Annonce
Underholdning

Heartland Festival: Her er tre sjove ting, Andreas Mogensen fortalte om tiden i rummet

Andreas Mogensen kiggede tit op mod teltets tag og videre ud i universet, når han med store armbevægelser fortalte om sin forskning, sine oplevelser og om fremtiden. Foto: Michael Bager
Annonce

Festival: Fredag formiddags Future Talk bød på sjove, men lærerige anekdoter fra astronaut Andreas Mogensens tid på rumstationen ISS. De kom i forlængelse af talkens tema - menneskets fremtidsmuligheder for at bo i ude i universet.

Her får du tre nedslagspunkter:

1) Vandvittigt nødvendigt

Det lille Future Talk-cirkustelt var proppet klokken 10.30, da astronauten indtog scenen. Foto: Michael Bager

For at skulle kunne komme langt på en rumfærd skal mennesket spare meget på vandressourcerne.

- Derfor samler rumstationen 80-90 procent af vores væske. Sved, urin, ja, alt bliver renset. Vi siger ofte, at kaffen, vi drikker i dag, også er den kaffe, vi drikker i morgen, griner Andreas Mogensen, som i 2015 blev første dansker i rummet.

I rumstationens vægtløse tilstand kommer vand og andre væsker ud fra flasken som flyvende kugler.

- Det gør også, at man som astronaut ikke kan tage bad. Så skal man støde ind i de små kugler, og det er bare besværligt. Der klarer vi os med vådservietter eller et vådtgjort håndklæde.

2) Svævende ketchup

Journalist Signe Molde-Amelung stillede spørgsmålene til den engagerede astronaut. Foto: Michael Bager

Apropos vægtløs tilstand, så viste han en video af ham og kollegerne i et sjovt, svævende moment.

- Rumstationen er ikke helt fri fra tyngdekraften, så nogle gange tænder vi turbinerne for at drive os tilbage i 400 kilometers højde. Når rumstationen bevæger sig omkring os, er vi stadig i vægtløs tilstand, så det ser ud, som om vi svæver væk, fortæller Andreas Mogensen pegende.

Specielt maden kan de have det sjovt med deroppe.

- Lokalet med maden er klart mest ulækkert. Lidt ketchuppletter fylder væggene, for vi leger med den svævende mad. Det kan man jo ikke lade være med.

3) Plante-planer

Publikum vendte og drejede hovederne, når Andreas Mogensen fortalte, og mens skærmen kørte med den ene rumoptagelse efter den anden. Foto: Michael Bager

De useriøse momenter fylder ikke mest i rummet. Astronauten slår fast, at forskningen selvfølgelig er i højsædet. Blandt andet planter.

- Hvis man for eksempel skal helt til Mars, kan det være vigtigt at dyrke planter og endda proteinholdige alger ombord på en rumfærge. Det betyder mindre opmagasinering af andet mad og mere ilt.

- Dog ved vi ikke, hvordan planter og planternes celler reagerer i rummet. Tyngdekraften har jo været med til at forme alt på Jorden, så her i vægtløsheden forsker vi i, hvordan de gror.

Astronauter mister også muskel- og knoglemasse og får dårligere immunforsvar i rummet.

- Derfor er det vigtigt, at vi er sendt afsted. Så vi kan forske i, hvordan menneskekroppen reagerer, siger Andreas Mogensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce