Annonce
Livsstil

Haven: Vinterhaven behøver ikke være kedelig

Om vinteren er det mest strukturerne og havens store linjer, man ser. De nøgne træer, formklippede stedsegrønne buske, frøstande og stensætninger er noget af det, der kan danne blikfang og give haven dens særpræg i de kolde måneder.

Haven er nøgen nu, men den behøver ikke ligge bar og trist hen i årets koldeste måneder

Her midt på vinteren er den blomstrende, frodige have væk, og tilbage står haven nøgen. Det lyder noget kedeligt, men haven behøver bestemt ikke at ligge bar og trist hen i årets koldeste måneder. Ofte anlægges haver så de tager sig smukt ud med blomstrende planter fra tidlig forår til sen efterår. Man kan nemt komme til at glemme, at haven også kan tage sig smukt ud om vinteren. Her er det mest strukturerne og havens store linjer, man ser. De nøgne træer, formklippede stedsegrønne buske, frøstande og stensætninger er noget af det, der kan danne blikfang og give haven dens særpræg i de kolde måneder.

Annonce

Troensehaven

Helle Troelsen har gravet den 3200 kvadratmeter store have uden hjælp fra maskiner. Hun har selv planlagt og anlagt alt i haven siden 2012. Haven er under stadig udvikling. Den ligger i landsbyen Troense på øen Tåsinge i Det Sydfynske Øhav.

I 2018 startede hun virksomheden Troensehaven, hvor hun tilbyder havedesign, konsulenthjælp og foredrag. Hun kombinerer også sin tidligere profession som leder inden for både private og offentlige organisationer med havearbejdet og holder kurser om ledelse fra haven. Også i 2018 udkom bogen "Haven i Troense" med fotograf Stuart McIntyres billeder, hvor han sammen med Karen Syberg har fulgt haven et års tid.I sommerhalvåret er Troensehaven åben en gang om måneden gennem Haveselskabet. Læs mere på troensehaven.dk.

Spredt rundt i bedene står stedsegrønne runde og kegleformede buske af buksbom, taks og laurbærkirsebær. Om sommeren danner de ro i bedene, men om vinteren træder de tydeligt frem og giver farve og former til vinterhaven. Særligt når der ligger sne er de markante. Er haven begravet i sne, så danner kuglerne små runde knolde i haven.

Beskue haven

Haven byder normalt ikke på de vildeste farver på denne årstid, men i denne vinter har det været noget anderledes - i hvert fald på Tåsinge, hvor Troensehaven ligger. Langt ind i december var der stadig en masse farver i haven, både i roserne og i de tilbageværende stauder der endnu ikke var afblomstret. Men vinteren i år er ikke en almindelig en af slagsen.

Haven er forholdsvis nyanlagt, og der er kontinuerligt nye projekter i støbeskeen, som skal være med til at give haven mere karakter. For det er nu, at man kan gå derud og beskue og lægge planer. Det kræver nemlig særlig planlægning, hvis haven skal byde på visuelle oplevelser året rundt, også om vinteren.

Troensehaven er opdelt i flere adskilte haverum med vidt forskellige stemninger og udtryk, både sommer og vinter. Der er små haverum, hvor farver og detaljer skal træde tydeligere frem, for her er man tæt på.

Stauder til vinterhaven

Stauder med stedsegrønne blade:

Vortemælk, Euphorbia (mange varianter)

Alunrod, Heuchera (mange varianter)

Juleroser og påskeklokker, Helleborus

Bispehue, Epimedium

Bregner, Polypodiopsida (nogle slags)

Kæmpestenbræk, Bergenia

Stauder uden stedsegrønne blade

Løvehale, phlomis russeliana,

Hestemynte, monarda didyma,

Purpursolhat, Echinacea purpurea,

Plettet hjortetrøst, eupathorium maculatum,

Russisk mandstro, eryngium planum,

Sankthansurt, Sedum "Matrona" og "Herbsfreude",

Virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum

Fuglene fodres flittigt gennem hele vinteren. Foderpladserne er placeret, så man inde fra huset kan kigge ud på fuglene der slår sig ned i haven.

Haverummene

I haverummene tæt på huset er der mest struktur, former og farver i bede. Hvor det i sommerperioden var blomster og blade der dominerede, er det i vinterperioden de lave formklippede buksbomhække som skaber farve og struktur. Jeg har lavet små kvadratiske bede både foran indgangspartiet og i en lille kvadratisk have syd for huset. Her blev der i efteråret plantet paradisæbletræer til at danne skygge i sommerperioden og tilføre haven farve og føde til fuglene om vinteren. Derfor valgte jeg at plante paradisæbletræer.

Midt i haven er der det åbne og lyse haverum anlagt som prydhave. Her kan man om vinteren overskue det hele på en gang. Her er store staudebede, hvor bedenes former, buske og prydtræernes karakteristika kommer smukt til syne. Når jeg vælger prydtræer til denne del af haven, så kigger jeg ikke alene på bladenes farver og form, som de tager sig ud om sommeren. Om vinteren er det stammerne og grenenes farver der træder tydeligt frem. Jeg er særlig glad for Koralbarklønnen, Acer palmatum "Sangokaku", med de røde grene, der lyser smukt op i prydhaven. Jeg har også plantet Tibetansk kirsebær, Prunus serrula der har flot kobberfarvet bark, og en Rødnervet løn, Acer rufinerve med smukke grønne og hvide striber på barken. Alle tre træer er velegnede til små haver og til at stå i bede sammen med andre planter.

Tip til at skabe stemning i vinterhaven

Vælg træer og buske som giver haven karakter og konturer.Plant træer med smukke stammer og grene og lad gamle træer stå.

Plant træer og buske der bærer bær eller frugter i vinterhaven.

Plant stauder der blomstrer eller har dekorative blade om vinteren.

Plant stedsegrønne planter i haven.

Del haven op i rum med hække eller dekorativ rumopdeling.

Lad staudebedenes blomsterstande blive stående vinteren over. De beskytter planterne i vinterperioden, samtidig med at de danner smukke skulpturer i vinterhaven.

Grønkål i køkkenhaven er dekorativ, men er også en vitaminrig grøntsag der kan høstes hele vinteren.

Plant græsser med fine strå og aks som med dugdråber, rim og sne får dem til at glimte i vintersolen.

Læg blomsterløg der blomstrer tidligt og som kan tåle sne og frost.

Lav mange siddepladser og lad møbler stå ude i haven. Haven skal bruges hele året.

Frøstandene er smukke om vinteren. Især når rimfrosten har lagt sig over haven og får stængler og frøstande til at glimte som krystaller på både stauder og græsser.

Skovbedet

I den skyggefulde del af haven er skovbedet anlagt. Her ligger en væltet træstamme midt gennem bedet og er delvis tilgroet med efeu og dækket med puder af blødt lysegrønt mos. Her ynder fasanerne at sætte sig til rette for natten. Omkring stammen gror bregner, hvor især strudsevingebregnen, Matteucia struthiopteris står smukt med rimfrost på de markante stængler og blade.

I skovbedet har jeg arbejdet med formerne på store forvoksede laurbærkirsebær. Den ene danner en kuglerund kugle, andre har jeg opstammet, så stammerne giver en skovvirkning til bedet. En tredje har jeg hævet fra jorden som en svævende kugle på ben. Laurbærkirsebær er velegnet til beskæring, og tilmed har den smukke stammer som også kan give karakter til vinterhaven.

Græsser til vinterhaven

Kinesisk elefantgræs, malepartus, Lampepudsergræs, pennisetum,

Staudehirse, panicum virgatum,

Diamantgræs, Calamagrotis x acutiflora.

Rimfrost gør alt endnu smukkere.

Stauder

Spredt rundt i bedene står stedsegrønne runde og kegleformede buske af buksbom, taks og laurbærkirsebær. Om sommeren danner de ro i bedene, men om vinteren træder de tydeligt frem og giver farve og former til vinterhaven. Særligt når der ligger sne er de markante. Er haven begravet i sne, så danner kuglerne små runde knolde i haven.

Stauderne er et kapitel for sig. Lader man de smukke frøstande stå, er der bolig til insekter og guf til fuglene gennem vinteren, for mange af standfuglene lever af frøene fra stauder. Frøstandene er også smukke om vinteren. Jeg nyder, når rimfrosten har lagt sig over haven og får stængler og frøstande til at glimte som krystaller på både stauder og græsser. Og ikke mindst når sneen daler lægger den sig blødt som snepudder på frøstandene af for eksempel purpursolhat.

Jeg vælger også stauder med stedsegrønne dekorative blade. Jeg er særlig glad for Vortemælk, Euphorbia som findes i mange variationer, fra de limefarvede i Euphorbia "Ascot rainbow" til de mørke purpurfarvede i Euphorbia amygdaloides "purpurea".

Frøstande har flere funktioner i haven. De tiltrækker fugle, og så er de smukke med sne eller rimfrost, som de står der ranke og solitære i den nøgne have.

Blomster om vinteren

Ønsker man blomster til vinterhaven, så er nogle af de første juleroser, der allerede blomstrer i december, og påskeklokkerne der stikker de første blomsterknopper frem i februar måned.

Fra gårdspladsen og huset er det lange dybe kik ned gennem haven, som ender ved den stramt klippede bøgehæk der står med sine gyldenbrune blade omkring hønsegården bagerst i haven og i skellet mod naboen. Bøgehækken giver så smukt en varm farve og form til haven for den beholder sine blade på indtil de friske knopper om foråret begynder at springe ud.

Her står også havens ældste træer, de hule gamle æbletræer som stadig bærer frugt. Gamle træer giver karakter til haven og skaber en helt særlig stemning med deres knortede, krogede stammer og grenværk dækket af mos og lav. Et kønt lille paradisæbletræ "Brændkjær", Malus baccata "Brændkjær" beholder de små æbler hele vinteren - helt hen til foråret, hvor æbleblomsterne springer ud. Her er der podet en mistelten med de hvide bær der blander sig fint med de røde små æbler, og tilmed supplerer den med stedsegrønne blade i vinterhaven.

Randbeplantningen omkring haven består af store træer, både stedsegrønne grantræer og taks der giver farve til haven, og det kæmpe store egetræ hvis nøgne stammer og grene skaber smukke silhuetter på vinterhimlen. Har man store træer i haven, så skal man overveje en ekstra gang, om de skal fældes. For efter løvfald tilfører de stemning og karakter til haven.

Mellem haverummene er der plantet hække, låger, hegn og andre elementer som inviterer en til at gå rundt, for man ved aldrig, hvad der viser sig på den anden side. Og rundt omkring er der anlagt terrasser eller opholdspladser med bænke, borde og stole. De får nemlig lov til at stå ude, også i vinterhalvåret.

Her kan man tage et lammeskind og et uldtæppe med og slå sig ned en dejlig vinterdag med en kop varm kaffe, eller man kan tænde op i bålstedet bagerst i haven og varme sig på strålevarmen fra flammerne.

Haven skal bruges hele året. Indret den således, at man kan tage et lammeskind og et uldtæppe med ud en dejlig vinterdag med en kop varm kaffe, eller man kan tænde op i bålstedet bagerst i haven og varme sig på strålevarmen fra flammerne.

Dyrelivet

En have skal være levende hele året rundt. Liv tilføres også ved at tiltrække og holde på dyrelivet i haven.

Stammer og kævler bruger jeg meget i haven, både som dekorationer i bedene og som opdeling mellem haverum. Her flytter dyr, fugle og insekter ind, når de søger ly for vejr og vind og hi for vinteren.

Fuglene fodres flittigt gennem hele vinteren. Foderpladserne er placeret, så man inde fra huset kan kigge ud på fuglene der slår sig ned i haven.

I den skyggefulde del af haven er skovbedet anlagt. Her ligger en væltet træstamme midt gennem bedet og er delvis tilgroet med efeu og dækket med puder af blødt lysegrønt mos.

Nyttehaven

Køkkenhaven er pakket ned for i år, men det dekorative vinterdække på bedene og vintergrøntsagerne - kål og porrer - giver oplevelsen af, at her er en køkkenhave, og at man forlænger sæsonen med friske grøntsager, der ovenikøbet er dekorative. Jeg graver et par af de rødbladede grønkål op og planter dem over i kurve som dekoration til jul sammen med æbler fra haven. De bliver stående til længe efter jul, lige indtil at fugle og dyr gør kål på det hele. Men så er foråret også hastigt på vej og et nyt haveår kan begynde.

Lad staudebedenes blomsterstande blive stående vinteren over. De beskytter planterne i vinterperioden, samtidig med at de danner smukke skulpturer i vinterhaven.
Plant græsser med fine strå og aks som med dugdråber, rim og sne får dem til at glimte i vintersolen.
Gamle træer giver karakter til haven og skaber en helt særlig stemning med deres knortede, krogede stammer og grenværk dækket af mos og lav.
Vælg træer og buske som giver haven karakter og konturer.
Brug stammer og kævler i haven, både som dekorationer i bedene og som opdeling mellem haverum. Her flytter dyr, fugle og insekter ind, når de søger ly for vejr og vind og hi for vinteren.
Haven skal bruges hele året. Indret den således, at man kan tage et lammeskind og et uldtæppe med ud en dejlig vinterdag med en kop varm kaffe, eller man kan tænde op i bålstedet bagerst i haven og varme sig på strålevarmen fra flammerne.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Kommunen udvider med 8000 kubikmeter på havnen: - Det er prikken over i'et, jubler borgmesteren

Annonce