Annonce
Kerteminde

Har moster Grethe det godt på plejehjemmet? Trivselsrapport har kun spurgt 14 procent af beboerne

I august 2020 var der eksternt tilsyn på kommunens plejecentre. Tilsynet undersøgte blandt andet beboernes trivsel, men kun 31 ud af 211 var friske nok til at svare. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Kun 31 ud af 211 beboere var friske nok til at deltage, da tilsyn ville måle trivslen på kommunens plejecentre. Resten var enten syge eller for demente.
Annonce

Nordøstfyn: Behandler personalet dig med respekt? Er du tilfreds med måltiderne? Bruger du dagen på noget meningsfuldt?

Den slags spørgsmål rejste et eksternt tilsyn i august 2020 rundt på kommunens plejecentre med for at tage en temperaturmåling på trivslen. Men kun 31 ud af kommunens i alt 211 beboere var i stand til at besvare spørgsmålene. Resten var enten for syge eller for demente til at svare.

Formand for ældre- og handicapudvalget, Britt Pedersen er dog helt tryg ved undersøgelsens resultater alligevel:

- Ja, det er jeg. Nu synes jeg, du leder efter håret i suppen. Tilsynet er jo også ude på plejecentrene for at mærke stemningen, og de fortæller, at der er en god stemning hele vejen rundt. Når de 31 svarer som de gør, må vi jo tro, at det også gælder for de demente, fortæller Britt Pedersen (S).


Det er netop ved sådan nogle undersøgelser, vi finder ud af, hvor mange svage borgere, vi egentlig har.

Lone Killerich, DF


De 31 adspurgte er overordnet godt tilfredse med personalet. De er søde og omsorgsfulde, og de er også godt tilfredse med maden, der bliver serveret. Den smager både frisk og hjemmelavet. De 31 beboere fordeler sig som følger: Fjordly: 12, Dalsbo: 3, Svanehøj: 3, Lindhøj: 6, Troelskær: 2, Birkelund: 5.

180 borgere kunne ikke medvirke. Udelukkelseskriterier var middel til svær demens, bosat på demensenhed eller kritisk helbred.

Annonce

Bør spørge de pårørende

Lone Killerich, der sidder i udvalget for Dansk Folkeparti, er også fint tilfreds med undersøgelsen, men mener dog, at det giver mening at spørge de pårørende til de demente, hvis man vil måle trivslen.

- Det er netop ved sådan nogle undersøgelser, vi finder ud af, hvor mange svage borgere, vi egentlig har, og det er rigtigt, det er svært at få svar fra de demente. For den store gruppe af demente, vi har, burde man nok lave det som en undersøgelse for sig, hvor man spørger deres pårørende.

Hun vil tage idéen med på næste udvalgsmøde:

- Det er jo de pårørende, der bedst kan tale på de dementes vegne. Vi har snakket om det før, og det er noget, jeg vil tage med på vores næste møde, for gruppen af demente bliver bare større og større år for år, fortæller Lone Killerich.

Den idé er Britt Pedersen forbeholden overfor:

- De pårørende har ofte meget højere forventninger end beboerne selv, og derfor er det ofte, at virkeligheden ikke svarer til forventningerne, fortæller hun.

Det er akkrediteringsrådgiverne.dk der har stået for kommunens eksterne tilsyn, og udvalget overvejer nu, om der også skal laves et tilsvarende tilsyn i hjemmeplejen.

- Vi vil gerne lave en lignende trivselsmåling hos de ældre, der bor i eget hjem, fortæller Britt Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Retfærdighed for seniorer

OB

OB rejste sig fra asken efter mandfolke-indsats

Sport

Vellykket dansk EM-premiere: Det ligner allerede en billet til mellemrunden

Annonce