Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Rodfrugter og kål hører årstiden til

Foto: Helle Troelsen

Jeg hører ofte mig selv sige, at man skal nyde de afgrøder, som sæsonen byder på, for der smager de allerbedst. Rabarber og asparges hører foråret til. Jordbær skal spises solmodne i midsommeren samtidig med, at der er friske ærter.

Nu er der ikke så meget tilbage i køkkenhaven andet end rodfrugter og kål. Til gengæld er de så sprængfyldte af vitaminer, at de giver energi til at modstå trætheden i vinterens mørke og kulde.

Egentlig har man adgang til kål hele vinteren, og jeg nyder hver dag at nappe blade af, som jeg spiser al dente i stedet for en vitaminpille. Jeg tror på, at det er langt sundere.

Annonce

I jorden står pastinak og jordskokker, som sagtens klarer frosten. Men vi har travlt med at spise rødbeder og selleri op, for de kan ikke overvintre i jorden.

Ugens opskrift er sund og mættende og består af selleri-pomfritter med hvidløg/citron-topping. Dertil tilberedes sprødstegt grønkål med æbletern og valnødder, stegte kyllinge-inderfileter og hjemmelavet aioli.

Til fire personer

Sellerifritter:

1 stort sellerihoved

1 økologisk citron (skallen)

3 fed hvidløg

3 spsk. olivenolie

Salt og peber


Sprødstegt kål med kylling:

1 hel stok - eller en stor pose frisk grønkål

3 spsk. olivenolie

100 gram valnødder

2 søde spiseæbler

1 økologisk citron (saften)

450 gram kyllinge-inderfilet

Frisk timian

2 fed hvidløg

Salt og peber


Hjemmelavet aioli:

2 pasteuriserede æggeblommer

1 tsk. sennep

1 tsk. citronsaft

3 fed hvidløg

2,5 dl olivenolie

Salt og peber

Annonce

Sådan gør du

Start med at tage ingredienser til aioli ud af køleskabet, så de opnår stuetemperatur. På denne måde undgår man, at aiolien skiller.


Sellerifritter: Rengør og skræl selleriknolden. Skær den i tynde stave. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Hæld olivenolie i en lille skål med revet citronskal og presset hvidløg. Smag til med salt og peber. Hæld det over selleristavene. Bag dem i almindelig ovn ved 200 grader i cirka en halv time, eller til fritterne er gyldne og sprøde i enderne.


Sprødstegt kål med kylling: Skyl grønkålen, rib bladene og skær dem i grove stykker. Varm olivenolien op i en wok og rist kålen ved høj varme i kort tid, til kålen er sprød i kanten og stadig har bid. Tag det af varmen og afkøl.

Hak valnøddekernerne i grove stykker, skyl og skær æblet i små tern. Behold skrællen på æblet. Bland kål, æbler og valnødder sammen, pres citronsaft over og drys med lidt salt og godt med friskkværnet peber.

Varm lidt olie op i wokken. Vend kyllingestykkerne i en blanding af frisk timian, presset hvidløg og salt og peber. Steg kyllingestykkerne ved middel varme, til de er er møre og gyldne. Anret dem oven på det ristede grønkål med æbler og valnødder. Server med citronbåde, hvis man ønsker retten mere syrlig.


Aioli: Tjek at alle ingredienser har opnået stuetemperatur. Pisk æg, sennep, citronsaft og presset hvidløg sammen. Hæld olivenolien i - i en meget tynd stråle - imens der piskes med en håndmikser. Fortsæt med at piske, til aiolien har en tyk, cremet konsistens. Smag den til med salt og friskkværnet peber.

Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce