Annonce
Assens

Har udløst forvirring og debat: Deling af visirer sætter Assens Kommune på landkortet

Visirer og mundbind er vigtige værnemidler mod spredning af coronavirus, ligesom håndsprit, hyppig håndvask, fysisk afstand og grundig rengøring. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Assens Kommune er kommet i modvind efter en rundspørge foretaget af DR. Kommunens medarbejdere på bosteder deler visirer, som skal hindre spredning af coronavirus, mens medarbejdere på ældreområdet ikke gør. En ændring af praksis er måske på vej.
Annonce

Som regel betragtes evnen til at kunne deles om ting som noget positivt.

Men Assens Kommune er kommet i modvind efter, at DR i weekenden offentliggjorde en undersøgelse, hvor kommunen som den eneste i landet oplyser, at medarbejdere deler ansigtsvisirer, som skal beskytte mod coronasmitte fra nys og host.

Det har udløst både forvirring og debat blandt medarbejdere og pårørende i social- og sundhedssektoren i Assens Kommune.

I en lang og heftig debat i Facebookgruppen "Assens Kommunes svigt af de ældre og handicappede" mandag skrev Gitte Schmidt, som er fællestillidsrepræsentant for sosu-personalet i Assens Kommune, og som selv arbejder i ældreplejen, at der bestemt ikke er tale om, at medarbejdere deler visirer.

- Men jeg er siden blevet berigtiget af en leder, fortæller hun nu.

På kommunens ældreområde bruger medarbejderne engangsvisirer, som er personlige. Men på de socialpædagogiske bosteder Lindebjerg og Pilebakken samt på kommunens skoler forholder det sig anderledes.

Her bruges der flergangsvisirer, som deles mellem medarbejdere.

Annonce

Ikke et spørgsmål om økonomi

Signe Lunn Walls, som er leder for Ældre og Sundhed i Assens Kommune forklarer, at man tilbage i foråret, da corona-epidemien begyndte, modtog et antal flergangsvisirer fra staten, som man i Assens Kommune har valgt at bruge på bostederne.

Signe Lunn Walls er leder for Ældre og Sundhed i Assens Kommune. Arkivfoto: Fagfotografen.dk/Assens Kommune

Visirerne vaskes og desinficeres, når de har været brugt, og er der mistanke om coronasmitte, så bliver de kasseret i stedet for genbrugt, siger hun.

- Vi har i kommunerne ikke selv valgt, hvilke værnemidler vi fik ud, og vi har ikke nogen form for økonomi i det. Værnemidlerne betales af staten, så det er ikke for at spare penge, siger lederen med hentydning til artiklen på dr.dk, hvor professorer i virologi og mikrobiologi mistænker kommuner, der helt eller delvist tillader medarbejdere at dele visirer, for at gøre det af økonomiske årsager.

Da værnemidlerne blev delt ud til kommunerne i foråret, var der mangel på dem, men det er ikke længere tilfældet, så derfor håber fællestillidsrepræsentant Gitte Schmidt, at Assens Kommune vil ændre sin praksis.

- Jeg kunne forstå det, da vi havde mangel på værnemidler, men jeg forstår det ikke nu. Et visir er et personligt værnemiddel. Det har vi på ældreområdet. Jeg har den holdning, at man skal have hvert sit, siger fællestillidsrepræsentanten.


- Jeg tænker bestemt, at vi skal have kigget på det her område, for det er beslutninger, der blev truffet tilbage i april. Uanset om det var kommet i medierne eller ej, skulle det reguleres, for det var en midlertidig ordning.

Signe Lunn Walls, leder af Ældre og Sundhed i Assens Kommune


Lige nu, hvor coronasmitten er lav, har medarbejderne på bostederne ikke et stort behov for at beskytte deres ansigter med visirer, men det kan ændre sig, hvis smitten blusser op igen, siger hun.

Gitte Schmidt har derfor sendt en mail til lederen af bostederne for at forhøre sig om muligheden for at udskifte flergangsvisirerne med engangsvisirer.

Annonce

Der skal kigges på området

Signe Lunn Walls er åben for en dialog om værnemidler.

- Jeg tænker bestemt, at vi skal have kigget på det her område, for det er beslutninger, der blev truffet tilbage i april. Uanset om det var kommet i medierne eller ej, skulle det reguleres, for det var en midlertidig ordning, siger hun.

Det er vigtigt, at medarbejderne ikke føler sig utrygge ved værnemidlerne, fortsætter hun.

- Der er jo ikke mangel på værnemidler, og vi skal stadig anvende dem fornuftigt, men jeg tænker ikke, der er noget problem i at imødekomme ønskerne, siger Signe Lunn Walls.

Statens Serum Institut vurder i sin seneste anbefaling, at det er tilrådeligt at have sit eget personlige visir frem for at dele, men at det beror på en lokal vurdering, hvorvidt personale må dele visirer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Særbehandling – ikke lighed

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce