Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hasselmus, læderløber og okkergul pletvinge: De fynske alper byder på et rigt dyreliv

Hasselmusen er Danmarks eneste syvsover. Foto: Tim K. Jensen
Svanninge Bakker har et rigt dyreliv. Du kan undervejs på en vandretur være heldig at spotte farverige sommerfugle eller finde spor efter den sagnomspundne hasselmus.

Når du går en tur i Svanninge Bakker, går du ikke bare en tur i et af Fyns mest unikke naturområder. Du er også i et naturområde, der byder på et rigt dyreliv. Som besøgende har du mulighed for at gå på de afmærkede stier eller følge de lagte vandreruter. Du kan dog også vælge at gå offroad og se, om du kan få øje på nogle af de mange dyrearter, der bor i området.

1 Hasselmusen

Ja, den lille mus, der har sin egen gangbro over Svendborgmotorvejen, er at finde i Svanninge Bakker. Du skal dog være yderst heldig, hvis du får øje på den. Hasselmusen er et natdyr, så den ses ikke om dagen. Den bor i træerne eller i de hasselmuskasser, som Naturstyrelsen har hængt op. Der opholder den sig om dagen. Den går i vinterhi fra oktober til april. Inden den gør det, har den sørget for at spise sig mæt i insekter, frugt og bær. I øvrigt er hasselmusen slet ikke en mus, men derimod Danmarks eneste syvsover.

2 Læderløberen

Hvis du går tur i skoven, kan du være heldig at støde på læderløberen. Den sorte bille kan blive over fire cm lang og er kendt som kongen blandt løbebillerne. Du kan kende den på den ovale bagkrop med det let nubrede skjold og de store følehorn. Den finder sin føde i bunden af løvskoven, hvor den foretrækker at jage om natten. Den går efter alt, der er mindre en den selv. Den er især glad for snegle, larver og regnorme.

3 Sommerfugle

De åbne overdrev trækker masser af sommerfugle og andre insekter. De er især glade for Hestebakken. I årene 1845-1980 blev der her registreret ikke færre end 640 forskellige arter. Det reelle tal er muligvis endnu højere.

Her er nogle af de arter, du kan møde:

Lille ildfugl: Vingerne er gyldent skinnende orange med adskillige sorte pletter og grålig kant og søm. Bagsiden er ensfarvet grå, dog er der ved spidsen og sømmet en orange stribe.

Embed: Lille ildfugl

Rødplettet blåfugl: Oversiden er chokoladebrun med orange sømmåner. Undersiden er typisk blåfugletegnet med orange sømmåner og sorte pletter. Selvom arten ikke har nogen blå skæl, virker den blålig, når den flyver.

Embed: Rødplettet blåfugl

Almindelig blåfugl: Hannens overside er lys blå med en lysere isblå forkant af forvingen. Hunnens overside varierer fra ensfarvede brune eksemplarer til eksemplarer med udbredt blåt støv. De fleste hunner har orange tegning på oversiden. Bagsidens tegning er efter den typiske blåfugle-opskrift: grålig med orange sømmåner og sorte pletter.

Embed: Almindelig blåfugl

Grøn busksommerfugl: Den er meget let at kende på den grønne farve og dens hurtige flugt. Undersiden er fuldkommen grøn, såvel som oversiden er fuldkommen ensfarvet brun. Kun på bagvingens underside er der et par hvide pletter, undertiden en hel række.

Embed: Grøn busksommerfugl

Okkergul pletvinge: For- og bagvingeoversiden er spækket af små, orange felter. Felterne omgives af sorte tegninger. Bagvingeundersiden er ligeledes inddelt i tern, nemlig flødefarvet-hvid og orange-lysebrun. Ternene er flere steder arrangeret efter farve, hvilket resulterer i adskillige striber, opbygget af felter med samme farve.

Embed: Okkergul pletvinge

Kilde: Naturbasen.dk

4 Vandreruterne

Svanninge Bakker byder på to ruter, der begge er klart markerede.

Rød rute er 2,3 kilometer og starter ved p-pladsen ved Restaurant Skovlyst. Du kan snuppe en vandretursfolder ved Naturstyrelsens informationshus ved p-pladsen. Ruten tager dig rundt i det bakkede terræn, der flere steder er ret kuperet.

Gul rute er 3,3 kilometer og starter også ved p-pladsen ved Restaurant Skovlyst. Ruten er længere end den røde rute og tager dig med ind i de løv- og fyrskovarealer, der omgiver bakkerne, men der er også mulighed for at se bakkerne undervejs. Vær opmærksom på at skovstierne i perioder kan være smattede. Det er derfor en god idé at have fornuftigt fodtøj på.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Middelfart For abonnenter

100 lokale i protestaktion mod grevens solcellepark: - Det er kommunens største naturområde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Drama på Nordfyn: Venstrepolitiker anmelder tidligere borgmesterkandidat for vold under ophængning af plakater

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Kerteminde

Tirsdagsmaden er populær på gammelt værthus: - Jeg har serveret boller i karry for nogle franskmænd

Faaborg-Midtfyn

Ny butik vil sælge tøj fra 30'erne: - Mit hjerte banker for vintage

Odense

Byråd er klar med millioner til mere demensvenlige plejehjem: Men der følger også en regning med til beboerne

Nyborg For abonnenter

En vækst på knap 70 procent på tre år: Loppetjansen vinder flere priser

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Absurd beslutning: Gamle Gaard skal bevares

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Odense

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Kerteminde For abonnenter

Populært værtshus skal have nye forpagtere: - Jeg ville blive ked af det, hvis det blev til en kaffebar eller et te-hus

Erhverv For abonnenter

Fyns største entreprenør skifter ud igen: Har haft seks direktører på 11 år

Odense Håndbold For abonnenter

Althea Reinhardt var igen en mur - Odense Håndbold i vild præstation efter pausen i Nykøbing

Annonce