Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Kartoffelchips med et tvist

Foto: Helle Troelsen

Denne opskrift på hjemmelavede kartoffelchips er ret banal. Man tager blot et mandolinjern og snitter kartoflerne så tyndt som muligt og frituresteger dem ved høj varme, til de begynder at poppe op og få farve.

Men så banalt behøver det ikke at være. Her op til nytårsaften må man gerne skrue lidt op for ekstra spas og smag. Jeg gravede de mest farvestrålende kartofler op fra køkkenhaven. I år har jeg dyrket ”Blå Congo” og ”Lily Rose”, der giver blå og pink kartofler. De er ikke så kønne med julens brune sovs, men er til gengæld ret dekorative i salater og friteret som chips.

Smagen er peppet op med hjemmelavet kryddersalt tilsat rosmarin, citronskal, peber og sort trøffel. Det giver en dejlig umamismag med salt, surt, stærkt og sødt.

Annonce

Kartoffelchipsene bliver serveret nytårsaften som snack.

Ingredienser

Kartofler, f.eks. Blå Congo og Lily Rose - almindelige hvide kan også bruges

Smagsneutral olie


Kryddersalt:

100 gram groft middelhavssalt

1 tsk. friskkværnet peber

3 stilke frisk rosmarin

Revet citronskal af 1 usprøjtet citron

1 sort trøffel, fintrevet

Annonce

Sådan gør jeg

Kryddersaltet laves først. Frisk rosmarin hakkes til plukfisk i en minihakker. Hæld derefter groft middelhavssalt i, og blend kortvarigt, så saltet stadig er groft, men er blevet mikset godt med rosmarinen. Det får en smuk grøn farve. Citronskal rives fint og blandes sammen med saltet. Peber kværnes i.

Saltet hældes ud på en bageplade med bagepapir, og tørres i ovnen ved 100 grader varmluft i en halv time. Det vendes et par gange.

Tag det ud og køl det ned. Riv trøffel fint og rør det sammen med saltet.

Skræl og snit kartoflerne til meget tynde skiver på et mandolinjern. Læg dem straks i koldt vand, så de ikke bliver brune. Lige inden de kommer i frituren, skal de duppes tørre med et viskestykke.

Varm smagsneutral olie op ved høj varme i en gryde med stor overflade. Jeg bruger en sauter-gryde. Når olien er rygende varm, kommes et lag kartoffelskiver i. De er færdige, når de bobler op og bliver gyldne i kanten.

Læg dem på fedtsugende papir, og drys straks med kryddersalt.

Annonce
Odense For abonnenter

Motorsportsklub bag ulovlig bane beder om flere skattekroner: Fund af flagermus og andre dyrearter udløser stor ekstraregning

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Kim gik ind i en valgplakat: Nu kræver han erstatning for sine ødelagte briller - Han skal ikke true mig til at betale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Faaborg-Midtfyn

Rystet lokofører rømmede tog: Kniv og slagvåben fundet efter slagsmål i tog

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Assens For abonnenter

Hemmelige investorer står frem: Lokalt vennepar står bag projekt om ny padelhal

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Navne

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

Erhverv

Dømt Middelfart-direktør forlader Uhrenholt-koncernen efter dom

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

OB

Han er hentet i AaB og Hemmingsen kalder det et scoop: Søren Krogh er ny assistenttræner i OB

GOG For abonnenter

GOG-profil tilbage efter korsbåndsskade: Vil kæmpe for plads på landsholdet

Odense

Statsministeren drømmer om grønne flyrejser - på SDU kan de (måske) gøre drømmen til virkelighed

Annonce