Odense: En særegen navnesygdom har bredt sig på Fyn.
For selvom fynboerne er et sammenrend af folk fra hele landet, og der derfor burde være stor variation i efternavnene, har ét navn bidt sig fast.
Professor Jesper Lier Boldsen fra Syddansk Universitet løfter her sløret for det:
- Jeg plejer lidt spøgende at sige, at Hansen er en sygdom på Fyn. Hyppigheden af Hansen på Fyn er dobbelt så stor som i resten af landet.
I hele Danmark var der 1. januar i år 197.548 personer med efternavnet Hansen, som kun var overgået af Jensen og Nielsen i hyppighed.
- Hansen har en forholdsvis stor regional variation, hvor navnet er hyppigst på Fyn og i det sydlige Jylland. På Fyn er der bare flere Hansen'er, og det fortæller, at Hans var et ganske almindeligt fornavn på Fyn i første halvdel af 1800-tallet, forklarer Jesper Lier Boldsen, som både er tilknyttet SDU's Retsmedicinsk Institut, Antropologisk Afdeling og Center for Middelalder- og Renæssancestudier.
Fra Vestjylland og hjem igen
Han begyndte at studere danskernes efternavne i slutningen af 1980'erne, og under Forskningens Døgn, som strækker sig over flere døgn fra 22. til 29. april, holder han foredrag om vores efternavne. Men allerede 12. april kan avisens læsere høre hans foredrag til Café Stiften hos Fyens Stiftstidende.
Hans fascination af efternavne er ligetil.
- Alt, hvad der fortæller om menneskers liv og historie, er spændende, synes jeg. Efternavne fortæller om familierelationer og vandringsmønstre over generationer. Min bedstefar udvandrede fra Vestjylland til først København og så Aarhus, og min far fik sit første job i Vestjylland, for der havde han bekendte. Tidligere generationer kan betyde en del for vores vandringsmønstre.
Professor Jesper Lier BoldsenFolk er flyttet fra Fyn til Fyn – fra landet til Svendborg og især Odense.
Jesper Lier Boldsen har studeret vandringsmønstrene tilbage til 1800-tallet.
- På det tidspunkt fik befolkningen sen-efternavne, som var faderens navn, og i midten af 1800-tallet blev efternavne arvelige. Siden da er folk flyttet østpå til de større byer, og i de store byer finder man ikke den meget finstrukturerede forskel i hyppigheden af efternavne. Den ser man ude på landet, hvor folk oprindeligt kom fra. Og dem, der bor på landet i dag, er i vid udstrækning efterkommere af dem, der kommer derfra.
Ude godt, Fyn bedst
Siden 1800-tallet har Fyn udviklet sig til et stort sammenrend af folk fra hele landet, men alligevel viste befolkningsundersøgelser i 1980'erne, at fynboerne "i uforholdsmæssig stor grad" bliver boende på Fyn, fortæller Jesper Lier Boldsen.
- Så folk er flyttet fra Fyn til Fyn – fra landet til Svendborg og især Odense.
Men hvordan ser det ud, når vi kigger ud over de fynske grænser? Mens Hansen-efternavnet har bredt sig på Fyn, er andre efternavne skyllet ind over andre dele af landet, forklarer Jesper Lier Boldsen.
Petersen med t skiller sig ud ved primært at være et efternavn i Sydjylland og i Danmarks største byer, hvor folk er flyttet til. Og jo længere man kommer væk fra den dansk-tyske grænse, desto mere ændrer Petersen sig til Pedersen - med d.
Hedder man Kofoed, bor man på Bornholm eller har rødder der, men efternavnet Kjøller er faktisk endnu mere bornholmsk.
- Det er det mest udprægede bornholmske navn. Det er en fordanskning af et polsk efternavn, som har været båret af landarbejdere, som arbejdede på Bornholm, siger Jesper Lier Boldsen.
Møller, Smed og Bager
Hansen, Petersen og Kjøller er altså regionale navne, og der findes også helt lokale navne, som enten knytter sig til det præcise sted, man kom fra, eller det arbejde man havde.
- For eksempel Møller. Det er ikke et sen-efternavn, men et erhvervsnavn ligesom Smed og Bager. I 1800-tallet var der i store træk en mølle per landsby, og ham, der havde møllen, blev kaldt Møller, og hans børn blev ved med at hedde Møller.
- Man kan også tage Østergaard som eksempel. Der var typisk kun én østergård i hver landsby, og her kom man så til at hedde Østergaard. Gård-efternavnene er i øvrigt mest jyske, fordi Jylland var det største landbrugssamfund.
Kom til foredrag med professor Jesper Lier Boldsen hos Café Stiften. Det foregår den 12. april klokken 16.30-18.00 i Mediehuset, Banegårdspladsen, 5100 Odense C. Tilmelding er nødvendig og foretages på www.avisfordele.dk.