Annonce
Kultur

Heartland: The The var ventetiden værd

Matt Johnson fra The The har i den grad stemmen i behold. Det fik Heartlanbd-publikummet at høre som det første publikum i 16 år. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix

Efter en vaklende indledning steg britiske The The helt op under nattehimlen på Heartland, som er opkaldt efter en af gruppens sange.

Koncert: For mange af årets gæster på Heartland er britiske The The det ubetingede hovednavn. Bandet, der har 40-års jubilæum næste år, har ikke optrådt i Danmark siden 2000 og ikke noget som helst sted siden 2002.

De to eneste koncerter, der foreløbigt er meldt ud, er Heartland og Royal Albert Hall i London. Det understreger meget fint pointen om, at besøget af Matt Johnson og band er et enormt scoop.

Den 56-årige forsanger har samlet et band bestående af de gamle kendinge DC Collard på keyboard og bassisten James Eller samt de to nye medlemmer Barrie Cadogan på guitar og trommeslager Earl Harvin.

De to nye kid i folden er eminente. Ikke mindst Earl Harvin, der er decideret exceptionel. Han får lov at lægge fra land med en jazzet intro. Den er dog så skrækindjagende lav, at jeg frygter, at endnu en koncert på Greenfield Stage skal lide druknedøden, fordi der ikke skrues højt nok op. Hvem har besluttet, at niveauet skal være så lavt, at man ikke kan mærke bassen og stortrommen kærtegne mellemgulvet?

Heldigvis - og tak til de højere magter for det - skrues der betragteligt op efter få numre, så det står tydeligt, at Matt Johnsen stadig synger fortræffeligt.

I min optik er Matt Johnsen én af 1980'ernes og starten af 90'ernes mest interessante sangere. Hans melankoli er så tung, at man skal passe på ikke at blive mast fuldstændig sammen i mødet med den.

Annonce
Matt Johnson fra The The har i den grad stemmen i behold. Det fik Heartlanbd-publikummet at høre som det første publikum i 16 år. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix

The The opfandt Heartland

Alt efter alder og præferencer er""Infected", 1986, "Mind Bomb!", 1989, og "Dusk", 1993, hovedværker inden for britisk rock. Måske på grund af min alder, jeg var 16 år i 1993, gav "Dusk" mig alt det, som Nirvana, Soundgarden og Pearl Jam ikke gav mig.

Tristessen er en kende mere sofistikeret. Som på "Slow Emotion Replay" med linjen: "Everybody knows what's going wrong with the world. But I don't even know what's going on in myself". Et omkvæd jeg har drømt om at synge med på i snart et kvart århundrede. Og endelig skete det.

Mine bønner om at spille rigeligt med sange fra "Dusk" er åbenbart nået frem. For de seks første numre fra albummet er fordelt ud over koncerten. At få både "True Happiness This Way Lies", "Love Is Stronger than Death", "Dogs of Lust", "This Is the Night", "Slow Emotion Replay" og "Helpline Operator" til én og samme koncert føles lidt som at vinde i lotteriet.

Mundharpen er afløst af den lidt mere skingert lydende melodica, som ikke kommer til samme ret i The Thes klagende univers. Men ellers er det en åbenbaring at høre især "Love Is Stronger than Death" folde sig ud. Indtil videre den smukkeste og mest rørende sang på årets Heartland.

Matt Johnsen virker veloplagt undervejs. Tilpas.

- Engang i 80'erne skrev jeg en sang, og tænk sig en festival blev opkaldt efter den, siger han, inden The The spiller "Heartland".

På nær en lidt famlende start, en irriterende knitren i en monitor og mindre tekniske problemer er det en udsøgt fornøjelse at være vidne til The Thes første koncert siden 2002.

Om koncerten: Heartland, Greenfield Stage, fredag: The The

4/6 stjerner:

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Boligminister vil ikke røre ved slagtilbud til dømte beboere i Odense-ghetto

Fyn For abonnenter

Ingrid modtog sin diabetes-diagnose over telefonen: - Jeg fik at vide, at der lå en recept på serveren

Annonce