Annonce
Fyn

Har lært af corona-krisen: Regionen vil bygge varelager nu

Under corona-udbruddet oplevede man på OUH og andre sygehuse, at der var akut mangel på værnemidler. Derfor fremrykker Region Syddanmark nu byggeriet af et centralt varelager, der skal sikre, at man ikke igen løber tør. Arkivfoto: René Odgaard
Region Syddanmark vil ikke igen opleve en situation, hvor der er mangel på værnemidler. Derfor fremrykkes byggeriet af et centralvarelager ved Nyt OUH til i år.
Annonce

Det var egentlig meningen, at det først skulle bygges i 2024-25.

Men allerede i år kommer spaden i jorden på det regionale varelager, som skal opføres i forbindelse med Nyt OUH.

Det er regionsrådet besluttet.

For under corona-udbruddet blev det tydeligt, at der ikke var værne- og desinfektionsmidler nok, og der opstod et akut behov, siger Karsten Uno Petersen (S), formand for Anlægs- og Innovationsudvalget i Region Syddanmark.

- Det var alvorligt. Vi havde en periode, hvor der var mangel på værnemidler, og hvor man måtte kæmpe – nærmest vilde vesten-agtigt – med både priser og mængder, siger Karsten Uno Petersen og fortæller, at regionerne forhandlede samlet, men at man alligevel måtte se en ordre forsvinde.

- Vi oplevede, at en kæmpe ordre, som var bestilt og vist også betalt, aldrig kom, fordi der var nogle, som bød en højere pris.

- Så vi har haft akutte problemer. De blev løst, så der er ikke sket dødsfald eller noget på grund af det. Men det lærer vi af, og vi kan se, at den beslutning, som en eller anden regering traf på et tidspunkt om, at nu behøvede man ikke have beredskabslagre, nok ikke er gangbar.

-  Vi har behov for at have et lager. Både centralt i regionen, men også ude på de enkelte sygehuse.

Annonce

Anlægsloft fjernet

At etableringen af varelageret rykkes frem i køen skyldes også regionsrådets tidligere beslutning om at fremrykke en lang række anlægsinvesteringer i kølvandet på den økonomiske krise, som corona-nedlukningen har skabt.

- Det er en beslutning, vi har truffet før, men i og med at anlægsloftet er fjernet i år, rykker vi det frem, så det kan komme allerede nu. Det giver så plads til andre ting i anlægsbudgettet på et senere tidspunkt, siger Karsten Uno Petersen og oplyser, at Region Syddanmark i øjeblikket køber sig til plads på et eksternt lager, fordi man har opbygget et varelager.

- Der er ikke noget problem nu, hvis der skulle opstå en anden eller tredje bølge, for der er købt rigeligt ind. Der er købt nok til at modstå en temmelig slem krise.

- Men vi vil ikke komme ind i en eventuel anden bølge og opleve, at vi ikke har de værnemidler, vi skal bruge. Derfor har vi købt ekstra plads. Det slipper vi så for, når vi har vores eget, siger han.

Karsten Uno Petersen fortæller, at der også på de enkelte sygehuse er værnemidler på lager.

Annonce

Indhold ukendt

Varelageret ventes at koste 50 millioner kroner, hvoraf de 37,5 udbetales i år, mens de resterende 12,5 millioner reserveres til 2021, hvor centralageret skal stå færdigt.


Vi havde en periode, hvor der var mangel på værnemidler, og hvor man måtte kæmpe – nærmest vilde vesten-agtigt – med både priser og mængder.

Karsten Uno Petersen


Hvordan det skal indrettes, hvor stor varebeholdningen skal være, og hvilke varer, der skal være på hylderne, er endnu ikke fastlagt.

- Den politiske opgave består i at sige, at vi har lært af det, der sket, og derfor skal vi have et lager. Størrelsen på bygningen er dimensioneret, men hvordan det skal være, og hvad der skal være, må vi overlade til sagkundskaben, siger Karsten Uno Petersen og fortæller, at der blandt andet skal være kølefaciliteter og andre måder at opbevare tingene på.

Region Syddanmark ejer den grund, hvor varelageret skal bygges, og derfor kan byggeriet sættes i gang i løbet af anden halvdel af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce