Annonce
Kultur

HCA-pris: Balletskole nytolker H.C. Andersens gamle eventyr

Balletskolens elever har også af flere omgange været med til at fortolke H.C. Andersen i forbindelse med shows på Flakhaven under HCA Festivals. Foto: Rico Feldfoss
- Vi anerkendes som kulturinstitution, siger kunstnerisk leder fra Det Kongelige Teaters balletskole i Odense. Efter at have fortalt eventyr som ballet i årevis får skolen en H.C. Andersen-pris.

De har optrådt på scenen hvert eneste år i forbindelse med overrækkelsen af H.C. Andersen Prisen 2. april, og der var da heller ikke megen slinger i valsen, da priskomitéen bag uddelingen af ærespriser skulle pege på 2020's første prismodtager - Det Kongelige Teaters Balletskoles afdeling i Odense.

Siden skolen blev åbnet i 2001, har den gennemført mange forestillinger baseret på H.C. Andersens eventyr. Alene eller i samarbejde med andre kulturinstitutioner som Odense Teater, Odense Symfoniorkester eller H.C. Andersen Festivals.

- Det er en kæmpe ære at få den anerkendelse, og det betyder ikke alene meget for balletskolen og vores elever. Prisen er også vigtig for Det Kongelige Teater, som godt ved, at dets satellitskole i Odense prøver kræfter med H.C. Andersens eventyr, og det er vigtigt for dans i det hele taget, siger skolens kunstneriske leder Morten Innstrand.

- Det er skønne børn, der bliver anerkendt. Det er dans som kunst. Det er vores klare visioner, der bærer frugt. Det er et skulderklap, der viser, vi ramte plet, da vi for fire år siden begyndte at lave juleforestillingen i byens smukkeste sal, Rådhushallen, frem for på en klassisk scene.

Det er fedt, når nogle synes, at det er modigt og sejt af os at fortolke H.C. Andersen, som vi gør. Når vi vover at gestalte hans mørke univers.

Morten Innstrand, kunstnerisk leder på Det Kongelige Teaters balletskole i Odense

Juleforestilling fra august

De eventyr, balletskolen de seneste fire år har disket op med til jul, er ifølge Morten Innstrand hentet fra H.C. Andersens top ti-liste. Fra begyndelsen var juleforestillingerne tænkt som balletskolens gave til byen og dens folkeskoler, der på den måde ville få lejlighed til at dykke ned i et eventyr, inden de kunne se det foldet ud som forestilling. Balletskolen fremstiller nemlig hver gang en pakke med skolemateriale; sådan har det været for både "Grantræet", "Snemanden", "Snedronningen" og "De vilde svaner", som 9.000 børn og voksne så i Rådhushallen i december 2019.

At det blev H.C. Andersen, balletskolen kastede sig over, var for åbenlyst til at lade være. Også selv om Morten Innstrand ikke kendte H.C. Andersen så dybt, da han kom til Odense (fra Norge, red.), og han samtidig oplevede, at odenseanerne var lidt mætte af ham.

- Vi har grund til at værre stolte af H.C. Andersen på Fyn, og det gav mening for os at bruge hans eventyr frem for "Skønheden og Udyret" eller "Nøddeknækkeren", som alle i forvejen kender plottet til, hvilket også gør den sværere at fortolke. Vi vil gerne lave forestillinger, der behandler eventyrene i et 2020-lys. Eventyrene har stadig vældig meget at byde på, og værdien i dem er superaktuelle for både børn og voksne, siger Morten Innstrand.

Han forklarer, at balletskolens lærere og elever allerede begynder at arbejde på en juleforestilling lige efter sommerferien. Hvilket eventyr, der skal vises som ballet i julen 2021, er stadig en hemmelighed. Men Morten Innstrand fortæller gerne om skolens arbejde med H.C. Andersens eventyr.

- Vi har fundet ud af, at når børnene sagtens tolke nutidige problematikker ud af for eksempel "De vilde svaner", som handler om fordømmelse, men ikke nødvendigvis fordømmelse i form af religion og kristendom som på H.C. Andersens tid. I dag tænker børn i højere grad på de sociale medier, når de taler om fordømmelse. De tænker, at fordømmelse er at måtte vente forgæves på det første like på et billede, de har lagt på Instagram. Mit ønske er at sende børnene hjem med noget at tænke over.

Annonce

De vigtige drømme

At balletskolen i Odense i løbet af relativt få år har gjort H.C. Andersen-fortolkninger til et af sine varemærker, gør Morten Innstrand pavestolt.

- Det er fedt, når nogle synes, at det er modigt og sejt af os at fortolke H.C. Andersen, som vi gør. Når vi vover at gestalte hans mørke univers. Men man kan vel også sige det sådan, at vi hele tiden har to hatte på; én som den kongelige skole med lange og stolte traditioner og én som en aktiv kulturinstitution i byen. At vi også er lykkedes med at markere os som det sidste, er prisen, som vi nu modtager, et bevis på, siger han.

Den kunstneriske leder fra balletskolen er ikke bange for at løbe tør for materiale i de kommende år.

- Det vilde for os ville være, hvis vi vovede at tage et mindre kendt eventyr - uden for top ti - og prøve kræfter med det. Foreløbigt har det vigtigste for os været, om børnene kunne spejle sig i eventyret i 2020, selv om det var skrevet for mere end 150 år siden.

At H.C. Andersen selv havde en drøm om at danse ballet er også en af årsagerne til, at balletskolen knytter sig til den lokale digter.

- Det er en sjov fortælling, at H.C. Andersen selv drømte om at komme på Det Kongelige Teaters skole, og for mig er drømmen den vigtigste lære at give vores egne dansere med. Man kan sagtens drømme om at blive danser og ende som noget andet og få succes alligevel.

Morten Innstrands og skolens mest konkrete drøm er at kunne tage alle eleverne med på tur til Kina, der mere end noget andet land er H.C. Andersens. Også selv om han aldrig nåede at rejse dertil.

- Arbejdet med eventyrforestillingerne har været en lang rejse, og det er klart, at prisen er et skridt på den rigtige vej, hvis drømmen om Kina på et tidspunkt skal udleves, siger Morten Innstrand.

Prisoverrækkelsen

Den 25. overrækkelse af H.C. Andersen-prisen finder sted onsdag 2. april 2020 kl. 17 i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus.

De tre prismodtagere er Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, for gennem klassisk ballet og moderne dans i mange år at fortolke H.C. Andersens eventyr.

Den mexicanske oversætter Lorena Ojeda Davila for udgivelsen af ti eventyr af H.C. Andersen på purépecha (2019).

Den tjekkiske tegner Jan Balej for filmen ”Little from the Fish Shop” (2015).

Priserne overrækkes af kulturminister Joy Mogensen, Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel og filminstruktør Lone Scherfig.

Undervejs er der underholdning af Thomas Eje, Den Fynske Opera, Paul Hüttel, H.C. Andersen Paraden, prismodtagerne fra Det Kongelige Teater Balletskolen Odense og en lille musikalsk overraskelse. Desuden er Odense Symfoniorkester med hele vejen.

Jesper Buhl er konferencier.

Billetter kan købes til arrangementet på Odense Symfoniorkesters hjemmeside.

Kunstnerisk leder ved balletskolen Morten Innstrand kalder det en "kæmpe ære at få den anerkendelse, HCA-prisen er". - Det betyder ikke alene meget for balletskolen og vores elever, men også for dans som kunstart. Det er vores klare visioner, der bærer frugt, siger han. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Plakaten med 2019-juleforestillingen "De vilde svaner" viser, at balletskolen også tør udfordre fortolkningen af eventyrdigterens univers. Foto: Ard Jongsma
I 2017 var juleforestillingen i Rådhushallen "Snemanden". De første år var forestillingen gratis, nu koster den 30 kroner pr. tilskuer - undtagen skoleforestillinger, der fortsat er gratis. Foto: Mette Risager
Fra Balletskolens optræden med Snedronningen i Rådhushallen julen 2018. Foto: Daniel Bank
Svanedansere ved 2019's juleforestilling, der fortolkede H.C. Andersens "De vilde svaner". Foto: Mette Risager
Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce