Annonce
Odense

Har du også undret dig? Derfor lugter letbanen af neglelak

Langs letbanebyggeriet fra Kongensgade og ned til Albanigade kan man være uheldig et støde ind i en skarp stank af neglelak. Men dampene er ganske ufarlige i mindre mængder. Foto: Mathias Duhn Larsen
Måske har du bevæget dig forbi letbanebyggeriet i centrum af Odense og bemærket en kemisk dunst, der minder lidt om neglelak. I så fald er du ikke den eneste. Et materiale, der sørger for, at de berømte gule Odense-klinker kan tåle den tunge trafik, er synderen.

Odense: Odenses Letbanebyggeri har trukket overskriftet for mangt og meget de senere år. Men lugten af den har ikke været en af dem. Indtil nu.

For i de seneste par måneder har en umiskendelig lugt - eller stank om man vil - af neglelak bredt sig fra visse dele af letbanebyggeriet. Det drejer sig om et område fra Kongensgade og ned til Albanigade samt enkelte fodgængerovergange andre steder, hvor sporene er omgivet af de gule Hasle-klinker.

Her bruges et særligt materiale ved navn Resiblock 22, der sørger for at klinkerne kan holde til den tunge trafik, den vil blive udsat for, når lastbiler og busser kommer til at krydse letbanesporene.

Annonce

- Det er et bindemiddel, der fungerer, ligesom når du hælder vand i gips. Så sker der en kemisk forbindelse, der får materialet til at hærde, fortæller kommunikationskonsulent for Odense Letbane Søren Balle Christiansen.

Resiblock 22 indeholder opløsningsmidlet xylen, som også hyppigt indgår i ingredienslisten på neglelak, og det er altså derfor, man i perioder kan få associationer til en manicure-biks, selvom man står ved siden af en byggeplads.

Lugten af neglelak kan vare alt fra nogle timer til et døgn efter, at fugearbejdet er påbegyndt. Det afhænger blandt andet af luftfugtigheden og temperaturen. Men der er ingen grund til at være bekymret for de sundhedsmæssige konsekvenser ved at indånde dampene, hvis man blot passerer letbanebyggeriet kortvarigt. Det er kun skadeligt i større mængder, fortæller Søren Balle Christiansen.

- De personer, der arbejder med klinkebelægningen, har dragt og åndedrætsværn på, fordi de indånder dampene i lang tid ad gangen. Men for folk, der går forbi i fri luft, er det ikke noget problem, forsikrer Søren Balle Christiansen.


De personer, der arbejder med klinkebelægningen har dragt og åndedrætsværn på, fordi de indånder dampene i lang tid ad gangen. Men for folk der går forbi i fri luft, er det ikke noget problem

Søren Balle Christiansen, kommunikationskonsulent for Odense Letbane
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Følg kampen her: Danmark foran ved pausen

Annonce