Annonce
Underholdning

Heartland Festival: Her er tre ting, vi lærte om Europas brusende populisme

- Dejligt at se, at så mange er interesserede i diktaturer, lød det jokende fra Future Talk-scenen ved talkens start. Foto: Sugi Thiru

Festival: Fredag aften stillede Future Talk-scenen spørgsmålet, om autokrater som russiske Putin og tyrkiske Erdogan i fremtiden vil regere verden.

Med sin ekspertviden i autoritære regimer og politisk korruption mødte professor Natasha Lindstaedt danske Rasmus Boserup, der er direktør i EuroMed, som kæmper for menneskerettigheder i Nordafrika, Europa og Mellemøsten. Sammen kom de blandt andet ind på populismen i Europa.

Tre nedslagspunkter får du her:

1) Bølgen, der bruser

Rasmus Boserup har tidligere skrevet en del bøger om dansk udenrigspolitik og det arabiske forår. Foto: Sugi Thiru

De to eksperter ser populismen som en bølge, der plasker ind over Europa i øjeblikket.

- Der kommer politiske partier og personer, som har en form for proto-autokratiske holdninger, som vi normalt ser i autoritære styrer. Vi ser det i Frankrig, Danmark og især Italien, fortæller Rasmus Boserup, hvortil Natasha Lindstaed tilføjer:

- Når de taler, er det ikke med demokratiske værdier. De spiller på folks frygt mod det fremmede, og de kan ikke lide institutioner, medier eller andet, der kan stå mellem dem og befolkningen.

2) Rettigheder på deroute

University of Essex-professoren Natasha Lindstaedt bliver tit brugt som ekspert på tv-kanaler som CNN, BBC og Al Jazeera. Foto: Sugi Thiru

Menneskerettighederne har fået en uheldig placering i politiske beslutninger i dag.

- Det er svært at få politikere i EU og europæiske lande til at støtte op omkring basale menneskerettigheder, siger Rasmus Boserup til klapsalver fra publikum.

- Hvilket vi aldrig ville have set for ti år siden. I dag tager de dem meget mindre seriøst.

3) Kampen mod populismen

Clement Kjersgaard fungerede som moderator på talken, og i bedste Debatten-stil fik begge eksperter ligeligt med taletid - og endda publikumspørgsmål. Foto: Sugi Thiru

Men den europæiske populisme-bølge kommer til at bruse tilbage.

- Vi ser det allerede. Folk vender sig mod populisterne. Men det kræver god uddannelse, kritisk sans over for falske informationer samt en vilje til ikke at lade sig styre af frygt, forklarer Natasha Lindstaed.

Så vil Europa se én-mands-ledere som Putin, Erdogan og egyptiske Sisi?

- Nej, verden vil formentlig ikke blive styret af autokrater eller diktatorer i fremtiden. Sådanne styringsformer holder sjældent længe, slår Rasmus Boserup fast.

- Styrerne har sjældent særlig god kulturudvikling eller økonomi, men de kan nogle gange skabe en tryghed hos befolkninger. Så de vil stadig kunne findes i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce