Annonce
Livsstil

Havearbejde på recept

Havearbejde er godt for krop og sjæl, viser talrige undersøgelser. Arkivfoto: Roland Petersen

Haven er måske det sundeste sted, vi kan opholde os i dagligdagen. Vores fysiske og mentale sundhed forbedres, og vi lever gladere og længere, viser talrige undersøgelser.

Komiker og provokatør Jacob Haugaard har sagt mange sjove og sande ting - blandt andet: "Hvis arbejde er sundt, så giv det til de syge." Det kunne man nemt ændre til: "Havearbejde er super sundt, så giv det til dig selv." Her er min tilføjelse, at det gerne må ske på daglig basis.

Alle har sikkert prøvet at få ondt i ryggen af at stå foroverbøjet for længe eller grave for energisk for at holde have. Rifter og sår hører også med til at holde have. Men samlet set vinder vi fysisk og psykisk på havearbejde.

Stress er vores tids pest og kolera, men blot 30 minutters dagligt havearbejde har en anti-stressende effekt. Den kan ligefrem måles på blodets indhold af stresshormonet kortisol. Grundene til dette er blandt andet, at rutinemæssigt arbejde er godt, og så det faktum at ophold i det grønne giver hjernen ro. Her får den opmærksomme og fokuserende hjerne en særdeles tiltrængt pause.

Den friske luft og sol giver mere D-vitamin og serotonin i kroppen. Serotoninen er et "lykkehomon", som vi næsten ikke kan få for meget af. Og så brænder det fysiske havearbejde masser af kalorier af. Den hverdagserfaring har vi alle, at man er godt sulten efter en time eller to i haven.

Min svigermor på 80 år suser rundt i haven, og hun har alverdens skavanker, men haven gør noget for hendes helbred. Forskning har vist, at haveejere - altså dem, der ikke har en gartner - lever længere. Dertil reducerer havearbejde også risikoen for demens.

Der er netop nu ikke rigtig noget, man kan gøre af større ting i haven. Men læg gerne nedfaldsæblerne i bunker eller på et stakit, så er der serveret til solsortene.

Ellers vær haven lidt utro og kom ud i naturen. Her kan man altid blive inspireret af krogede træer eller bøgeskovens smukke haller. Gå mange ture for sundhedens skyld og for at holde formen til foråret, til genåbningen af det naturlige fitness- og wellnesscenter: haven.

Annonce

Så mange kalorier forbrænder du på havearbejde

20 minutter med spaden = 90-120 kalorier.20 minutter med selvkørende plæneklipper = 90-110 kalorier.

20 minutter med håndskubber = 100-130 kalorier.

20 minutter med motorsav og andre tunge redskaber = 100-130 kalorier.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce