Annonce
Kultur

HCA-litteraturpris: A.S. Byatt modtager næste pris i 2018

Forfatter og litteraturforsker A.S. Byatt er 81 år og bosat i London, men hun har takket ja til at komme til Odense for at modtage den ærefulde internationale litteraturpris og dermed sætte sit navn ved siden af forfattere som Sir Salman Rushdie og J.K. Rowling. Foto: Have PR

Den sjette udgave af den internationale litteraturpris overrækkes næste år til forfatter og litteraturhistoriker, der allerede i 2005 blev ambassadør for H.C. Andersen

Det bliver forfatter og poet Dame Antonia Susan Byatt - eller som hun foretrækker at kalde sig som forfatter, A.S. Byatt - der bliver næste modtager af den internationale Hans Christian Andersen Litteraturpris i 2018. Det offentliggør komitéen bag prisen.

Komitéen forklarer, at A.S. Byatt får prisen for - som en vor tids ypperste fortællere - i over et halvt århundrede at have begejstret læsere verden over med sine romaner, der ofte udspiller sig på H. C. Andersens tid i 1800-tallet.

Formand for priskomitéen Jens Olesen forklarer, at det med valget af den sjette pridmodtager i højere grad end tidligere er lykkes komitéen at ramme så tæt på den ånd, som prisen overrækkes i:

- Der har været meget læsestof, inden vi skulle vælge, hvem som skulle modtage prisen, men så snart man kom i gang med at læse hendes romaner, kunne man mærke, hvordan hun er inspireret af H.C. Andersen. Det er en enig bestyrelse, der støtter valget af hende, siger Jens Olesen.

A.S. Byatt kommer til Odense for at modtage prisen ved en festlig begivenhed i oktober næste år, og i samme forbindelse holder hun en gæsteforelæsning ved Syddansk Universitet.

Annonce

Prismodtageren

Næste modtager af den sjette internationale Hans Christian Andersen Litteraturpris bliver A. S. Byatt også kendt som Dame Antonia Susan Byatt.Hun er en britisk forfatter og poet, som i 1964 debuterede med romanen "The Shadow of the Sun", tre år senere udgav "The Game" og siden har skrevet snesevis af romaner og noveller - ofte med familien og klasseforskelle som tema.

Hun har tidligere blandt andet modtaget Englands Booker Prize for romanen "Besættelse", som udkom på dansk i 1992. I 1999 blev hun adlet af det engelske kongehus.

Hun er 81 år, født i Sheffield i 1936.

I oktober 2018 kommer hun til Odense for at modtage prisen. Prisfesten finder sted på Odense Rådhus søndag 28. oktober 2018.

Den internationale Hans Christian Andersen Litteraturpris er tidligere uddelt til forfatterne Sir Salman Rushdie, J. K. Rowling, Paulo Coelho, Isabel Allende og senest Haruki Murakami.

Ud over æren modtager A. S. Byatt en bronzeskulptur udført af billedhugger Stine Ring Hansen, en check på 500.000 kr. og diplomet The Beauty of the Swan.

Læs mere om prisen og de tidligere vindere på www.andersen-award.com

Formand for priskomitéen Jens Olesen glæder sig til at skulle arrangere den sjette litterære prisfest i Odense næste år. Foto: Nils Svalebøg
For 14 dage siden mødte Jens Olesen personligt prismodtager A.S. Byatt og fik detaljerne på plads - og en personlig autograf til borgmester Peter Rahbæk Juel, som han modtager senere i dag, mandag. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce