Annonce
Nyborg

Heldige kartofler holder ferie

Magnus Gunnarsson var en af dagens hyppigste gæster hos Sofie Ruby Jakobsgaard og hendes kartoffeltrykning. Foto: Patrick Dejbjerg
Et besøg på det levende museum i Borgmestergården i Nyborg efterlader ingen tvivl om, hvorfor det egentlig er, de fleste kan holde fri en uge midt i oktober.

NYBORG: Vi i uge 42 - og så har børnene kartoffelferie.

Det var i hvert fald det, man engang kaldte ferien i den uge i oktober, hvor børnene skulle hjem og hjælpe med at få kartoflerne op af familiens marker.

I dag er det nok de færreste børn, der hiver kartofler op af markerne i uge 42. Der må forældre - eller ofte bedsteforældre - finde på noget andet at underholde de yngste med.

Og der er Borgmestergården i Nyborg et godt bud. Her er ugens tema kartofler som i en lille video om kartoflen, smagen af god kartoffelsuppe og kartoffeltryk.

- Vi har ikke set så meget endnu, men vi synes da, det virker til at være en fint arrangement. Nu er vejret heldigvis også til det, så vi har kunnet komme lidt ud, fortæller Hans Eval Andersen, der var på Borgmestergården med børnebørnene Simone og Sofie Nielsen.

Annonce
Hans Eval Andersen og hans barnebarn Simone fik sig en hjemmelavet edderkop med hjem fra dagens arbejde. Foto: Patrick Dejbjerg.

Kartoffel hit

Et af Borgmestergårdens store feriehits er æblemost og kartoffeltryk. Ved kartoffeltrykkeriet havde studentermedhjælperne Sofie Ruby Jakobsgaard og Mads Barkal skåret kartofler ud i hele alfabetet og flere andre former, som de små med lidt maling kunne trykke på stof og tage med hjem.

Og der var ingen tvivl om, at kartoffeltrykket var en vinder.

- Jeg synes, det var det sjoveste af alt herude, fastslog Magnus Gunnarsson, imens han ventede på, at malingen på hans to stykker stof skulle tørre.

Magnus Gunnarsson var bare en af mange, der ville forbi og lave lidt kartoffeltryk. Flere var også nødt til at få lavet et par stykker, før de var tilfredse.

Hvis man endelig kunne løsrive sig lidt fra dagens madproduktion, så var der heldigvis også lidt varmt til at holde sig i gang på.

- Det er dælme en god kartoffelsuppe, kunne man høre fra den tilfredse forsamling af børn og personale, der alle stod med hver deres kop med lun suppe fra gryderne på Borgmestergårdens gamle brændekomfur.

Nyt hvert år

Det er efterhånden ved at være en tradition med aktiviteter i efterårsferien på Borgmestergården, og det er da heller ikke første gang for mange af de frivillige.

- Jeg har været med tre gange før. En af udfordringerne er jo, at vi ikke skal lave det præcis samme hvert år. Vi skal prøve at finde på lidt, der er anderledes, forklarer Inger Trevad.

Programmet på borgmestergården er blevet til i samarbejde med FGU Fyn. Og flere af FGU's elever deltog da også på dagen som hjælpere ved forskellige aktiviteter.

- Det er jo også fedt for eleverne at være her. Hvis de er lidt generte, er det jo en god måde for dem at komme lidt ud over rampen på, mener Thomas Frederiksen, der er underviser på FGU Fyn og en af dem bag kartoffelferien på Borgmestergården.

Borgmestergården er åben i hele uge 42, og alle ferieaktiviteterne for børn kører mandag til fredag klokken 11-15.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce