Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Klog af skade

I Troensehaven er der under Åben Have en ”pop-up” planteskole med salg af stauder. Her rådgiver jeg folk om at plante, om jordens betydning og at give stauderne den bedste start på livet i haven. Foto: Helle Troelsen
Normalt vil man jo helst fortælle om sine succeser, men da man også bliver klog af skade, vil jeg denne gang dele mine brølere med jer.

Når jeg i december evaluerer haveåret og bladrer mine notesbøger igennem, kan jeg ikke lade være med at tænke: ”Hold da op, en masse gode planer jeg havde, da året startede.” For notesbøgerne er fulde af huskelister, skitser og idéer til dit og dat. Og nu hvor sandheden skal frem, er det ikke alt sammen, der er gennemført eller lykkedes lige godt.

Jeg vil starte med at fortælle om fejltagelser af ældre dato, som jeg ikke tror, jeg nogensinde begår igen.

Der var dengang, hvor jeg gravede japansk pileurt op et sted fra naturen og plantede den i min gamle have. Jeg havde lige glemt at sætte mig ind i, om planten var invasiv. Det var den, så jeg måtte nedlægge bedet, kassere alle de andre planter og så græs. Så måtte plæneklipperen klare bekæmpelsen af pileurten.

Et år beskar jeg vores frugttræer om vinteren, hvilket også inkluderede fersken-, kirsebær- og blommetræer. De er alle i stenfrugtfamilien og kan ikke tåle beskæring efter løvfald. Flere af træernes sår viste sig ikke at kunne hele, de blev syge, og der opstod såkaldt ”gummiflåd”, hvor der dannede sig harpikslignende væske, der blev ved med at dryppe. Et af træerne blev så medtaget, at jeg måtte fælde det.

Jeg har også købt mig fattig på planteskoler i stauder, der ikke lige passede til de vækstbetingelser, jeg kunne tilbyde i min have. De skrumpede simpelthen ind og forsvandt.

Jeg blandede for et par år siden lægebetonia mellem nogle fine stauder, og jeg opdagede efter noget tid, at den havde invaderet det hele, kvalt nogle af de andre planter og havde sat udløbere helt ud i græsplænen. Nu kan jeg ikke slippe af med den. Den bliver ved med at komme op alle vegne i bedet.

Jeg blev engang så forelsket i humleplanten, fordi den er så fin i buketter. Så jeg tænkte, at jeg kunne plante den i køkkenhaven i et stativ og lade den fungere som sommerblomst. Men jeg kunne ikke slippe af med den. Den havde bredt sig til hækken omkring køkkenhaven - og lever der efter sigende endnu.

Engang læste jeg på nettet, at man bare skulle smide asken fra brændeovnen ud i haven, og at især hindbærplanter holder meget af aske. De nyplantede hindbærbuske skulle have det godt, så jeg dængede dem til med aske. Men koncentrationen af et eller andet blev for meget for hindbærplanterne, så de døde næsten alle sammen.

Annonce

Tips til formering af buske i december

I december, hvor planterne i haven er i hvile, kan man tage træagtige stiklinger fra buske, for eksempel syren, sommerfuglebusk, uægte jasmin og kornel. De træagtige stiklinger skal tages af nye skud dannet i år.

Stiklingerne klippes skråt. De skal være cirka 25 centimeter lange, hvor bunden af stiklingen er lige under en knopdannelse, og toppen af stiklingen er lige over en knopdannelse.

Grav en rende med en dybde på 15 centimeter og fyld sandblandet kompost deri. Stiklingerne stikkes to tredjedele ned i renden på et tidspunkt i december, hvor jorden ikke er frosset til is.

Når foråret varmer jorden op, vil stiklingerne begynde at danne rod og skyde.

Dette års fejltagelser

I år har jeg også gjort mig nye erfaringer, der har gjort mig klog af skade. Nogle af dem opstod af ren og skær uvidenhed, andre fordi jeg ikke har tænkt mig ordentlig om.

Årets store haveprojekt var at forskønne køkkenhaven og drivhuset. Idéen til dette projekt opstod, efter at jeg i januar gik total amok og købte vildt ind af forskellige frø til de skønneste sommerblomster. Drømmen om de smukkeste buketter ville ingen ende tage. Da jeg satte mig til at tegne planen over køkkenhavens bede, kunne jeg hurtigt se, at jeg kom til at mangle plads. Jeg ville ikke undvære de spiselige afgrøder, så noget skulle jeg jo finde på. Jeg søgte råd på de sociale medier om særlige sorter af grøntsager, der kunne vokse ind i himlen, så pladsen i køkkenhaven blev udnyttet optimalt.

Jeg fik en masse gode idéer, og fik ovenikøbet tilsendt forskellige slags frø af ærter, bønner, træspinat og squash, der kunne kravle højt op i stativer. Stativerne fik jeg lavet hos en smed, for de skulle jo kunne holde til noget.

Spild af plads

Så fik jeg endnu en fiks idé. Nu hvor køkkenhaven skulle forskønnes, kunne det også omfatte drivhuset, der tidligere mest har fungeret som væksthus. Jeg kunne se for mit indre blik, at man kunne sidde derinde i drivhuset og kigge ud på alle de smukke blomster. Fliserne i drivhuset blev taget op, og bedenes placering blev ændret, så der blev frigjort plads midt for dobbeltdøren til en hyggelig opholdsplads. Jeg skaffede fine gamle teglsten, der sirligt blev lagt i mønster, og der blev sat hylder op på bagvæggen til duftgeranier.

Drømmene fik ingen ende. Et stort vandbassin blev anskaffet og placeret i et bed lige uden for døren, så man skulle kunne kigge hen over vandspejlet og nyde udsigten over den blomstrende køkkenhave.

Jeg glemte bare lige at sætte mig ind i, hvor stor træspinat egentlig bliver. Den blev plantet til venstre for drivhusets dør, og den tog hele udsigten af den venstre side af køkkenhaven. Jeg kunne ikke forudsige, at artiskokkerne, der stod for enden af vandbassinet, blev over to meter høje og brede, så de skyggede for hele den midterste del af køkkenhaven. Og den delikate græskarplante ”Pink banana jumbo”, som jeg fik af naboen, plantede jeg i et stativ til højre for drivhusets dør. Den bredte sig så meget, at den fik fat i ferskentræet, der vokser i espalier, og invaderede højre side af køkkenhaven og tog hele udsynet.

En ting er, hvad man forestiller sig inde i hovedet, en anden ting er, hvordan det hele så kommer til at fungere i virkeligheden. Køkkenhaven blev da fin, og drivhuset blev forvandlet til et hyggeligt ”driverhus”.

Det var ikke kun sommerblomster, jeg fortabte mig i. Jeg drømte sidste vinter om smukke græskar til pynt til halloween, særligt de irgrønne, grå og knudrede sorter. Så jeg købte rask væk ind til 12 forskellige slags. Græskar fylder bare så meget, og jeg tænkte mig igen ikke helt om. Jeg måtte nedlægge min staudebørnehave bagerst i køkkenhaven for at gøre plads til græskarrene. Her prøver jeg ellers nye planter af, inden de kommer ud i havens bede. Der er meget langt derned med vandslangen, og græskar kræver både meget vand og gødning for at sætte frugt. De kræver også meget sol, og det er der ikke meget af dernede bag driverhuset. Resultatet blev to forkølede græskar, der havde den rigtige størrelse, ud af 12 planter!

Spild af plads, når nu jeg lider sådan af pladsmangel.

Årets store projekt har været at forskønne køkkenhaven og drivhuset. Ideen til dette projekt opstod, efter at jeg i januar gik total amok og købte vildt ind af forskellige frø til de skønneste sommerblomster. Det viste sig, at de ikke kunne være i haven, uden at jeg reducerede i grøntsagerne. Foto: Helle Troelsen

Hvad kan man så lære af det?

1. Vær opmærksom på invasive arter, der hurtigt kan tage styringen i haven - om det er natur- eller kulturplanter.

2. Sæt dig ind i, hvilke planter du har med at gøre, og plant kun det, der passer til vækstbetingelserne i din have.

3. Tro ikke på alle de gode råd, som man kan læse om på nettet. Undersøg tingene en ekstra gang, inden man kaster sig ud i for eksempel gødningens og beskæringens kunst.

4. Vær realistisk med ambitionerne og slå ikke større brød op, end man kan bage.

Kast dig endelig ud i det, forsøg dig frem og gør dine egne erfaringer. For slukkes havedrømmene, begås den største fejltagelse.

Med disse råd ønsker jeg jer en rigtig glædelig jul.

Beskæring af stenfrugt om vinteren kan give sygdommen ”gummiflåd”, der har svært ved at hele. Det kan genkendes på, at det ligner harpiks, men dufter ikke ligesådan. Foto: Helle Troelsen
Inden man køber sig fattig i planter til haven, så er det en god idé at sætte sig ind i planternes vækstbetingelser og kun købe det, der vil trives i ens egen have. Foto: Helle Troelsen
Jeg blev engang så forelsket i humleplanten, fordi den er så fin i buketter. Foto: Helle Troelsen
Så plantede jeg den i et stativ i køkkenhaven og troede jeg kunne slippe af med den, når sommeren var ovre. Det kunne jeg ikke. Foto: Helle Troelsen
Jeg fik skabt mere plads til blomster i køkkenhaven ved at så flere grøntsager, der kunne vokse i højden. Jeg fik lavet robuste stativer hos en smed. Foto: Helle Troelsen
Drivhuset skulle også være fint, så det fik ny belægning og siddeplads, så man kunne sidde derinde og kigge hen over vandbassinet og ud på den fine køkkenhave. Foto: Helle Troelsen
Det var svært at have et fuldt udsyn til køkkenhaven. Foto: Helle Troelsen
Jeg glemte lige, hvor stor træspinat egentlig bliver. Jeg kunne heller ikke forudsige, at artiskokkerne blev over to meter høje og brede. Foto: Helle Troelsen
Jeg købte frø til 12 forskellige græskar. De fyldte 2 bede bagerst i køkkenhaven. Resultatet var nedslående. Det blev til 2 fuldendte græskar. Foto: Helle Troelsen
Her ses de to eneste græskar. Foto: Helle Troelsen
Det ene græskar brugte hønen Mumle som drikkekar. Foto: Helle Troelsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Uddannelse. Snobberiet når nye højder

Synspunkt: Der er tilsyneladende ingen grænser for, hvor langt man vil gå for at fastholde de unge og deres forældre i vildfarelsen om, at gymnasiet er den eneste vej at gå, hvis man vil have et langt og godt arbejdsliv. Det seneste eksempel kom her i avisen den 21. januar, hvor gymnasielæreren Ulf V. Olsen udbredte sig om ”farerne” ved at vælge en erhvervsuddannelse frem for at gå i gymnasiet. Det er forståeligt nok, at han gør, hvad han kan for at beholde sit job som lærer. Vi ville bare ønske, at det blev gjort ved at styrke kvaliteten og relevansen af undervisningen på gymnasierne i stedet for ved at sprede og forstærke fordommene om erhvervsuddannelserne. Først og fremmest er det ganske enkelt faktuelt forkert, når det påstås, at stort set lige mange unge vælger henholdsvis gymnasier og erhvervsskoler. I 2019 valgte hele 72 procent af de elever, der forlod grundskolen, at søge ind på gymnasiet som førsteprioritet, mens kun 20,1 procent satte kursen mod erhvervsuddannelserne. Samtidig får Ulf V. Olsen det til at lyde som om, at stort set alle gennemfører de gymnasiale uddannelser, selv om Danske Gymnasiers egne tal viser, at gennemførselsprocenten svinger fra 85 på STX til 67 på HF. På erhvervsuddannelserne gennemfører 80 procent ifølge Undervisningsministeriet grundforløbet. Og selv om der også er et (for stort) frafald efterfølgende, så har erhvervsskolereformen haft en positiv effekt. Derudover kan man jo nævne, at en erhvervsuddannelse er den direkte vej ud på arbejdsmarkedet, mens mere end hver femte student stadig ikke er kommet i gang med en videregående uddannelse 27 måneder efter den sidste eksamen – og hvad er studenterhuen så egentlig værd? Vi ser også, at rigtig mange studenter vælger efterfølgende at tage en erhvervsuddannelse. På elektrikeruddannelsen har hele 25 procent af eleverne faktisk gennemført en gymnasial uddannelse, og andelen af elever, som har en delvist gennemført gymnasial uddannelse, er også høj. Det kunne måske være en indikation af, at deres valg af gymnasiet i første omgang ikke var det rigtige, og at de i stedet var på udkig efter en mere praktisk orienteret uddannelsesvej. Det er rigtigt, at man på nogle erhvervsuddannelser stadig har udfordringer med at skaffe det nødvendige antal lærepladser, men billedet er ikke sort/hvidt. En række uddannelser (bl.a. de tekniske uddannelser indenfor fx el, vvs og industri) har de senere år således sat nye rekorder for antallet af indgåede uddannelsesaftaler, samtidig med at man som elev allerede begynder at tjene penge under uddannelsen i stedet for at skulle sætte sin lid til en beskeden, statsunderstøttet SU-udbetaling. Alle eksperter er enige om, at behovet for faglærte blot vil blive større de kommende år. Derfor holder Ulf V. Olsens skræmmebillede af en jobverden med stor jobusikkerhed for unge med en erhvervsuddannelse ikke. Og slet ikke når man sammenligner med, at cirka hver femte akademiker ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd stadig står uden arbejde 26 uger efter færdiggjort uddannelse. Kigger man på lønsedlen, er der også god grund til at vælge en erhvervsuddannelse. I hvert fald viser tal fra henholdsvis UddannelsesGuiden og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at man som eksempelvis elektriker eller vvs’ere både får en højere startløn og over et helt liv tjener mere end mange med en akademisk uddannelse. Både for elektrikere og vvs’ere er den månedlige startløn i gennemsnit på 27.000-28.000 kroner efter endt uddannelse, mens man med en længerevarende videregående uddannelse som designer får cirka 20.500 kr. og med en universitetsuddannelse i filosofi kan se frem til en startløn på cirka 21.700 kr. Igen er der naturligvis forskelle på de enkelte fag, men tallene viser under alle omstændigheder, at tingene ikke er så entydige, som gymnasielæreren får det til at virke. Som en sidste ”trumf” leverer han fordommen om, at livet som faglært er præget af fysiske nedslidning, som gør dig gammel før tid. Et argument, der er udtryk for et stærkt forældet virkelighedssyn. Den moderne håndværker og tekniker har i dag adgang til et væld af hjælpemidler, der sikrer, at den fysiske belastning holdes på et minimum, så man kan se frem til et langt og sundt arbejdsliv – og så sundt er det altså heller ikke at sidde på en kontorstol og stirre ind i en computerskærm dag ud og dag ind. Vi siger ikke, at alle skal vælge gymnasierne fra. Men vi ønsker en mere ligeværdig prioritering af de uddannelsesvalg, den næste generation præsenteres for, når livet efter folkeskolen venter. Det stiller krav til både de unge selv, deres forældre og ikke mindst uddannelsesvejlederne. I den sammenhæng er der ikke brug for et unuanceret mørkesyn i forhold til erhvervsuddannelserne og de mange muligheder, de åbner … heller ikke for at understøtte gymnasielærernes jobsikkerhed.

Sydfyn For abonnenter

Problemer på hotel kom bag på bestyrelse og ejer: - Der er ikke er nogen, der har fortalt os det

Annonce