Annonce
Debat

Hele pensionssystemet skal laves om

Pension: Et af de hotte emner i den danske politiske debat i øjeblikket er det problem, den stigende pensioneringsalder har sat fokus på. Det er for de fleste mennesker indlysende, at det er meget forskelligt fra person til person, hvor lang tid man har både lyst og evne til at kunne blive på arbejdsmarkedet.

I den begyndende valgkamp er der lanceret ideen om, at folk, der er nedslidte, skal kunne pensionere sig tidligere end andre, der ikke er nedslidte.

Problemet er blot, at der ikke findes nogen definition af det at være nedslidt. Nedslidning kan både være fysisk eller psykisk, og det betyder, at det bliver en yderst vanskelig - for ikke at sige umulig - opgave at definere objektive forudsætninger, for at en person skal kunne gå tidligere på pension end andre. Og en individuel, lægelig vurdering virker også helt urealistisk, dels på grund af det ressourceforbrug, det vil udløse, dels på grund af manglen på objektive kriterier. Så det bliver let den enkelte læges subjektive vurderinger, der kommer til at ligge til grund.

Derfor vil en grundlæggende ændring af pensionssystemet være en langt bedre løsning. Samtidigt er det også urealistisk, at en generel folkepension kan opretholdes med de stigende levealdre og den demografiske udvikling i samfundet. Derfor er mit forslag, at arbejdsmarkedets parter pålægges at lave arbejdsmarkedspensioner, der sikrer den enkelte arbejdstager en tilstrækkelig opsparing til personlig pension, så man i virkeligheden bliver sin egen herre over, hvornår man vil pensionere sig: Hvis man vil pensioneres tidligt, har man mindre at leve for, og hvis man vil have mere at leve for, må man pensionere sig senere, men under alle omstændigheder skal det være beløb, man kan eksistere for som pensionist.

Naturligvis vil der stadig være grupper, der ikke kan ”nøjes” med en sådan ordning: Personer, der ikke har været på arbejdsmarkedet i længere tid, kronisk syge, eller folk der af anden grund falder uden for de gængse systemer. For dem vil de sædvanlige hjælpesystemer i form af kontanthjælp, førtidspension o.l. kunne træde ind.

Selvstændige erhvervsdrivende vil også selv skulle sørge for pensionsopsparing, hvad de i øvrigt allerede gør i vidt omfang.

Finansieringen af omlægningen, hvor alle skal indbetale mere, må kunne ske via udfasningen af den generelle folkepension, som kan danne baggrund for en passende skattelettelse, så den enkelte ikke bliver urimeligt ramt af selv at indbetale til egen pensionsopsparing.

Alt i alt vil en sådan arbejdsmarkedsmodel give en enklere pensionsadministration og mere selvbestemmelse til den enkelte og således fremtidssikring af et tydeligt problemområde.

Claus Toftgaard
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce