Annonce
Odense

HCA Marathon startede tørt, men sluttede vådt: Tusindvis af løbeskridt gav genlyd i ny p-kælder

Frontfeltet i maraton bestod ikke overraskende at løbere fra Etiopien og Kenya. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Søndag blev 6000 løbere sendt afsted i Odenses gader, da HCA Marathon blev afholdt for 20. gang. Turen gik blandt andet gennem tværs gennem TBT-parkeringskælderen, hvor løberne kæmpede sig op af rampen ved den nye udkørsel syd, der ikke er åbnet endnu.

Odense: Søndag blev HCA Marathon skudt i gang for 20. gang. Knap 6000 mennesker havde meldt sig til én af de tre distancer: Maraton, halvmaraton eller 10 kilometer.

Præcis klokken 10.00 blev omkring 1000 løbere sendt afsted på 10 kilometer ruten fra Flakhaven, mens maraton og halvmaraton blev sendt afsted fra Odense Idrætspark.

Kort før løbsstart blev der kigget vurderende mod himlen, men alle løbere endte med at smide de gule regnslag, før de løb afsted.

Annonce

De løb hurtigst

Få her et overblik over vinderne af den 20. udgave af HCA Marathon.

Maraton for mænd:

1. Meseret Yitbarek Aregaw, Etiopien, med tiden 2:16:26

2. Masresha Bere Bisetegn, Etiopien

3. Paul Katisa Matheka, Kenya

Maraton for kvinder:

1. Jerubet Perez, Kenya, med tiden 2:30:48

2. Etalemahu Zeleke Habtewold, Etiopien

3. Gelane Senbete, Etiopien

DM i maraton for mænd:

1. Simon Holbek Kønigsfeldt, med tiden 2:20:22

DM i maraton for kvinder:

1. Nanna Løvborg Hansen, med tiden 3:00:58

Halvmaraton for mænd:

1. Dmytro Didovodyuk, Ukraine, med tiden 1:06:14

2. Mark Olsen, Danmark

3. Andreas Lommer, Danmark

Halvmaraton for kvinder:

1. Oksana Raita, Ukraine, med tiden 1:17:04

2. Henriette Andersen, Danmark

3. Sisse Bogetoft Simonsen, Danmark

10 km for mænd:

1. Elias Shifris, Danmark, med tiden 31:52

2. Julius Schröder, Tyskland

3. Mads Skaaning, Danmark

10 km for kvinder:

1. Mie Gam, Danmark, med tiden 37:10

2. Emilie Christiansen, Danmark

3. Ida Nymann Petersen, Danmark

Minimaraton (4,2 km) for drenge:

1. Lasse Bjørn Jensen, Danmark, med tiden 14:14

Minimaraton (4,2 km) for piger:

1. Alma Høj Andersen, Danmark, med tiden 14:17

Ny p-kælder

En del tilskuere havde vovet sig ud i det grålige vejr, og flere havde taget opstilling ved rampen op fra TBT-parkeringskælderen ved Albani Torv. Flere måtte søge lidt, før de fandt stedet i byggekaosset.

Løberne fik nemlig, som nogle af de første, lov til at passere p-kælderen fra nord til syd-delen, der ikke er åbnet endnu. Efter blot 33 minutter kom den første halvmaratonløber til syne på rampen fra p-kælderen, langt foran resten af feltet. Med løftet pande modtog han klapsalver fra publikum, før han næste sekund var væk igen.

Kort efter kom frontfeltet af maratonløbere, der - ikke overraskende - bestod af løbere fra Etiopien og Kenya. Også de modtog opmuntrende tilråd fra publikum, ikke mindst fra 6-årige Holger og 9-årige Alfred, der sammen med deres bedsteforældre ventede på, at mor og far kom forbi.

- Min mor har løbet flere halvmaraton end min far, konstaterede Holger på seks år, mens han ivrigt slog løs på en trafikkegle, hver gang nye løbere kom op ad rampen.

Søndag var det nemlig tilladt at larme - man skal faktisk larme så meget som muligt.

Knap en time efter løbsstart væltede løberne forbi i en lind strøm. Og det blev ved og ved.

Ups et snubletrin

Godt halvanden time inde i løbet kom regnen silende, selvom vejrudsigten først havde varslet regn efter løbet. Heldigvis var der tørvejr i p-kælderen. Her var også larmende stilhed, og det eneste man kunne høre var løbernes åndedræt og de taktfaste skridt, der gav genlyd mellem væggene.

Flere løbere stødte dog - bogstaveligt talt - på en udfordring på vej ud af p-kælderen, hvor flere snublede over et interimistisk dørtrin i træ. En af løberne måtte desværre ned og bide i betonen efter mødet med trinnet, men han var heldigvis hurtigt på benene igen.

Der bliver da også straks sat en kvinde på sagen, da problemet bliver opdaget.

- Pas på trinnet, råbte hun flittigt til mange løbere.

Løberne kæmpede sig op ad den stejle og våde rampe fra TBT-parkeringskælderen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ingen rekord

Søndagens HCA Marathon stod i rekordjagtens tegn. Man ville nemlig gerne have rekorden tilbage som Nordens hurtigste maratonløb.

Rekorden blev nemlig snuppet til Copenhagen Marathon i maj måned, da kenyaneren Jackson Kibet Limo løb den hurtigste maratontid nogensinde på dansk grund. To timer, ni minutter og 54 sekunder tog det.

Den rekord måtte man dog kigge langt efter, da den første maratonløber kom i mål efter to timer, 16 minutter og 26 sekunder.

Omkring 1000 løbere tog 10 kilometerruten, der blev skudt i gang inde fra Flakhaven. Feltet var tæt på den smalle gågade. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Ukrainske Dmytro Didovodyuk havde lagt god afstand til resten af feltet, og var den første til at dukke op på rampen fra p-kælderen. Han endte da også med at snuppe 1. pladsen i mændenes halvmaraton. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Frontfeltet i mændenes maraton. Vinderen blev Meseret Yitbarek Aregaw fra Etiopien. Foto: Birgitte Carol Heiberg
6-årige Holger (tv) og 9-årige Alfred (th) ventede spændt på, at deres mor og far kom løbende op ad parkeringskælderen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Løberne fik som de første lov til at passere den del af p-kælderen, der endnu ikke er åbnet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Et trin i træ i p-kælderen drillede flere af deltagerne, der snublede eller faldt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce