Annonce
Kerteminde

Hele Danmark er inviteret: Kerteminde holder grønt folkemøde i 2020

Borgmester Kasper Olesen ved det fynske grønne topmøde på Lundsgaard Gods, hvor han afslørede, at Kerteminde i 2020 bliver vært for et nationalt grønt folkemøde.. Foto: Nils Svalebøg
Til sommer bliver Lundsgaard Gods ved Kerteminde rammen for et nyt nationalt Folkemøde om bæredygtighed. - Jeg har et håb og en drøm om, at når man snakker FN verdensmål og bæredygtighed, så er det Kerteminde og Lundsgaard Gods, man i fremtiden tænker på, siger borgmester Kasper Olesen.

Kerteminde: Borgmester Kasper Olesen (S) kunne servere en god nyhed, da han fredag åbnede det fynske topmøde om en fælles grøn vision på Lundsgaard Gods.

- Jeg er glad for at kunne offentliggøre, at Kerteminde Kommune næste år lægger rammer til et nyt nationalt bæredygtighedsmøde under navnet Tomorrow. Det finder sted 28.-29. august her på Lundsgaard Gods, fortalte borgmesteren.

Bæredygtighedsmødet kommer til at bestå af tre dele. Tomorrow Festival. Tomorrow Summit, der er et erhvervsarrangement, og Imagine Tomorrow, der er en tænketank.

Efter talen fortalte borgmesteren, at mødet eller festivalen vil henvende sig til både borgere og erhvervsliv.

- Det er netop derfor, det er et folkemøde. For det er ligegyldigt, hvad for en hat du har på, så kan du komme herud og få noget konkret, du kan tage med hjem og være med til at ændre "tomorrow."

- Hvorfor hedder folkemødet Tomorrow?

- Det er dem (foreningen bag folkemødet, red), der har valgt titlen, men jeg har da en idé om, hvorfor de har valgt at kalde det Tomorrow. Det er fordi, det er det, der sker i morgen, der skal på dagsordenen, forklarer Kasper Olesen.

Annonce

Man tænker på Kerteminde

Det er en privat forening med Caroline Søeborg Ahlefeldt i spidsen, der står for at arrangere folkemødet.

Det første år forventer foreningen, at der vil være cirka 5000 besøgende.

- Det er noget, der forhåbentligt kan vokse. Den dagsorden, der er for mødet, er jo noget, der involverer en hel by, en hel kommune, ja et helt område, der gerne skulle nyde godt af at komme på landkortet den weekend.

- Hvad betyder det for Kerteminde, at kommunen skal være vært for et folkemøde om bæredygtighed?

- Jeg har et håb og en drøm om, at når man snakker FN verdensmål og bæredygtighed, så er det Kerteminde og Lundsgaard Gods, man i fremtiden tænker på. Det er der, vi kan give noget. Det er der, vi skal være med. Og det er det, vi skal være kendte for, siger Kasper Olesen, der kalder mødet for en kæmpe gave til kommunen.

- Akkurat som når folk tænker på folkemødet på Bornholm, hvor man kan komme over og få nogle drøftelser, så er det Kerteminde, man tænker på, når man taler om bæredygtighed,

- Det her møde kan være med til at gøre klimadebatten helt konkret for den enkelte. Når du kommer herud, så får du en masse viden omkring bæredygtighed, og du bliver inspireret af nogle gode eksempler helt nede på det lavpraktiske niveau, fortæller Kasper Olesen, der forventer, at der vil komme gæster fra hele landet til folkemødet næste år.

2,5 millioner kroner til udvikling af mødet

Hvor stort budgettet er for folkemødet, holder arrangørerne indtil videre tæt til kroppen.

Kerteminde Kommune gav allerede i juni 500.0000 kroner i støtte til mødet, og ved det fynske topmøde på Lundsgaard Gods afslørede Kasper Olesen, at organisationer som UNDP, Innovationsfonden, Vækstfonden og Carlsbergfondet har meddelt deres opbakning til mødet.

- Arrangørerne har peget på, at de skulle bruge 2,5 millioner kroner til udviklingen af mødet. Fra Kerteminde Kommune har vi sagt, at vi ville lægge 500.000 kroner. Vi har så sagt, at de ikke må begynde at bruge de penge, vi har stillet til rådighed, før de har de sidste penge hjemme. Så det er minimum to millioner, de har fundet, forklarer Kasper Olesen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce