Annonce
Odense

HCA Festivals: Alfabetet findes - i Farvergården

Alfabetet er på plads i Farvergården. Foto: Frederik Nordhagen
Lørdag og søndag er der i Farvergården fri leg med 36 dekorerede kæmpe-bogstaverne, der kan flyttes rundt på hjul.

A for anarki, b for bevægelse og c for containerfund.

Alfabeterne findes, skrev Inger Christensen i et af de bedste danske digte nogensinde. Et af alfabeterne findes et par dage endnu i Farvergården, hvor det har fundet hvile efter en fredags-eftermiddagstur gennem gågaderne, der både rummede bevægelse og momenter af anarki.

Der er 36 bogstaver. Ikke forskellige, forstås, der er blot flere af nogle af dem. Bogstaver er sådan helt generelt, som professor Johs. Nørgaard Frandsen udlægger det, kunstens eller i hvert fald litteraturens mindste byggesten. En pendant til menneskets dna.

I løbet af festivalugen er de 36 bogstaver blevet malet og dekoreret. Hvert bogstav er blevet til et kunstværk i sig selv, og tilsammen og hver for sig kan de på hjul flyttes rundt og danne ord, andre ord og nye ord, som er nye kunstværker i sig selv, og det er til at blive helt svimmel af.

Fredag eftermiddag blev det særlige alfabet fejret i Farvergården efter at have været på gade-optog. Det var her, professor Frandsen talte om litteraturens mindste byggesten - samt læste udvalgte uddrag af H.C. Andersens "ABC-Bogen".

Masser af odenseanere har bidraget med udsmykningen, men den overordnede idé er kunstneren Thomas Damsbos. Han fortalte, at han har fundet 4000 hjul i en container, 3000 krydsfinér-plader i en anden container og rester fra prøve-carporte i en tredje. Alle disse materialer, c for containerfund, er dem, Farvergårdens alfabet, kaldet "Happy Alphabet", er lavet af.

Lørdag og søndag er der fri leg med alfabetet. Hvorefter det skal videre ud i verden, hvor nye ord venter på at blive dannet.

Happy Alphabet kan ses i Farvergården lørdag kl. 10-22 og søndag kl. 10-18

Annonce
Bogstaver på eftermiddagstur. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce