Annonce
Erhverv

Har investeret 100 millioner: - Kommunale planer smadrer min forretning

Massimo Forti, t.v., frygter, at det anlæg NC Miljø har lagt i anlægget i Ringe får hård konkurrence af et fælles kommunalt anlæg, hvis Odense Renovation arbejder videre med planerne om at etablere et såkaldt pulpanlæg. Sådan et anlæg har NC Miljø, hvor Forti er direktør, allerede investeret op mod 100 millioner kroner i. Arkivfoto
  • I morgen, onsdag, skal politikerne i Odense Kommune beslutte, om renovationsselskabet skal gå videre med planer om at bygge anlæg til at behandle organisk affald fra næsten alle kommuner på Fyn.
  • I Ringe har privat aktør investeret 100 millioner i et tilsvarende pulpanlæg, som han kan blive tvunget til at flytte til Sjælland.

Planerne om at etablere et fælles anlæg til behandling af organisk affald fra næsten alle de fynske kommuner kan i dag rykke betydeligt tættere på, når politikerne i økonomiudvalget i Odense Kommune når til punkt otte i deres dagsorden.

Her skal de beslutte, om Odense Renovation skal have tilladelse til at etablere et datterselskab og bygge et såkaldt pulpanlæg til 59 millioner kroner, som skal aftage madaffaldet fra borgerne i alle de fynske kommuner - bortset fra Middelfart og Ærø.

I Ringe står der allerede et anlæg hos virksomheden NC Miljø, hvor man i alt har investeret 100 millioner kroner - bl.a. baseret på en forventning om at kunne modtage madaffald fra de fynske kommuner.

- En del af vores forretningsmodel består i, at vi skal have 50 procent af vores affald fra kommunerne og den anden halvdel fra erhvervskunder, siger direktør Massimo Forti.

Han fik i maj måned foretræde for By- og Kulturudvalget, hvor han forsøgte at overbevise dem om at droppe planerne om et fælleskommunalt anlæg, da det vil ødelægge hans forretningsmodel.

- Jeg fik 10 minutter til at fortælle om vores virksomhed, og jeg tror, der var et spørgsmål, men efterfølgende har jeg intet hørt, før jeg nu læser, at de skal beslutte, om Odense Renovation skal have mulighed for at bygge et anlæg til 59 millioner kroner, siger direktøren.

Annonce

40.000 ton affald årligt

I dagsordenen til morgendagens møde kan man læse, at det er forventningen, at et eventuelt anlæg skal modtage 40.000 ton affald om året - hvilket er stort set det samme antal ton, som Massimo Forti har bygget sin businesscase på.

En forretningsmodel, som ikke hænger sammen, hvis der træder en stor kommunal aktør ind på banen.

- Det hænger ikke sammen for os, hvis vi ikke kan få adgang til det kommunale organiske affald, så må jeg værste fald overveje at flytte anlægget til Sjælland, siger han.

I dag har NC Miljø fem konkurrenter på landsland, som også behandler organisk affald - den nærmeste konkurrent bor i Holsted, hvilket ifølge Odense Renovation, som altså vil blive en aktør på markedet, hvis politikerne stemmer for i aften, er årsag til bekymring.

"Det er Odense Renovations bekymring, at såfremt der ikke etableres et fælles kommunalt ejet pulpe-anlæg, vil det eksisterende private anlæg på Fyn udnytte sit beliggenhedsmonopol med stigende priser til følge."

Ledig kapacitet

En bekymring, som direktøren i Ringe ikke giver meget for.

- Det giver ikke mening, vi befinder os i et marked, hvor der er mere og mere konkurrence. Jeg bliver overrasket, når jeg så hører, at kommunen insisterer på at opføre et anlæg på trods af, at vi kan gøre det billigere og samtidigt læser, at deres begrundelse er, at det bliver dyrere. Det passer ikke, for der er konkurrence, og vi har alle ledig kapacitet, siger han.

- Forsyningssikkerheden kan ikke være et issue, for NC Miljø er ejet af en af de største virksomheder i branchen i Skandinavien. Desuden betyder afstanden ikke noget, for vi konkurrerer ikke på afstand og logistik, men på behandlingen af affaldet, siger Massimo Forti, som derimod peger på, at de fælleskommunale planer vil være dårligt for miljøet.

- De har planer om at opføre anlægget centralt i Odense. Det betyder, at de først skal køre affaldet til Odense og derefter skal de så køre det til Ringe til biogasanlæget hos Nature Energy. Vi bor lige ved siden af anlægget og bor i øvrigt centralt på Fyn, så det er meget lettere at køre affaldet til os fra de fynske kommuner, siger Massimo Forti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Elcykel stjålet

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce