Annonce
Hus og have

Hästens' historie gennem fem generationer

Annonce

Brødtekst

1. Første generation

Pehr Adolf Janson kommer som 18-årig i lære som sadelmager. Fire år senere, 22. marts 1852, får han sit bevis som sadelmager af den svenske konge. Ud over at fremstille sadler og seletøj i læder består hans arbejde i at lave krøluldsmadrasser og andre lædervarer. Da han bliver gift, flytter han til Hed, en lille by tæt ved Köping, hvor Hästens’ fabrik ligger i dag.

2. Anden generation

Per Thure Janson og hans bror, Adolf Frederik, bliver også sadelmagere. Den sidste går ind i politik, mens den første overtager sadelmageriet i 1885. Familien lever efter princippet, at hver generation skal gøre det bedre end den foregående. Per Thure ser, hvordan bilerne kommer til Sverige, og skifter virksomhedens fokus til madrasser, stole og puder af krølhår.

3. Tredje generation

I 1917 bliver Hästens’ logo tegnet, og det indeholder en hest, selv om Per Thure Janson og hans søn, David Janson, har besluttet udelukkende at lave senge. Det er for resten fætteren Paul Janson, der er kunstneren bag logoet. I den tid opstår der mangel på kvalitetsmaterialer, og Hästens udvider med sin egen forarbejdning af hestehår. De rejser også verden rundt for at finde de bedste hestehår. David bliver gift med Astrid fra nabobyen Köping, og da fabrikken skal udvides, bliver det i Astrids fødeby. I 1930’erne begynder flere mennesker at indrette deciderede soveværelser, og efterspørgslen efter senge stiger.

4. Fjerde generation

De tre søstre Solveig, Ethel og Yvonne overtager firmaet efter deres far. Solveig og hendes mand, Jack Ryde, står for driften af Hästens fra 1963. Jack Ryde, der er design- og arkitektur-interesseret, designer Hästens ikoniske blå og hvide tern. De bliver lanceret i 1978 og passer absolut ikke ind i tidens trend, hvor farverne er brune, grønne eller orange. Men siden er det blevet Hästens’ bedst-sælgende farver og et symbol på de svensk-producerede senge.

5. Femte generation

Da de blå og hvide tern fylder 10 år, overtager sønnen Jan Ryde virksomheden. Egentlig har han tænkt sig en karriere ved det tekniske universitet i Linköping, hvor han underviser i erhversvøkonomi, men da han forelsker sig i Anne-Lie fra Köping, er der en god grund til at tage hjem til familiens firma. Salget af de håndlavede senge stiger igennem 90’erne, og i 1998 skal fabrikken udvides. Det er den oprindelige arkitekt, Ralph Erskine, der 50 år efter, han tegnede den første Hästens-fabrik, vender tilbage for at tegne tilbygningerne.

En af Jans og Anne-Lies fire sønner er allerede gået ind i virksomheden og bliver måske sjette generation til at drive sengefabrikken videre.

Kilde: Hastens.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Annonce