Annonce
Kerteminde

Havareret havørn var ikke lokal: Her kan du se reden ved Munkebo

Med en stærk kikkert kan havørnerede ses fra den gamle jernbanelinje mellem Kølstrupvej og den nedlagte Dræbystation. Foto: Vibeke Volder

Der er intet, der tyder på, at det var en ørn fra et af de to ynglende havørnepar i Kerteminde Kommune, der blev aflivet ved Lindø i sidste uge.

Annonce

Munkebo: Den havørn, der i sidste uge blev fundet med en brækket vinge ved vindmøller på Lindø, er efter alt at dømme ikke en fra de to par, der fast yngler i Kerteminde Kommune.

Det glæder Ivan Beck, der er redekoordinator for Dansk Ornitologisk Forening i Kerteminde Kommune. Han blev ellers noget bekymret, da han i avisen kunne læse om den havarerede ørn, der var så slemt tilskadekommet, at en tilkaldt jæger var nødt til at skyde dyret.

- Det gav mig noget uro, for man kan se på billedet, at den har en hvid hale, så jeg var helt sikker på, at det var en voksen ørn, siger Ivan Beck.

Der er to havørnereder i Kerteminde Kommune. Den ene ligger på Romsø, og den anden ligger syd for Munkebo.

Det er ikke helt nemt at komme til Romsø, så efter Ivan Beck havde læst om havørnen i avisen lørdag morgen, skyndte han sig ud til reden ved Munkebo.

- Der var kun en fugl i reden, og lørdag morgen klokken 9.15 lettede den uden, at der kom en afløser, det gjorde mig noget nervøs, for der var krager i luften, fortæller Ivan Beck.

Heldigvis var begge ørne tilbage, da han næste dag var forbi for at kigge til reden.

Reden på Romsø har Ivan Beck endnu ikke haft mulighed for at kigge til, men meldinger fra øen tyder på, at begge fugle har det godt, og der skulle være æg i reden.

- Jeg er blevet vældig beroliget uden at have definitiv sikkerhed, siger Ivan Beck.

Ivan Beck holder øje med havørnereden. Foto: Vibeke Volder
Annonce

Der er en risiko

Der er ingen beviser for, at havørnen, der mistede livet ved de tre 150 meter høje vindmøller på Lindø, var fløjet ind i vindmøller.

- Selvfølgelig er der en risiko for, at ørnene kan flyve ind i møllerne, men vi må bare håbe, at det her var et engangstilfælde, siger Ivan Beck.

- Der er eksempler fra Norge på, at ørne og andre fugle er slået ihjel af vindmøller, fortæller Ivan Beck, der sammenligner det med, at der dagligt dør et større antal fugle, der enten bliver kørt ihjel eller flyver ind i vinduer.

- Og det er jo den sædvanlige problematik med, at vi alle gerne vil have vindmøller, de skal bare ikke stå, der hvor vi selv bor.

Havnørnen ved Lindø havde brækket vingen. Foto : Hans Rye.
Annonce

16 havørnepar på Fyn

De to havørnereder på Nordøstfyn er kun en lille del af havørnens succesfulde udbredelse i Danmark efter, at ørnen var totalt udryddet. De første havørne vendte tilbage til Sønderjylland i 1996, og i 2012 opdagede man en rede syd for Munkebo i Østergårdsskoven, og i 2014 fandt ornitologer reden på Romsø.

Parrene i de to reder har - bortset fra det første år - hvert år opfostret levedygtige unger

- Det er jo en rigtig lykkelig historie for, fra at de har været helt skudt væk, og der var præmier for at skyde dem, har vi i dag 100 par i Danmark og 16 alene her på Fyn.

Ivan Beck advarer mod at nærme sig havørnenes reder, men hvis man skulle have lyst til at se ørnen - på behørig afstand naturligvis - anbefaler han, at man går en tur ad den gamle jernbanelinje fra Kølstrupvej mod den nedlagte Dræby Station. Hvis man husker at tage en kraftig kikkert med, kan man nemlig fra jernbanelinjen se havørnereden inde i Østergårdsskoven.

Havørnens vingefang er mellem 2-2,5 meter. Foto Hans Rye.
Den sårede havørn ved Lindø hoppede rundt med en brækket vinge, indtil den blev aflivet af en jæger. Foto: Hans Rye.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce