Annonce
Faaborg-Midtfyn

Havnebad: Folk badede i toiletvand

Normalt - og som på billedet her fra en aften tidligere på sommeren - er badevandet ved Havnebadet af meget høj kvalitet. I fredags måtte Havnebadet dog lukke efter et spildevandsudslip fra Sundrenden. Foto: Palle Søby

Havnebadet var midlertidigt lukket efter spildevandsudslip - generelt har badevandskvaliteten været meget høj i år

Faaborg: Enkelte badegæster ved Havnebadet i Faaborg fik i weekenden en dukkert i urenset - men dog kraftigt fortyndet - toiletvand, da de overså skiltning om, at Havnebadet var lukket efter et mindre spildevandsudslip.

- Fredagens regnvejr gav overløb ved Færgevejens pumpestation, så spildevand løb ud i Faaborg Fjord via Sundrenden. Derfor valgte via at lukke Havnebadet, sætte et advarselsskilt op og pille Det Blå Flag ned, fortæller Olav Bojesen, miljøchef i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Annonce

Begrænset udslip

Det var tale om et relativt begrænset overløb, og allerede lørdag blev alarmen afblæst, så skiltet kunne pilles ned og flaget hejses igen. Ifølge avisens oplysninger var der badegæster om aftenen, som på grund af mørket ikke så skiltet, før de var kommet op fra dukkerten igen. De har udsat sig selv for en sundhedsrisiko.

- Der er jo en grund til, at vi vælger at lukke havnebadet. Hvis man sluger vand efter et spildevandsudslip, er der en risiko for, at man kan få en bakterieinfektion, siger Olav Bojesen.

Spildevandet, der slap ud i fjorden, er regnvand, der er blandet med husholdningsvand fra Svendborgvej og Østerbrogade-kvarteret. Det vil sige vand fra toiletter, bad, vaskemaskiner og andet, og det kan altså være bakterieholdigt. Ifølge Bojesen overleverer bakterierne ikke ret længe i saltvand og bliver i øvrigt ret hurtigt blandet op, så koncentrationerne er uskadelige, men lige når udslippet sker, er badning altså en dårlig idé.

- Hvis de har badet om aftenen, har udslippet allerede været meget fortyndet, vurderer miljøchef Bojesen.

Høj badevandskvalitet

Det sker sjældent, at Havnebadet må lukke på grund af udslip.

- Det er første gang i denne badesæson, det er forekommet, og i det hele taget viser de analyser af badevandet, vi løbende foretager, at badevandet ved Havnebadet i denne sæson har været af meget høj kvalitet, oplyser Olav Bojesen.

Store dele af boligområderne omkring Østerbrogade er ved at blive separatkloakeret, så risikoen for spildevandsoverløb minimeres.

Den officielle badesæson på Havnebadet er i øvrigt fra 1. juni til 15. september, og det er altid en god idé at holde øje med, om Det Blå Flag er oppe.

Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Tyverier fra to varebiler

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce