Annonce
Danmark

Hele verden så med, da Danmark blev indhegnet

Opsætningen af vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse begyndte ved Padborg mandag. Her blev de første meter sat op. Det er Danmark på venstre side og Tyskland ca. en meter til højre for hegnet. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Mandag formiddag blev de første meter af det omdiskuterede vildsvinehegn sat op langs grænsen til Tyskland. 68 kilometer hegn, der skal holde den afrikanske svinepest ude af Danmark. Det skete for øjnene af jægere, nysgerrige naboer og hele det internationale pressekorps. Hegn vækker følelser, lyder det fra manden, der skal få hegnet op at stå.

Grænsen: I en smattet mudderpøl på en mark lidt vest for den motorvej, der binder Danmark og Tyskland sammen, står Bodil Nielsen og fryser. Det er svært for hende at forklare præcis, hvorfor det er så vigtigt for hende. Men hun er for nysgerrig til ikke at stå her.

I dag bliver der nemlig sat hegn op langs grænsen. Et hegn, der skal holde vildsvin ude af Danmark, så den farlige sygdom afrikansk svinepest ikke kommer til landet. Det er derfor, Bodil har taget turen fra Als til Padborg en morgen i januar.

- Det er da en vigtig og spændende dag. Jeg havde ikke forventet, det ville gå så hurtigt, og jeg troede nok egentlig, det lå længere ude i fremtiden. Men nu er de altså i gang, siger hun og vender sine øjne mod den maskine, der højlydt er begyndt at banke hegnspæle ned i jorden langs grænsen til Tyskland.

Og hun har ret. Tiden er løbet som vilde heste siden regeringen sidste forår for første gang præsenterede planen om opsætning af et vildsvinehegn. Og mandag formiddag blev planen så til virkelighed, da de første meter hegn blev sat op for øjnene af næsten 50 journalister, fotografer, lobbyister, nysgerrige naboer og altså Bodil.

Annonce

Vildsvinehegnet

Vildsvinehegnet blev i juni 2018 vedtaget af et stort flertal i Folketinget bestående af regeringen, DF og Socialdemokratiet. Udover hegnet består aftalen blandt andet af øget regulering af vildsvin, overvågning og skærpelse af bødeniveauet ift. lovovertrædelser, som har relation til smitterisiko for afrikansk svinepest og andre alvorlige husdyrsygdomme.Hegnet bliver cirka 68 km langt, 1,5 meter højt og graves cirka 50 centimeter ned i jorden.

Det vil koste cirka 80 millioner kroner.

Hegnet forventes at stå færdigt i midten af november.

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom hos svin. Den kan spredes til danske svinebesætninger via vildsvin. Det vil stoppe dansk svineeksport til lande uden for EU.

Lige nu er man i gang med den indledende del af processen. Seks forskellige steder spredt ud over grænsen gør man sig erfaringer med at sætte hegn op. Det skyldes de mange forskellige underlag på strækningen.

Hegnsmontørerne arbejder på livet løs, mens en larmende maskine banker pæle i jorden. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

For mange ord

Kameraerne filmer, klikker og blitzer på livet løs, mens en stor og larmende maskine gør sit arbejde med at sætte pæle i jorden.

Vildsvinehegnet har vakt stor debat i Danmark og internationalt. Internationale medier som New York Times, BBC og NPR har dækket sagen og var også til stede mandag. Både indadtil og udadtil har vedtagelsen af hegnet virket som en kontroversiel beslutning. Hegnet er blandt andet blevet kaldt både "skræmmende symbolpolitik", "et forsøg på at holde flygtninge ude af landet" og "en brist i det dansk-tyske samarbejde".

Men nu står de der så, hegnsmontørerne, og lyser op i det vinterblege landskab med deres gule, grønne og orange jakker i skrigende neon. Det er blevet alvor.

Det er virksomheden SER Hegn, der skal opsætte det omstridte vildsvinehegn, og for de ansatte er det en lettelse endelig at komme i gang med arbejdet. De er efterhånden ved at være trætte af debatten. Det har taget overhånd, lyder det.

- Der har været for mange ord, og derfor er det dejligt endelig at få sat noget hegn op. Det har gutterne glædet sig til, siger indehaver af SER Hegn Henrik Hallenberg Rasmussen og griner lidt, mens han kigger sig omkring.

- Det er nu ret vildt, at der er kommet så mange. Så det er jo ikke en helt normal arbejdsdag. Men hegn vækker følelser i folk. Det forstår vi godt. Men vi håber da at få lidt fred til at udføre vores arbejde, siger han og går hen og tager sig et stykke wienerbrød og en kop kaffe sammen med sine ansatte.

En solid konstruktion

- Nu kommer svinene sgu aldrig ind, lyder det fra en af de nysgerrige tilskuere, da de første to meter hegn er blevet placeret i den mudrede jord lidt uden for Padborg. Det er svært at sige, om det er sarkastisk, men der er utvivlsomt mange holdninger til effekten af hegnet.

Bent Rasmussen er skovrider og leder af projektet. Han mener, hegnet er en god og effektiv løsning i bekæmpelsen af vildsvin i Danmark.

- Det er jo en solid konstruktion, og jeg mener, det er en god løsning. Vi vil selvfølgelig ikke kunne holde alle svinene ude, men i kombination med nedskydningskampagnen, tror vi på, at vi kan komme tæt på nul vildsvin i Danmark, siger han.

Det er planen, at hegnet skal stå færdigt i midten af november, men lige nu er man blot ved at gøre sig erfaringer med, hvordan hegnet bedst sættes op. Det er de indledende knæbøjninger.

Skjulte dagsordener og gode idéer

Bodil bliver ved hegnet i næsten en time. Hun ved ikke, hvad hun skal sige til de mange rygter om skjulte dagsordener og den store opmærksomhed.

- Der er måske noget om snakken. Men om det er indvandring, eller hvad det ellers skulle være, ved jeg ikke. Men jeg synes, det er en god idé. Det vil koste mange penge, hvis svinepesten kommer til Danmark. Og det har vi ikke råd til. Så jeg tror, et hegn er et godt skridt på vejen i forhold til at holde vildsvin ude. Men det kan nok ikke bremse dem helt, siger hun og holder sig for ørerne, mens montørerne gør deres arbejde.

På en mandag i januar blev Danmark hegnet inde og vildsvinene lukket ude.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce