Annonce
Assens

Havde slået sig på uddannelsessystemet: Lokal virksomhed hjalp Thea i gang med en uddannelse

Thea Ketty Jensen foran SOSU-skolen i Odense, hvor hun læser efter at have været i et praktikforløb hos Tommerup Elektronik via Virksomhedsstafetten i Assens Kommune. Foto: Stine Ploug Christiansen
Ungeenheden i Assens Kommune og en række lokale virksomheder hjælper unge uden uddannelse eller arbejde videre i livet, med specialtilrettelagte praktikforløb i Virksomhedsstafetten. Det kan Thea Ketty Jensen i dag høste frugterne af.
Annonce

Odense/Vissenbjerg: Kollegieværelset i den sydøstlige ende af Odense er hyggeligt indrettet med et hjemmehæklet sengetæppe og små personlige nips på hylderne. Thea Ketty Jensen har kun boet her i ganske kort tid, men det er ikke flytterod, der præger værelset.

For bare et år siden var 22-årige Thea Ketty Jensen fra Vissenbjerg ikke flyttet til en ny by, og startet på en ny uddannelse. Det er hun sikker på. Men her et år senere er det lige præcis, hvad hun har gjort.

Efter sommerferien startede hun på grundforløbet på Social- og Sundhedsskolen i Odense, og kort tid efter rev hun teltpælene i Vissenbjerg op og flyttede ind på skolehjemmet, der ligger lige overfor.

Det kan måske lyde som noget, der ligger lige for, for mange unge, men for Thea Ketty Jensen og andre kan det være svært at finde et ordentligt fodfæste i voksenlivet, og de ting der følger med. I Thea Ketty Jensens tilfælde handlede tilbageholdenheden i høj grad om en turbulent vej igennem skolesystemet.

- Jeg blev mobbet i folkeskolen. Rent fagligt har jeg aldrig haft problemer, men socialt har jeg aldrig rigtig fungeret, og det er også derfor, jeg kom på efterskole. Det er de sociale fagligheder, jeg har meget svært ved, fortæller hun.

Annonce

Langt uddannelsesforløb

Thea Ketty Jensen tog ottende og niende klasse på Klintebjerg Efterskole i Otterup. Efter det gik hun på produktionsskolen i omkring halvandet år, og på KUU (kombineret ungdomsuddannelse) i to år. Da de to forløb var overstået, var Thea Ketty Jensen stadig ikke afklaret omkring fremtiden, og hun gik derfor hjemme i et halvt år.

- Jeg var meget ubeslutsom og bange for at vælge det forkerte. Jeg havde så mange ideer, og til sidst følte jeg bare, at jeg var for dum. Det var de tanker, jeg havde, siger Thea Ketty Jensen.

Virksomhedsstafetten

Virksomhedsstafetten er et samarbejde mellem Ungeenheden, Virksomhedsservice og virksomheder i Assens kommune, med målsætningen om at få de unge ud på arbejdsmarkedet eller i gang med en uddannelse.

Unge ledige får med Virksomhedsstafetten mulighed for at komme i virksomhedspraktik hos en lokal virksomhed, hvor der bliver taget hånd om og hensyn til den unge, der har haft udfordringer med uddannelse og job.

Virksomhederne mødes også internt og inddrager hinandens virksomhedsnetværk for at åbne de muligheder, den unge interesserer sig for, på sin vej videre.

Virksomhedspraktikken er et forløb med tydelige rollemodeller for den unge, og man tager den unge i hånden, når der er brug for det.

Der er et krav til de unge om, at de udviser motivation og stabilitet i forløbet, hvor den unge vil indgå på lige fod med virksomhedens øvrige ansatte.

Der er lige nu ni samarbejdsvirksomheder, herunder Tommerup Elektronik.

Et samarbejde mellem Ungeenheden i Assens Kommune og lokale virksomheder, der går under navnet Virksomhedsstafetten, skal være med til at hjælpe ledige unge ud i uddannelse eller arbejde. Det var herigennem, at Thea Ketty Jensen kom i praktik hos Tommerup Elektronik.

- Jeg havde sagt, hvor jeg helst ikke ville være, og det var i butikker, fordi jeg har angst, social angst og psoriasis. Så blev jeg anbefalet Tommerup Elektronik, som jeg sagde ja til, for noget af det de laver hernede, havde jeg tænkt kunne være sjovt. For eksempel at lodde. Men jeg kom herned uden nogen form for erfaring, fortæller hun.

Annonce

Virksomhedsstafetten

Virksomhedsstafetten i Assens Kommune har efterhånden eksisteret i et par år, og ifølge Søs Rosendahl Grytner, som er sagsbehandler i Ungeenheden, er det ofte de unge, som allerede har en sag hos nheden i kommunen, der bliver tilbudt et praktikforløb hos en af de lokale virksomheder, der er en del af stafetten.

- Formålet hos os i Ungeenheden er, at vi skal hjælpe de unge, der søger uddannelseshjælp, tættere på en uddannelse. Her har vi Virksomhedsstafetten, hvor vi kan sige, at "du er måske uafklaret, eller du har aldrig været været på en arbejdsplads", og så er det jo svært for den unge at vide, præcis hvad man vil være. Ofte er det også unge, der har slået sig på skolesystemet eller ikke er lykkedes, fortæller Søs Rosendahl Grytner.

Et af formålene med at sende de unge i praktik hos en lokal virksomhed er at give de unge en positiv oplevelse, og fornemmelsen af, hvordan det er at være på en arbejdsplads.

- Praktikken har jo den effekt, at de (unge, red.) vokser med opgaven. De vokser af at være ude, og de tror på sig selv, når der er nogen, der kan se, at de godt kan finde ud af det, og fortælle dem, at de er gode nok, som de er. Det er vigtigt, at der er nogen, der tror på dem, og synes de er gode nok, understreger Søs Rosendahl Grytner.

Annonce

Voksede med opgaven

Søs Rosendahl Grytner forklarer, at det for Ungeenheden primært drejer sig om at "hjælpe flest mulige unge bedst muligt videre", og man har en målsætning om, at alle der er en del af virksomhedsstafetten skal videre med et eller andet efter endt praktikforløb.


Jeg blev mere selvsikker, og jeg begyndte at tænke, at jeg faktisk kunne. Det var rart at have noget at lave, hvor jeg følte mig værdsat. Jo mere jeg lavede, jo mere mere kunne jeg. Til sidst havde jeg mine egne opgaver, og jeg var næsten som en ansat.

Thea Ketty Jensen


- Der er ikke nogen, der har været i praktik i årevis. Der er nogle krav til virksomhederne, som de forpligter sig til. For hvis praktikanterne udgør en reel arbejdskraft for virksomheden, skal de selvfølgelig ansætte dem og udbetale løn til dem. Men der er forskel på, hvor lang tid det tager for den unge at komme ovenpå, afhængigt af, hvor langt man har været nede.

Thea Ketty Jensen var hos Tommerup Elektronik i lidt over et år, hvor hun lærte mere end at lodde komponenter. Arbejdet i elektronikvirksomheden har også givet hende en masse selvtillid.

- Jeg blev mere selvsikker, og jeg begyndte at tænke, at jeg faktisk kunne. Det var rart at have noget at lave, hvor jeg følte mig værdsat.

- En kort periode havde vi en anden praktikant inde, som jeg også hjalp med ting, der skulle gøres, så jeg fik også selv lov til at lære fra mig. Jo mere jeg lavede, jo mere mere kunne jeg. Til sidst havde jeg mine egne opgaver, og jeg var næsten som en ansat, fortæller Thea Ketty Jensen.

Der kan synes langt fra elektronik til social- og sundhedssektoren, men for Thea Ketty Jensen kom tanken om uddannelsen til social- og sundhedsassistent som en åbenbaring, og hun regner med at blive færdig. Hun er dog sikker på, at hun aldrig var kommet så langt, hvis det ikke havde været for Virksomhedsstafetten og praktikforløbet hos Tommerup Elektronik.

- Jeg synes, det har gavnet mig rigtig meget. Også ved at forberede mig til det voksne liv. For de har også hjulpet mig med andre ting. Med løn, skat og alt muligt. De har lært mig, hvordan jeg skal være voksen. De har hjulpet mig med alt nærmest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce