Annonce
Middelfart

Har du set den vilde hæk i Husby? Vi har talt med manden med havesaksen

Jens Jørgen Nielsen bruger mange timer i haven, hvor han udover at trimme sin opsigtsvækkende hæk også plejer rosenbede, frugthave og køkkenhave. Foto: Jonathan Møller Nielsen
Fotos af Jens Jørgen Nielsens spektakulære hæk vakte stor begejstring på Facebook. Ideen til hækken opstod som et resultat af et praktisk problem.
Annonce

Husby: Torsdag 30. juli dukkede en mindre billedserie op i Facebook-gruppen "Middelfart", der vakte stor begejstring.

Billederne var taget i Husby og forestillede en ligusterhæk lidt ud over det sædvanlige. Hækken var trimmet i bølger og figurer. Nogle med skydeskårslignende huller i.

Opslaget fik hurtigt stor opmærksomhed. På et døgn fik den knap 250 likes, mens interesserede straks begyndte at spekulere i, om det mon var den have, der var blevet kåret til Danmarks flotteste, og om Søren Ryge mons tro havde været inde over.

Det fik redaktionen til at undre sig og undersøge, hvem den ferme havemand kunne være. Vi mødte ham på en solbeskinnet fredag eftermiddag i den blomsterbugnende have i Husby.

Annonce

Et praktisk hensyn

Inge Nielsen fører an ned i haven. Hun kalder gentagne gange på sin mand.

- Jens Jørgen!

Til højre er hækken ud til vejen. Velfriseret. Udskåret som bølger. Til venstre ligger haven. Rosenbede. Lavendler. Æbletræer. En velvoksen blåregn og et væld af andre buske.

Det er ordnet. Det er smagfuldt med små stier af marksten imellem. Men selve tætheden af planterne giver også haven et labyrintisk udtryk. Som et sted, man kan fare lidt vild, hvis man vil.

Jens Jørgen og Inge Nielsens have i Husby er velassorteret og plejet. Stierne mellem blomsterbedene er lagt med marksten, som jens Jørgen har hentet hos de lokale landmænd. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Jens Jørgen er ikke faret vild. Han dukker op bag en lav busk med gule blomster. Han har solen i øjnene og et lille neg af afskårne stilke i hånden.

Det er Jens Jørgen, der har haft hækkesaksen i hånden, og klippet hækken i mønstre. De mønstre, der vækkede opsigt på Facebook.

Nu er Facebook ikke et sted, han og Inge kommer. Men deres søn havde godt sagt, at den særprægede hæk havde fået en del opmærksomhed derinde, fortæller Jens Jørgen, der også kan afsløre, at der ikke er nogen dybereliggende kunstnerisk vision for projektet. Det er nærmere opstået af praktiske hensyn.

- Vi købte huset i 2004. Og der var hækken så høj, at vi ikke kunne se ud. Det var vi jo trætte af. Så klippede jeg den ned i cirka den højde, hvor den er lavest nu. Og efterhånden, som den groede op, så formede jeg de der... Bølgerne, som jeg kalder dem, siger Jens Jørgen.

Det er ifølge Jens Jørgen Nielsen den frie fantasi, der har skabt formationerne i ligusterhækken. Måske med lidt inspiration fra tegneseriefiguren "Stregen". Foto: Jonathan Møller Nielsen

Den anden hæk, den over mod nabogården, har han sidenhen taget lidt efter lidt. Her er figurerne lidt mere vilkårlige. De er bare "fri fantasi", som han siger.

Det har taget fire-fem år at få hækken til at stå, som den gør nu. Jens Jørgen klipper den til tre gange om året.

Annonce

Skal ikke være perfekt

Nu kunne man jo godt tro, at en mand med sådan en hæk og sådan en have, har et langt liv som gartner bag sig. Faktisk har den 76-årige beskæftiget sig med en del, men aldrig arbejdet som gartner.

Han har været soldat, salgschauffør for Coca Cola og bogbinder. Men han har altid godt kunnet lide at lave haver.


Vores børn bor jo på Sjælland begge to, og dem kan vi jo ikke sådan køre over til hele tiden. Så jeg er jo nødt til at finde på noget, når vi er her. Og det er mest haven, det går ud over.

Jens Jørgen Nielsen


Så da han og Inge flyttede til Husby, og de stod med en have næsten kun bestående af græs, gik han i gang med at skabe den farverige have, de har nu. Der er blandt andet lavet en køkkenhave, en frugthave med solbær, æbler og ribs, et bed med blomster, der får lov at gro vildt for insekternes skyld, og massevis af lavendler.

Og selvom den famøse hæk, der omkranser hele herligheden, kunne signalere noget andet, så er Jens Jørgen ikke krakilsk omkring sit havearbejde.

- Det er ikke sådan, at det skal være perfekt, siger han.

Annonce

Skal jo finde på noget

Men han kan lide at gå i haven. Han bruger omtrent tre timer på havearbejde tre til fire gange om ugen. Det er ren fornøjelse, siger han. Én ting er, at det holder ham i gang i pensionisttilværelsen.

- Vores børn bor jo på Sjælland begge to, og dem kan vi jo ikke sådan køre over til hele tiden. Så jeg er jo nødt til at finde på noget, når vi er her. Og det er mest haven, det går ud over, siger han.

Jens Jørgen Nielsen holder sig i gang ved at cykle og at gå i haven. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Og så er det god motion. Godt for hans ben, som han tidligere har brugt meget til fodbold.

- Sport og sådan noget, det kan jeg ikke i dag, siger Jens Jørgen, der derfor må holde sig til havearbejdet og nogle ugentlige cykelture.

Annonce

Mange tager billeder

Selvom Jens Jørgen ikke selv er på Facebook, synes han, det er fint, at folk har lagt mærke til hans hæk derinde. Det er faktisk sket før, hvor en kvinde fra et havecenter i Nordjylland, havde delt billeder af den på det sociale medie.

Og uden for cyberspace har han også lagt mærke til, at folk er interesseret i hans kreation.

- Der er rigtig mange, der holder herude og tager billeder, siger han.

Det er ikke kun den ydre hæk, som Jens Jørgen har skulptureret. I indkørslen står denne håndskårne lama. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Nogen har endda været så nysgerrige, at Inge og Jens Jørgen har givet dem lov til at se sig om i haven.

- Der var et par fra Finland, der kom cyklende her forbi. De var herinde. Jeg tror, de brugte to timer på at se haven, siger han.

Nu har hækken set ud, som den gør, i nogle år. Men Jens Jørgen vil ikke afvise, at den kan tage nye former i fremtiden.

- Det kan nemt ske. Fordi de høje af dem er jeg nu nødt til at bruge en stige for at nå toppen af. Og det kan da godt være, at jeg en dag er nødt til at gøre noget ved dem, så de får et andet udseende, siger Jens Jørgen.

Om Facebook-fotograferne også holder øje til den tid, må tiden vise.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce