Annonce
Nyborg

Har historien altid fortrinsret

Skal voldgravene se ud som på Chr. 2.'s tid eller skal der også tages hensyn til det liv, der er levet de seneste århundreder, spørger Suzette Frovin (SF) Foto : John Fredy
Annonce

Må hverdagslivet vige for historiens vingesus? Det synes at være det egentlige spørgsmål i Lokalplan 303, som netop nu er i høring. Slots- og Kulturstyrelsen har efter ikke mindre end 13 år endelig haft lejlighed til at besigtige voldanlægget omkring Nyborg Slot, og med Museumsloven i hånden dømmer de nu for ret: Voldanlægget er et fredet fortidsminde. Det betyder kort og godt, at voldanlægget skal stå, som det gjorde i de gode gamle dage med skarpe brinker uden væsentlig bevoksning og i græs, som det lakonisk hedder i lokalplansforslaget.
Lokalplansforslaget rejser en lang række spørgsmål for os, der færdes i området til hverdag. Fx om det virkelig er umuligt at bevare et fredet fortidsminde, hvis ikke det føres fuldstændig tilbage til, hvordan det stod den gang Christian den 2. regerede over Nyborg? Kunne man forestille sig, at Slots- og Kulturstyrelsen også kerede sig om det liv, der i de mellemliggende århundreder er levet og bliver levet omkring voldanlægget? At ikke kun det museale var bevaringsværdigt? Kunne man måske ligefrem forestille sig et frugtbart møde mellem nutid og fortid?
Det virker ærlig talt en smule tonedøvt at udlægge store arealer til græs i en tid, hvor biodiversitet er et knapt gode – og noget, vi burde værne om og give plads til, før vi tillod os den luksus at drømme om at se historiske græsvolde stå skarptklippede i solnedgangen. I Ringsted Kommune arbejdes der fx målrettet med at øge biodiversiteten på kommunens fredede fortidsminder. Det ville have klædt lokalplanen at tage kommunens naturpolitik og Politik for grøn omstilling i betragtning. For der er formentlig ikke noget sted i Nyborg by, hvor arbejdet med biodiversitet er mere oplagt.
Uanset hvor stor respekt vi selvfølgelig skal have for historiens vægtige betydningen og den gamle kongebys udsigt til at komme på UNESCOs Verdensarvsliste, så er der stadig et liv at leve lige her og nu. Og lige præcis det helt unikke ved at have naturen så tæt på byen, som netop voldanlægget giver mulighed for, bør vi også værne om.
Så måske er det på tide, at vi gør op med historiens monokultur og giver plads til diversitet, hvor fortid og nutid mødes i gensidig respekt for hinandens egenart og værdi. Præcis som det er tilfældet med renoveringen af slottet, hvor også nyt og gammelt mødes i skøn forening, men uden at historien bliver udvandet af den grund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce