x
Annonce
Sydfyn

Havnefoged i chok over ulovlig affaldsdumping på Marstal Havn: - Det er simpelthen topmålet af egoisme

Havnens containere er til havnens brugere og ikke til at alle, der lige bliver trætte af at have affald liggende derhjemme, kan komme af med det. Foto: Andrea Bisgaard
Coronakrisen har fået mængden af ulovligt affald til eksplodere på havnen i Marstal. Havnefoged Christian Ørndrup mener, det er udtryk for topmålet af egoisme og kommunen henstiller til, at man udviser tålmodighed og samfundssind.

Ærø: Efter Ærø Kommune i forbindelse med coronakrisen valgte at lukke genbrugsstationen i Husmarken, har Marstal Havn fået ekstra mange - uvelkomne - brugere.

Det fortæller en stærkt irriteret havnefoged Christian Ørndrup, der over den sidste uges tid nærmest har oplevet en eksplosion af uvelkomment affald i havnens containere og affaldsbeholdere.

- Det er simpelhen topmålet af egoisme. Folk burde skamme sig, lyder det kort og kontant fra havnefogeden.

Han kan berette, at ubudne brugere har fyldt havnens affaldscontainere med blandt andet byggeaffald, som man ellers ville være kørt på genbrugspladsen med.

- Der har ligget nedpillede lofter i en af dem, og folk er begyndt at fylde haveaffald i de almindelige affaldsbeholdere, som Park og Vej tømmer. Jeg har endda hørt, at folk er kørt ned med trailere fulde af haveaffald og stoppet det i havnens containere, fortæller Christian Ørndrup.

- Jeg har da også affald fra min egen have, som jeg er træt af, jeg ikke kan komme af med, men jeg lader det bare ligge i en bunke hjemme i haven, og så kan den komme væk, når Husmarken åbner igen, og jeg fatter ikke, folk ikke kan forstå, at det er sådan, man gør, siger havnefogeden.

Annonce

Regning til brugerne

Den pludselige stigning i mængden affald kommer til at kunne mærkes på priserne, som havnens rigtige gæster fremover kommer til at betale, vurderer Christian Ørndrup.

- Vi skal jo betale for de ekstra tømninger, når nu containere bliver fyldt med alt muligt uvedkommende affald, og det er vores budget ikke sat efter. Og derfor er der, som jeg ser det, ikke andet at gøre, end at priserne for havnens brugere må sættes op, og det er ærgerligt, forklarer havnefoged Christian Ørndrup.

- Containerne på havnen er KUN for havnens brugere, og det har folk åbnebart meget svært ved at forstå lige for tiden.

Vil se tiden an

Der er ikke umiddelbart udsigt til, at genbrugsstationen i Husmarken genåbner for private inden for den nærmeste fremtid.

I hvert fald ikke som Ærø Kommunes tekniske chef Kirsten Johansen ser det.

- Vi skal lige se tiden an i denne uge, for vi ved jo godt, at det nogle steder begynder at presse sig på for nogles vedkommende, men på den anden side vil jeg gerne appellere til, at folk har lidt tålmodighed, for så lang tid er det jo altså heller ikke, at genbrugsstationen har været lukket, lyder det fra Kirsten Johansen, der ligesom Christian Ørndrup undrer sig noget over folks "alternative løsning" på at komme af med affaldet:

- Jeg ved godt, at der er nogle, der slet ikke synes, de skal have affaldet hjemme hos sig selv, men derfra og så til at begynde at smide det nede på havnen ... Lad os bare sige, at jeg synes, det er en lidt mærkværdig tankegang efter så kort tid. Jeg anerkender, at vejret er godt, og man har god tid, men lidt samfundssind kunne også være rart.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce