Annonce
KLUMME

Har du styr på skat, aktier og kontoudtog? Her er syv rigtige til din privatøkonomi i 2022

"Et nyt år bringer nemlig nye muligheder, og i den forbindelse er der mindst syv økonomiske forhold, som man med fordel kan kigge nærmere på her i januar," skriver ugens lørdagsbandit. Tegning: JFM

Nu er der gået et par uger, siden vi lukkede ned for det forgangne år og tog hul på 2022. Foran os venter et nyt og spændende år, og det ser jo lyst ud - også bogstaveligt talt. Dagens længde er allerede tiltaget med cirka 38 minutter.

Her i januar er det nærliggende at antage, at mange vejlensere er travlt beskæftigede med at forfølge deres nytårsforsæt, enten i fitnesscentret eller som jeg også har bemærket, iført løbesko i Nørreskoven.

Det er heldigvis ikke forbeholdt årsskiftet at starte en sund vane, så her vil jeg tillade mig, at slå et slag for læsernes privatøkonomiske grundform. Et nyt år bringer nemlig nye muligheder, og i den forbindelse er der mindst syv økonomiske forhold, som man med fordel kan kigge nærmere på her i januar.

Annonce

Lad mig starte med at slå et smut forbi skattefronten, hvor det siden november har været muligt at justere på forventede indtægter og fradrag for skatteåret 2022. Det er ekstra relevant for dem, der for eksempel har skiftet job, ændret indkomst og købt eller solgt bolig.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Det samme gælder, hvis man forventer at have flere hjemmearbejdsdage end normalt grundet covid-19-situationen, da de færre køreture til og fra arbejdspladsen for eksempel betyder, at befordringsfradraget bliver tilsvarende mindre. Når man løbende justerer sine skattetal, undgår man kedelige overraskelser, når skatteregnskabet gøres op.

Næste punkt er at gennemgå det forgangne års kontoudtog fra banken for at følge op på, om privatøkonomien er optimalt skruet sammen.

For en sikkerheds skyld bør man også kaste et nærmere blik på budgetkontoen, så man er sikker på, at forventningerne afspejler virkeligheden som for eksempel den senere tids stigende priser på gas og elektricitet.

Apropos sikkerhed vil jeg som tredje punkt foreslå, at man løber forsikringer igennem, så man sikrer, at de afspejler det reelle behov man har. Forsikringsposten er ofte en af de lidt tungere poster i budgettet, men også en meget vigtig én. Det er nemlig sikkerhedsnettet under private økonomien, hvis uheldet er ude. Derfor anbefales det, at man gennemfører et tjek af forsikringerne mindst én gang om året.

Det fjerde punkt henvender sig primært til dem, der har et ønske om at investere en del af de frie midler i 2022 i stedet for at betale negative renter. Her kan aktiesparekontoen måske være en interessant mulighed.

Aktiesparekontoen er sat i verden af Folketinget for at fremme aktiekulturen herhjemme, og det er en nem måde at investere på, da bankerne håndterer alt, for eksempel afkast og indberetning. Og så er skatten på afkastet lavere end andre former for investering, nemlig blot 17 procent.

Har man allerede investeret en del af sin opsparing, kunne femte punkt være at følge op på, om man ligger investeret med den rette mængde risiko. Med andre ord om man har den rette investeringsprofil. Er det ikke tilfældet, bør man overveje at få skævheden justeret, før en eventuel aktieturbulens vender tilbage på de finansielle markeder i 2022.

Med hvad med pensionen, tænker den skarpe læser måske?

Nemlig, er svaret. Over et arbejdsliv kan der være mange ekstra penge at hente ved at udnytte fradragene i de gældende pensionsregler, så det gælder om at få orden i pensionssagerne, og det kan lige så godt ske her i januar.

Reglerne kan virke komplicerede, men der er god hjælp at hente hos den udbyder, der varetager pensionsopsparingen. Det hele handler her om klarhed og om at få mere til livets efterår.

Og til syvende og sidst vil jeg tillade mig at slå et slag for, at vi i samfundet gør os umage med at turde tale lidt mere om privatøkonomi med hinanden, her i Vejle og Fredericia.

Til syvende og sidst vil jeg slå et slag for, at vi i samfundet gør os umage med at turde tale lidt mere om privatøkonomi med hinanden.

Det kan jo både give viden og inspiration og måske følger det til justeringer og optimeringer, der igen kan skabe et stærkere fundament for en sund økonomi her i det nye år. Hvem ved? De klogeste beslutninger kommer ofte ud af stærke dialoger mellem mennesker.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Fynsk gartneri ramt af fjerde brand på fem uger: - Det må være tilfældighedernes spil

Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Odense

PFOS-fund i kødkvæg efterlader borgere i uvished: - Vi ved reelt ikke, hvor alvorligt det er

Nordfyn For abonnenter

Fik sin mors nyre for et år siden: Nu er Stefan ved at starte eget firma

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Assens

Varsling om højvand: Assens Havn lukker for trafik

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Odense

Miraklet i zoo: I årevis troede dyrepasserne, det var en han - nu er 'han' mor til otte unger

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Middelfart

Førstesal stod i flammer: - Hele huset er røg- og vandskadet

Annonce