Annonce
Kerteminde

Hecters muslinge-eventyr vokser næsten for hurtigt: Nu er der brug for en investor

Mads Hecter har købt en brugt båd, der er specielt designet til muslinge-produktion, blandt andte med en kran til at løfte de tunge liner, tæt besat med muslinger, op af vandet. Foto: Helle Nordström
Ude i bugten hænger 50 tons muslinger og venter på at blive høstet. Mads Hecters muslingeeventyr går over al forventning. Det går så godt, at han nu ikke længere kan magte det alene. Han har brug for en investor - og en ansat i høsttiden.

Kerteminde: - Det er jo egentlig vanvittigt, og det er med en kæmpe økonomisk risiko. Men heldigvis er der efterspørgsel på økologiske linemuslinger, og muslinger der er opdrættet i Kerteminde Bugt ser ud til at være et supergodt produkt.

Da Mads Hecter i foråret 2018 fik støtte til at starte en muslinge-produktion i Kertemindebugten, virkede det lidt fantasifuldt. Men det var ikke så tosset endda, for i øjeblikket hænger der 50 tons økologiske muslinger fordelt på fem kilometer line og venter på at blive høstet.

Muslingerne vokser godt til, og det gør projektet også. Så godt, at han lige nu er nået dertil, hvor han ikke længere kan magte det alene og tjene en løn ved siden af.

- Jeg er nået til det punkt, hvor man risikerer at blive kvalt i sin egen vækst. Jeg har investeret op imod en million kroner, og det hele går sådan set fint. Jeg kan bare ikke selv nå at udføre alt arbejdet med muslingerne, som nu kræver, at jeg arbejder på fuld tid. I høstperioden bliver jeg nødt til at hyre hjælp, og det kræver penge. Men endnu er vi ikke der, hvor indtægterne strømmer ind, men jeg forventer i løbet af 2020 at høste op mod 100 tons til salg, fortæller han.

Økologiske muslinger

Mads Hecter har fået sin muslingeproduktion økocertificeret, og det er en vare, der er bud efter. Men hvordan kan en produktion ude i bugten nu være økologisk?

- Det er kravet til udstyr, det handler om, fortæller han.

- Min båd er ikke malet, så der er ikke noget med giftig bundmaling. Det betyder så, at den skal på land og skal renses fem-seks gange om året.

Mads Hecter genanvender også alle sine nylonliner, medens de strømper, de unge muslinger bliver sat ud i, er af bomuld, så de lige så stille forgår, uden at det forurener.

Men for at muslingerne kan certificeres, kræver det, at de andre led i kæden også er det. Derfor er Munkebo Seafood, som han har et tæt samarbejde med også blevet certificeret.

Anlægget i Kerteminde er det eneste økologiske linemuslingeanlæg på Fyn, og det tredje anlæg uden for Limfjorden.

Vil man vide mere om Mads Hecters muslinger, kan man læse om dem på hjemmesiden www.kerteminde-muslinger.dk

Leder efter investorer

Derfor er han i øjeblikket i gang med at lede efter en eller flere investorer, for der er faktisk interesse for projektet i både ind- og udland.

- Jeg bruger i øjeblikket en del tid på at finde den helt rigtige samarbejdspartner. Jeg har brug for en partner, der har interesse i at være en del af projektet, og som kan være med til at sikre en stabil afsætning og pris på økologiske linemuslingerne. Og så skal der sikres adgang til både det ferske marked samt et marked med forarbejdede økologiske produkter på for eksempel konserves.

Siden Mads Hecter for to år siden havde en lille prøveproduktion i De Maritime Haver, er der sket meget: Han har etableret 12 af de i alt 48 produktionsliner som ved fuld produktion kan lave 400 tons muslinger, han har lejet et areal på havnen og opstillet sin egen kran, og han har lige købt en brugt, specialbygget muslingebåd.

Den er blevet nødvendig, fordi de fem kilometer muslinger nåede at blive for tunge, inden han kunne hente dem ind. Så tunge, at den gamle båd ikke kunne magte opgaven.

Annonce

Køb muslinger på kajen - i en uge

- Jeg startede allerede i foråret med at snakke med Kerteminde Kommune om at opsætte en kran, der var kraftig nok og leje et areal til mit udstyr. Det var desværre en proces, der tog længere tid en beregnet og var derfor ikke klar til at kunne starte yngelhøst i september som planlagt. Da tilladelsen kom, var vægten på linerne for voldsom til min gamle kutter, for de vokser hurtigt i den periode.

Nu skal muslingerne høstes med den nye båd i løbet af januar og februar. Størstedelen af de 50 tons muslinger er yngel fra i år, som nu er cirka fire-fem centimeter store. Ynglen høstes af linerne, sejles ind på kajen og fordeles i “strømper”, inden de hænges ud i bugten igen, nu med plads til at vokse sig endnu større. Den nye båd har også en kran om bord, som gør det muligt at strømpe muslingerne på dækket, så man undgår at skulle sejle ind med dem først, men det kræver godt vejr.

Og en gang i februar skal Mads Hecter efter planen ud at hente en lille ekstra høst til en testproduktion. Og så kan de heldige/hurtige nå at købe Kerteminde-muslinger på kajen i et såkaldt stalddørssalg.

- Inden muslingeanlægget kan "åbnes", skal der tages prøver, der dokumenterer, at alting er i orden. Så kan der være "åbent" til høst i syv dage, inden der skal tages en ny prøve. Derfor er det kun, når anlægget alligevel er "åbent", at det kan betale sig at lave stalddørssalg, forklarer han.

- Der er mange, der har spurgt, om jeg ikke bare kunne sælge lidt muslinger lokalt, men kontrolkravene er så stramme, at det ikke er noget, man bare sådan lige gør.

Mads Hecter har lejet et areal på havneområdet til at opbevare sit udstyr, og til den kran, der skal hejse muslingerne op på land. Foto: Helle Nordström
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce