Annonce
Odense

Helge blev likvideret få timer før befrielsen

Under efterforskningen af mordet på Helge Henningsen blev der lavet en rekonstruktion med bødlerne Helge Kiel og John Kolling (med maskinpistol), men en politibetjent agerede Helge Henningsen (foto gengivet efter Peter Øvig Knudsens bog om Ib Birkedal). Foto: Stadsarkivet
I forbindelse med en sommerudstilling efterlyser Stadsarkivet i Odense nu hjælp til at få sat ansigt på den blot 16-årige Helge Henningsen, der blev likvideret få timer før befrielsen.

Odense: Han blev kun 16 år. Men i forbindelse med en sommerudstilling og en hjemmeside om besættelsestidens ofre i Odense håber Stadsarkivet i Odense nu, at læserne kan hjælpe med at sætte et ansigt på Helge Henningsen, der endte med at blive likvideret få timer før befrielsesbudskabet nåede Danmark.

- Vi ved, han blev født i Assens i 1929, og at Helge og faderen efter morens død i 1937 flyttede til Odense. Helge blev konfirmeret af Pastor Georg Westh i Vor Frue Kirke i april 1943, og han gik i 7. B på Korsløkke Skole i 1943. Måske har nogen et konfirmationsbillede eller et skolebillede, men også andre oplysninger eller fotografier er vi interesserede i, fortæller stadsarkivar Johnny Wøllekær.

For Helge Henningsens historie er et grumt kapitel i historien om den allersidste dag under besættelsen.

Annonce

Blot nogle få timer før frihedsbudskabet lød om aftenen den 4. maj, kom den 16-årige elektrikerlærling Helge Henningsen stormende ind på Odense ny Missionshotel. Nogle dage før var han faldet i snak med to mænd, der havde udgivet sig for at være illegale politibetjente og som boede på hotellet. Hvad Helge ikke vidste var, at der i virkeligheden var tale om to nazisympatisører.

Ville ud af byen

Drengen var tydeligvis nervøs og rastløs. Han kom direkte fra banegården, hvor han var blevet visiteret af tyske soldater. I første omgang slap han med skrækken. Men frygten for, hvad Gestapo kunne finde på, blev hængende. Han måtte ud af byen.

Efter bombningen af Husmandsskolen i Tarup i april 1945 rykkede Gestapo ind på Grand Hotel og spærrede en del af Jernbanegade af. Foto: Stadsarkivet i Odense

Han kontaktede missionshotellets ejer, som kendte hans far, og fortalte, at han frygtede, at Gestapo var efter ham. De forhadte Gestapofolk havde allerede i nogen tid haft ham under mistanke, og han var blevet forhørt og tortureret på Grand Hotel, som Gestapo havde beslaglagt efter Husmandsskolens bombning den 17. april. Men Helge var blevet løsladt igen.

Kan du hjælpe arkivet?

Har du oplysninger til sagen eller kan hjælpe stadsarkivet, kan du kontakte arkivet her:

Telefon: 65 51 10 30 eller historienshus@odense.dk

”Du har to illegale politibetjente boende på hotellet”, betroede Helge til hotelejeren. De havde lovet at tage ham med til Jylland, hvor det var lettere at skjule sig.

Annonce

Opsøgte selv sine bødler

Hvad der siden skete, er lidt uklart. Formentlig opsøgte Helge de falske politibetjentes værelse, hvor han løb ind i Helge Kiel og John Kolling. De fortalte, at de selv var modstandsfolk og ledte efter de to illegale betjente.

De to fremmede var venlige og imødekommende, men det skulle vise sig, at de var en del af den berygtede Ib Birkedahl-gruppe – Gestapos danske håndlangere. De tilbød ham kørelejlighed til Jylland. Helge sprang ind i bilen. Det blev fatalt.

Med Helge Keil ved rattet kørte de mod Middelfart. Efter en middag på Blommenslyst Kro trillede de videre, indtil Kiel drejede ind på en lille skovvej ved Erholm Skov nær Aarup. Drengen blev kommanderet ud af bilen.

Med på turen var Kiels veninde, Sonja, der siden fortalte, at Helge med Kollings maskinpistolmunding i ryggen blev ført ind i skoven. Kort tid efter tabte Sonja dem af syne bag en bakke. Efter fem eller ti minutter hørte hun en hurtig serie skud inde fra skoven, og et øjeblik efter vendte Kiel og Kolling alene tilbage.

Næste dag blev liget af Helge Henningsen fundet i skoven. Liget viste spor af en række skud i hovedet, og kroppen var gennemhullet af flere maskinpistolsalver.

Kun ganske få timer efter mordet kom meddelelsen om tyskernes kapitulation, og folk rev mørklægningsgardinerne ned og stormede ud på gaderne i begejstring.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce