Annonce
Odense

Harry Potter-festival ramt af forbud: Må ikke bruge navnet Harry Potter

Festivalen har fyldt meget i Odense. Her med langbordsmiddag i rådhusets festsal. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Det er slut med at holde festival i Odense under navnet Harry Potter Festival. Selskabet Warner har nedlagt forbud mod at bruge præcise navne og stedbetegnelser fra den verdensberømte bogserie.

I snart 16 år i træk har Harry Potter Festival slået dybere og dybere rødder ned i den fynske muld og trukket flere og flere troldmandsfans til fra både andre landsdele og udlandet.

Festivalen er vokset til at omfatte tre dage, et tocifret antal events og flere end 10.000 deltagere. Det håber folkene på Odense Bibliotekerne, der står bag, at den fortsat vil kunne, selv om det amerikanske Warner endegyldigt har besluttet, at festivalen ikke må bruge præcise navne og stedbetegnelser fra bogens univers.

Dermed skal festivalen i år for første gang ud og brande sig med et andet navn end det mundrette Harry Potter Festival.

- Vi har gennem årene været i løbende dialog med Warner Bros. Studios, som administrerer alle rettigheder vedrørende Harry Potter-universet. Dialogen har været meget positiv, og vi respekterer selvfølgelig, at selskabet nu vurderer, at festivalen har nået en størrelse og udbredelse, som betyder, at de beder os om at ændre navnet fremadrettet, siger Kent Skov Andreasen, chef for Biblioteker og Borgerservice.

Foreløbigt er navnet ændret til "Magiske Dage i Odense".

Søren Dahl Mortensen, der gennem årene har stået i spidsen for festivalen, siger:

- Vi har hele tiden vidst, at Warner var opmærksom på vores størrelse, og vi har hele tiden bevidst holdt merchandise ude af festivalen, så den fik et lokalt præg. Med sidste års 12.500 gæster var vi sikker på, at festivalen havde nået sin størrelse, så det hænger sammen og stadig er en hyggelig festival at deltage i. Men det er alligevel blevet for stort for dem, og så må vi bøje os og rette os ind, så vi ikke risikerer, at de anlægger sag mod os.

Harry Potter-festival i Odense. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

En tradition

For nylig kom det frem, at en festival i USA var blevet pålagt at slippe tøjlerne til J.K. Rowlings magiske univers, og fra Odense Kommunes side lægges der heller ikke skjul på, at der længe er blevet forhandlet med den amerikanske rettighedshaver.

Ærgrelsen over, at det ikke lykkes at overbevise dem om, at navnet skulle bevares, bliver presset af et håb om, at festivalen med sine 16 år, for længst er en tradition, som mange vil blive ved at opsøge. Uanset hvad den hedder.

- Vi plejer jo at blive væltet af interesserede mennesker og ikke have aktiviteter nok, selv om vi får flere og flere, så vi håber, at der fortsat vil være interesse for det, vi laver, og som vi jo ikke ændrer indholdsmæssigt på. Desuden har mange nye interessenter i byen fortsat lyst til at være med - for eksempel har vi lavet aftale med Storms Pakhus og med Kunstakademiet i dets nye bygning (Det tidligere Fyns Kunstmuseum, red.), siger Søren Dahl Mortensen.

Annonce

Nordisk turnering

Ud over de nye deltagere i festivalen er der tilmeldt 18 internationale hold til den fiktive konkurrencesport Quidditch, som er opstået på amatørplan blandt Harry Potter-nørder, og som for længst har dannet en union med navnet, der er kendt fra universet i bøgerne. Det bliver den største konkurrence i Norden, og Søren Dahl Mortensen morer sig over, at Odense ad den vej kommer til at lægge jord til en form for Nordisk Mesterskab.

- I forhold til andre events, vi laver, bliver vi nødt til at ændre navn, så man ikke længere kan komme ind på Hogwarts, men på "Troldsmandsskolen", eller hvad vi finder på, siger han, der dermed kan bruge sin sommer på at gentænke navne på klassiske arrangementer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce