visse ukrudtsplanter er gode som gødning og sprøjtemidler.

Brændenældernes spæde skud er fyldt med næringsstoffer. Brug stængler med blade til gødning ved at putte dem i en balje og fyld op med vand. Læg låg på, for når det begynder at gære, lugter det fælt af grisestald. Det tager ca. en uges tid, inden det begynder at boble, og brændenælderne opløses. Væden sies derefter fra og kan bruges som gødning til krukkeplanter. Fortynd det i forholdet 1:10. Det kan også bruges som sprøjtemiddel mod skadedyr, f.eks. spindemider og bladlus. Hæld en fortynding i en havesprøjte, og sprøjt planterne til på forside og bagside af bladene.

Græsset er begyndt at gro og skal slås. Start med at stille klippehøjden på 5, så man nøjes med at tage de største totter. Græsafklip kan samles op og lægges på komposten. Det er godt til at sætte fut i omsætningen af kompostbunken. Læg det ikke i en stor bunke på komposten, men fordel det ned imellem det øvrige kompostmateriale. Hvis du har bioklip på plæneklipperen, så vil den findele græsset, og det vil fungere som gødning, når regnormene trækker stråene ned i jorden og omsætter det der. Undgå at lade græs ligge i tykke lag, for så kommer der gule striber på plænen. Riv det sammen og læg det på komposten i stedet.

Kulsukker er også et meget næringsrigt ukrudt. Den frøsår sig villigt, kan jeg konstatere, for den pibler op overalt i min have. Jeg har rigeligt med kulsukkerplanter at tage af til fremstilling af flydende gødning. Kulsukker indeholder en masse kalium, der blandt andet er et nødvendigt mineral til tomaterne i drivhuset. Det stimulerer også blomstringen hos en masse stauder, sommerblomster og blomstrende buske og træer.

Flydende gødning fremstilles på samme måde som med brændenældegødning. Jeg høster også af mine kulsukkerplanter i løbet af sæsonen, smider bladene på komposten eller lægger dem mellem rækkerne i køkkenhaven som jorddække.

Agerpadderokker, som nogle kalder juletræer eller rævehaler, er et mareridt for mange haveejere, for de er svære at slippe af med. De har utrolig lange rødder, der ligger dybt nede i jorden, hvor de forgrener sig. Derfor kan de hurtigt komme til at dække et stort areal. Man kan stresse dem ved at holde dem nede med et hakkejern, og man kan bruge planten som sprøjtemiddel mod svampesygdomme i roser.

Rundt omkring i bedene pibler det op med ukrudt. Tag det nu, inden det vokser sig stort og breder sig. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Andre gøremål i haven

Riv plænen for mos. Brug en rive eller en elektrisk mosfjerner eller vertikalskærer. Sidstnævnte har den fordel, at den samtidig lufter plænen. Gød derefter plænen, så græsset får noget energi at vokse af. Mosset indikerer, at jorden er til den sure side, så giv den også lidt kalk.

Man kan beskære sine buske nu, og hvorfor så ikke klippe løs af dem, tage grene med ind, og fremrykke foråret indendørs. Pluk også blomsterløg i knop, og stik dem ned i vasen sammen med grenene. Prøv jer frem med anderledes sammensætninger. Lige nu gør det ikke noget at fråse lidt, for hvornår skulle man ellers have mest brug for det?

Frugttræer kan også beskæres nu, dog ikke kirsebærtræer og blommetræer, der vil forbløde.

Gør køkkenhaven klar ved at fjerne ukrudt. Undlad at grave i jorden, da det vil forstyrre mikrolivet og ormelivet i jordens øverste 20 centimeter. Det er nok at kultivere i overfladen. Læg derefter et lag kompost oven på jorden, der kultiveres med ned.

Klip stauderne ned i prydbedene, lug for ukrudt og læg et lag kompost oven på jorden som jorddække.

Del de stauder, der trænger til det. Nogle bliver bare i midten f.eks. sibirisk iris. Nogle vokser op af jorden, f.eks. alunrod og haveaurikler. Grav dem op og plant dem dybere. Lavendelbuske, der er blevet bare i bunden, kan graves op og plantes dybere.

Sæt stauderinge eller andre støttende stativer og pinde ved de planter, I ved ellers vil vælte. Jeg gør det f.eks. ved sankthansurt, riddersporer, pæoner, lægekvæsurt, russisk mandstro og staudeklematis.

Beskær kirsebærlaurbær nu. Man kan formklippe dem til fine kugler, hæk eller andre former. Man kan også opstamme dem, der står frit og fylder meget i haven. Det giver dem en lethed.

Man kan også plante roser, buske og hæk her i marts. Det giver dem et lille forspring til at etablere sig inden sommeren, hvor jorden tørrer mere ud, og de får brug for at blive vandet.

Sæt frø af sommerblomster til forspiring indenfor i vindueskarmen. Mange grøntsager er også gode at forspire; tomater, ærter, majs, porrer, kål, artiskokker, selleri, basilikum, timian og isop. Vent med bønner, squash og agurk til april.

Hvis I ikke nåede det, så vask drivhuset rent med sæbevand og skyld grundigt efter med rent vand. Stil et par stole derind, nyd en kop kaffe til duften af rent drivhus.

Fjern vinterdækket, hvis I altså har haft det i brug i den milde vinter. Nu skal frostfølsomme planter have lys og luft. Men vær klar til at dække dem til, hvis vi mod forventning får frost igen.

Brændenælder kan spises, hvis de f.eks. tilberedes til suppe eller stuvning. Man kan også bruge dem som gødning. Foto: Helle Troelsen
Annonce

De danske gartnerier frygter konkurs

De danske gartnerier er alvorligt ramt af corona-krisen. Drivhusene er lige nu fyldt med planter, som de ikke kan komme af med. Eksporten til mange lande i Europa er stoppet fra den ene dag til den anden, da deres butikker er lukket ned. De danskproducerede planter risikerer derfor at gå til spilde, og gartnerierne frygter konkurs. Planterne kan ikke gemmes til efter krisen, og gartnerierne har heller ikke mulighed for at sende medarbejdere hjem, da de skal passe planterne, hvis ikke hele produktionen skal blive ødelagt. Hvis ikke de afsættes, kasseres de.

Jeg vil derfor opfordre til, at I køber ekstra til krukkerne, så vi undgår plantespild og samtidig støtter de danske gartnerier. For hvornår skulle man ellers forkæle sig selv end nu, hvor alting ellers kunne se lidt dystert og trist ud.

I kan se, om planterne er danskproducerede, ved, at der er et lille dansk flag på potten, eller der står et dansk gartnerinavn på etiketten.

Brændenælder kan smides på komposten og sætte fut i omsætningen. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Nyd tiden udenfor

Nyd ellers alle de stunder, I kan udenfor. Sæt jer i et læ- og solfyldt hjørne og sug solens stråler til jer. Det giver energi.

Slå ørerne ud og bemærk, at fuglenes sang intensiveres fra dag til dag. De har så travlt med at bygge reder. Det er sjovt at iagttage dem drøne rundt og samle fjer, strå, småblade, kattehår og alt andet godt til redemateriale. Udstyr børnene med en kikkert og lad dem udforske fuglelivet i haven.

Se hvordan det hele pibler op af jorden i huj og hast. Nyd det nu, for lige pludselig går det så stærkt, at vi ikke kan følge med mere.

Nyd for pokker alt det dejlige lige uden for døren og i haven. Her har I plads og luft omkring jer. Haven og naturen har ikke opdaget, at vi har en sundhedskrise. Den minder os om liv, årets cyklus, og at tiden og det livskraftige ikke er gået i stå.

Agerpadderokker er svære at slippe af med. Man kan stresse dem ved at holde dem nede med et hakkejern, og man kan bruge planten som sprøjtemiddel mod svampesygdomme i roser. Foto: Helle Troelsen
Hornvioler kan spises. De smager skønt af jenka-tyggegummi. Foto: Helle Troelsen
Beskær kirsebærlaurbær nu. Man kan formklippe dem til fine kugler, hæk eller andre former. Man kan også opstamme dem, der står frit og fylder meget i haven. Det giver dem en lethed. Foto: Helle Troelsen
Sæt stauderinge eller andre støttende stativer og pinde ved de planter, I ved ellers vil vælte. Her er der sat en staudering ved en silkepæon, der får tunge blomsterhoveder, der ellers vil lægge sig hen af jorden. Foto: Helle Troelsen
Pluk blomsterløg i knop, og stik dem ned i vasen sammen med grene fra haven. Prøv jer frem med anderledes sammensætninger. Lige nu gør det ikke noget at fråse lidt, for hvornår skulle man ellers have mest brug for det? Foto: Helle Troelsen
Fjern vinterdækket fra artiskokkerne og andre frostfølsomme planter. Nu skal de have lys og luft omkring sig. Men vær klar til at dække dem til, hvis vi mod forventning får frost igen. Foto: Helle Troelsen
Nyd ellers alle de stunder I kan udenfor. Sæt jer i et læ- og solfyldt hjørne og sug solens stråler til jer. Det giver energi. Foto: Helle Troelsen
Slå ørerne ud og bemærk, at fuglenes sang intensiveres fra dag til dag. De har så travlt med at bygge reder. Det er sjovt at iagttage dem drøne rundt og samle fjer, strå, småblade, kattehår og alt andet godt til redemateriale. Udstyr børnene med en kikkert og lad dem udforske fuglelivet i haven. Foto: Helle Troelsen
Se hvordan det hele pibler op af jorden i huj og hast. Nyd det nu, for lige pludselig går det så stærkt, at vi ikke kan følge med mere. Foto: Helle Troelsen
Forkæl jer selv med ekstra mange krukker med forårsblomster og støt samtidig de danske gartnerier, der lige nu er alvorligt udfordret af følgerne af corona-krisen. Foto: Helle Troelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
GOG

GOG-generalen: Kun DM-guldet tæller for mig

Debat

Stil høje krav til kommunalpolitikerne

Annonce