Annonce
Odense

HCA Festivals rejselegat: Oliver skal studere i byen, som H.C. Andersen kaldte "Germaniens Athen"

28-årige Oliver Bugge Raarup forener sine interesser for antikkens idealer og tysk Bildung, når han fra marts 2020 skal studere på Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. Foto: Michael Bager
Oliver Bugge Raarup forener sine interesser, når han tager oldtidskundskabsstudiet fra SDU med til Nürnberg og München. Tyske byer, som H.C. Andersen beskriver i "En Digters Bazar".

Mens de fleste af byens 30.000 studerende vil sige, at de er i gang med en uddannelse, er der for Oliver Bugge Raarup i højere grad tale om et dannelseprojekt.

Sagen er nemlig, at den tidligere koldingenser egentlig var færdiguddannet kunsthåndværker inden for keramik og glas fra Designskolen på Bornholm, da han måtte opgive hvervet, fordi han ikke kunne tåle at indånde de støvpartikler, der findes i et værksted. I stedet flyttede han for et år siden til Odense for at studere oldtidskundskab på SDU.

- Det var held i uheld. At jeg led af astma betød, at jeg kunne søge dispensation fra uddannelsesloftet, forklarer den 28-årige, der af legatkomitéen under HCA Festivals er udvalgt til at modtage det årlige rejselegat "Reisekammeraten".

Annonce
Jeg er enig i, at vi kun bliver dannede i fællesskab, og det er netop det, der kendetegner antikkens idealer.

Oliver Bugge Raarup, årets modtager af HCA Festivals-legatet "Reisekammeraten"

Stor antik samling

Oliver Bugge Raarups ansøgning stak ud blandt de 30 udvalgte, fordi han havde overbevisende stor viden om H.C. Andersen og især hans rejseskildringer i "En Digters Bazar". Og ikke uden grund. Fra marts 2020 træder årets legatmodtager i H.C. Andersens fodspor og rejser til Nürnberg og München, som digteren kalder "Germaniens Athen".

- De to uddannelser, jeg tager, ligger reelt ikke langt fra hinanden. Jeg bygger egentlig en akademisk del oven på den håndværksmæssige. Oldtidskundskab og græsk repræsenterer jo antikken og den kultur, som hele den vestlige civilisation bygger på - og især vores viden om keramik stammer også herfra, siger Oliver Bugge Raarup.

Til næste forår får den akademiske del af hans ballast en ordentlig indsprøjtning, når han skal følge undervisningen på det hæderkronede sydtyske universitet, Friedrich-Alexander-Universität i Erlange, Nürnberg. Et universitet, der størrelsesmæssigt ligner SDU, og som på listen over tidligere studerende kan prale af folk som Hans Geiger, der opfandt Geigertælleren, og Georg Ohm, der udviklede Ohms lov.

For Oliver Bugge Raarup tæller dog især, at en af de største antikke samlinger findes i München, tæt på universitetet, og at universitetet ligger i Bayern i Tyskland, for han er stærkt optaget af tysk Bildung - altså dannelse.

Forud for rejsen har han været på intensive tyskkurser, og hans overordnede mål med at studere græsk og antik kultur er at blive højskolelærer. Måske ovenikøbet i grænselandet ved Flensborg Fjord, hvor han selv i 2017 var elev på Rønshoved Højskole og oplevede at få forenet det bedste fra Tyskland og Danmark: Bildung og Grundtvigs folkelighed.

Fællesskabets idealer

Ikke alene på grund af den historiske, kulturelle samhørighed, men også fordi Danmarks ubetingede største samhandelspartner er Tyskland, synes Oliver Bugge Raarup, at det er trist at se det lave optag på tysk-studiet, der for tiden er generelt for danske universiteter.

- Jeg er enig med professor i filosofi, Per Øhrgaard, der siger, at vi kun bliver dannede i fællesskab, og det er netop det, der kendetegner antikkens idealer, siger Oliver Bugge Raarup, der tror og håber, at den opbrudstid, der i øjeblikket kendetegner Europa, vil betyde en fornyet interesse for de filosofiske emner.

Det er 7. gang, rejselegatet Reisekammeraten uddeles.

Det sker mandag 19. august klokken 15.30 i Studenterhuset.

Reisekammeraten

"Reisekammeraten" er en pris, som uddeles hvert år i forbindelse med HCA Festivals.
Prisen kan søges af studerende på SDU og UCL, der ligesom H.C. Andersen rejser ud i verden for at blive klogere.
Prisen er på 25.000 kroner.
Kilde: HCA

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce