Annonce
Livsstil

Haven: Vinduet til haven

Fuglekongen fløj mod vinduet, men kom sig. Foto: Thomas Neumann

Glæden ved haven er mangfoldig. At være i haven og nyde den er nummer et for de fleste. Men der er nu også en helt særlig glæde ved at sidde indenfor og kigge ud. Nyde ens arbejde og det grønne, mens vinden suser koldt rundt om hushjørnet og får bladene til at hvirvle rundt.

De to eneste minusser ved vores havevinduer er, at de ikke er selvrensende, men skal pudses. Men det, der er endnu mere uheldigt, er, at fugle ikke forstår, at glasruder er en slags mur.

For få uger siden fløj en fuglekonge ind i en rude på sønnens skole. Den var sikkert på træk nordfra og skulle overvintre i Danmark eller sydligere. Den lille fugl var helt væk, men da jeg spillede lidt fuglekongefløjt fra min fugleapp, vågnede den til det auditive lugtesalt. Kort tid efter var den fløjet.

Fuglekongen fik sit navn, fordi alle fuglene konkurrerede om, hvem der kunne flyve højest. Det kunne ørnen, men i det øjeblik, at den ikke kunne stige en centimeter mere, kom fuglekongen ud fra sit gemmested i ørnens fjer og fløj frisk lidt højere.

Fuglekongen er Europas mindste fugl. I Danmark har vi fået en mere farverig fætter til fuglekongen, nemlig den rødtoppede fuglekonge, der via Sønderjylland, Sydøstfyn og Sydsjælland rykker længere og længere nordpå.

Og af konger at være er de letvægtere. Alle læsere over 30 år har sikkert bakset med et af livets store spørgsmål: Om det brev, man skulle afsende med det gode, gamle danske postvæsen, var under eller over 20 gram.

Tænk, at man kan sende fire fuglekonger i én kuvert og ikke overstige de 20 gram!

Både rødtoppet fuglekonge og fuglekonge lever udelukkende af animalsk føde som edderkopper, bladlus og andre små insekter. På vores breddegrader er det usædvanligt, at en fugl kan ernære sig af insekter året rundt.

Fuglekongen bliver i Danmark om vinteren, mens den rødtoppede fuglekonge drager sydpå.

Annonce

Fuglekongen lægger tunge æg

Fuglekongen har fuldt fortjent sit navn. Af alle himlens fugle, lægger fuglekongens hun nok de tungeste æg i forhold til kropvægten. En fuglekongehuns æg vejer 16 procent af hunnen. Strudsens æg vejer blot en procent af kropsvægten, selvom dens æg vejer det samme som 20 almindelige hønseæg.

Mange fugle dør desværre, når de rammer vores vinduer. Det bedste man kan gøre - som mange allerede gør - er at købe rovfuglesilhuetter og klistre dem på de mest udsatte vinduer. Når I finder fugle, der har ramt ruden, og de er i live, kan man lægge dem i en kasse, så de er i sikkerhed for rovfugle, katte og andre rovdyr, indtil de kommer sig. Og det gør de heldigvis som regel.

Fuglekongen er nok en sjælden gæst i haven, men den kan komme forbi. Og ellers er der rigtig mange andre fugle i de danske haver, og de stortrives. Vores vinduer er bestemt ikke den største fare for vores fjerede venner, så nyd vinterhaven både derude og indefra.

Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce