Annonce
Danmark

Heartland: Salman Rushdie stjal scenen til store bifald

Salman Rushdie og Hans Ulrik Obrist nåede både at tale om identitet i forhold til den multikulturelle verden, men også i forhold til at være kunstner. Foto: Michael Bager

Det største Talk-telt på Heartland var trods stegende hede og politiopbud næsten fyldt, da forfatteren Salman Rushdie og kunstkuratoren Hans Ulrich Obrist mødte hinanden til en samtale om identitet.

Samtale: Forfatteren Salman Rushdie er mest kendt for hans kontroversielle værk "De Sataniske Vers", der for 40 år siden fik den daværende åndelige leder i Iran til at udstede en fatwa med en dødsdom. Det var af den årsag, at det danske politi var til stede under hele talken i det propfyldte Talk-telt på Heartland lørdag formiddag.

Men det var ikke det, som samtalen mellem britisk-indiske Salman Rushdie og Hans Ulrich Obrist, international kunstkurator og - kritiker, skulle handle om. Med fødderne plantet solidt i hele verden talte de begge om, hvor meget følelsen af tilhørsforhold til et sted, en gruppe, et land egentlig betyder for vores identitet. Især i en multikulturel verden med mere flydende grænser.

Med stor behændighed ledte moderatoren Barbara Læssøe Stephensen, blandt andet kendt som retoriker og forfatter, samtalen. Desværre namedroppede Hans Ulrich Obrist mere, end han tog et standpunkt, nok fordi han har interviewet cirka 500 kunstnere og videnskabsfolk igennem tiden.

Til gengæld fik publikum et indsyn i Salman Rushdies holdninger til identitet, hvilket op til flere gange udløste høje huj og klapsalver i teltet.

Annonce

Tre ting du skal vide om Rushdie

1. Hans værker er en kulturel smeltedigelDen 70-årige Salman Rushdie er født i Bombay, der i dag hedder Mumbai, men er uddannet historiker fra Cambridge-universitetet i England og bor i dag i USA.

Derfor bærer hans bøger præg af mange forskellige kulturer, selv om en stor del af hans fiktion finder sted i og omkring Indien.

Konkret drejer meget af hans litteratur sig om forbindelser, spændinger og migration mellem Østens og Vestens civilisationer.

I sin fiktion kombinerer han magisk realisme med historisk fiktion. Noget, der gjorde ham kendt i hele verden i 1988.

2. Dødsdom for at skrive "De sataniske vers

I 1988 udkom Salman Rushdies fjerde bog, der nok også er hans mest kontroversielle - "De sataniske vers".

Bogen indeholder et drømmescenarie, hvor det bliver antydet, at nogle vers fra Koranen skulle være skrevet af Satan. Bogen opfattes af nogle muslimer som blasfemisk.

Bogen fik Irans åndelige leder, Ayatollah Ruhollah Khomeini, til at udstede en fatwa - en dødsdom for gudsbespottelse - i 1989, muslimer fra flere lande protesterede mod bogen, som blev forbudt i 13 lande.

Fatwaen blev i 1998 ophævet af Irans regering og Irans tidligere præsident, Mohammad Khatami, men en ny fatwa blev udstedt i 2003.

3. Han er stadig truet

Efter fatwaens i 1988 levede Salman Rushdie under jorden i omkring 30 forskellige hemmelige boliger i Storbritannien.

Selv om han er kommet op til overfladen, hænger "De sataniske vers" stadig som en sort skygge over ham.

40 statsstyrede medier samlede i 2016 cirka fire millioner kroner ind til fatwaen - altså penge, der teoretisk set er en dusør for Salman Rushdies hoved. Fatwaen løber dermed op i cirka 25 millioner kroner.

I 1991 blev en japansk oversætter af bogen stukket ihjel på et universitet nær Tokyo, og flere oversættere er forsøgt dræbt.

Selv efter samtalen gik i gang, 10 minutter for sent, myldrede det ind med Heartland-gængere i det mindst 30 grader varme Talk Tent. Foto: Michael Bager

Vi er alle sammensatte

Den nyeste bog af Salman Rushdie, "Det Gyldne Hus" fra 2017, handler netop om begrebet identitet. Den foregår i New York, hvor karakterene har overlappende lag mellem race, køn og etnicitet.

Sådan ser forfatteren også nutidens USA, hvor den nye unge generation ikke hovedsageligt har jødiske eller sydamerikanske aner, men kommer fra hele verden:

- Alle de her nye narrativer bliver bragt ind i amerikansk litteratur, og det kan berige den. Det er det modsatte af nationalisme, fortalte Salman Rushdie til talken.

På samme måde har Salman Rushdie en mangesidet identitet - han er født i Indien, studeret i England og bor nu i USA. Ifølge ham forsøger mennesker hvert sted at indsnævre deres identitet, men på forskellige måder. I Indien med fokus på religion, i Storbritannien i forhold til national identitet, og i USA handler det om race- og kønsaspekter.

- Jeg tror, at denne indsnævrende effekt med identitet er et problem. For ingen er én ting, vi er alle 25 ting, eller 125 ting, og mange af dem er i konflikt med hinanden, siger Salman Rushdie.

I stedet for føler han, at hans identitet er koblet op på forskellige multikulturelle byer:

- Du skal ud af din egen lille boks. En af de fantastiske ting ved at bo i New York er, at alles bokse kolliderer med alles bokse. For der er intet rum til at leve hver for sig.

Rødder i realiteten

Til talken lagde Salmon Rushdie generelt vægt på, at vores identitet er flersidig og sammensat. Men alligevel mente han ikke, at han kunne skrive fiktion, der ikke tog afsæt i hans virkelighedsbillede. Hans litteratur tager ofte i de lande, han har boet i.

- Man skal have rødder i det, man skriver, ellers bliver det løsrevet, sagde han på Heartland..

Identitet er uanset hvad vigtig for Salmon Rushdie, hvilket hans bog "Joseph Anton: Erindringer" fra 2012, en redegørelse om at måtte gå under jorden i kølvandet på kontroversen over hans bog "De Sataniske Vers":

- Jeg valgte den titel med et pseudonym for at antyde, hvor mærkeligt det ville være, hvis du var tvunget til at opgive dit navn.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce