Annonce
Odense

Har du også Fyns mest udbredte efternavn? - Hyppigheden på Fyn er dobbelt så stor som i resten af landet

I Den Fynske Landsby i Odense kan fynboernes liv fra 1800-tallet opleves. De efternavne, som opstod i 1800-tallet, hænger fast den dag i dag, og på det tidspunkt begyndte børn af få faderens fornavn som efternavn i en -sen-variation. Foto: Frederik Nordhagen
Dit efternavn siger måske mere om dig, end du tror. Petersen og Pedersen er slet ikke det samme navn, og på Fyn er særligt ét efternavn ualmindeligt almindeligt. - Navnene fortæller om vores liv, siger SDU-professor.

Odense: En særegen navnesygdom har bredt sig på Fyn.

For selvom fynboerne er et sammenrend af folk fra hele landet, og der derfor burde være stor variation i efternavnene, har ét navn bidt sig fast.

Professor Jesper Lier Boldsen fra Syddansk Universitet løfter her sløret for det:

Annonce

- Jeg plejer lidt spøgende at sige, at Hansen er en sygdom på Fyn. Hyppigheden af Hansen på Fyn er dobbelt så stor som i resten af landet.

I hele Danmark var der 1. januar i år 197.548 personer med efternavnet Hansen, som kun var overgået af Jensen og Nielsen i hyppighed.

- Hansen har en forholdsvis stor regional variation, hvor navnet er hyppigst på Fyn og i det sydlige Jylland. På Fyn er der bare flere Hansen'er, og det fortæller, at Hans var et ganske almindeligt fornavn på Fyn i første halvdel af 1800-tallet, forklarer Jesper Lier Boldsen, som både er tilknyttet SDU's Retsmedicinsk Institut, Antropologisk Afdeling og Center for Middelalder- og Renæssancestudier.

Professor Jesper Lier Boldsen fra Syddansk Universitet holder foredrag om danskernes og fynboernes efternavne i Café Stiften 12. april hos Fyens Stiftstidende på Banegårdspladsen i Odense. Foto: Lars Skaaning

Fra Vestjylland og hjem igen

Han begyndte at studere danskernes efternavne i slutningen af 1980'erne, og under Forskningens Døgn, som strækker sig over flere døgn fra 22. til 29. april, holder han foredrag om vores efternavne. Men allerede 12. april kan avisens læsere høre hans foredrag til Café Stiften hos Fyens Stiftstidende.

Hans fascination af efternavne er ligetil.

- Alt, hvad der fortæller om menneskers liv og historie, er spændende, synes jeg. Efternavne fortæller om familierelationer og vandringsmønstre over generationer. Min bedstefar udvandrede fra Vestjylland til først København og så Aarhus, og min far fik sit første job i Vestjylland, for der havde han bekendte. Tidligere generationer kan betyde en del for vores vandringsmønstre.

Folk er flyttet fra Fyn til Fyn – fra landet til Svendborg og især Odense.

Professor Jesper Lier Boldsen

Jesper Lier Boldsen har studeret vandringsmønstrene tilbage til 1800-tallet.

- På det tidspunkt fik befolkningen sen-efternavne, som var faderens navn, og i midten af 1800-tallet blev efternavne arvelige. Siden da er folk flyttet østpå til de større byer, og i de store byer finder man ikke den meget finstrukturerede forskel i hyppigheden af efternavne. Den ser man ude på landet, hvor folk oprindeligt kom fra. Og dem, der bor på landet i dag, er i vid udstrækning efterkommere af dem, der kommer derfra.

Annonce

Ude godt, Fyn bedst

Siden 1800-tallet har Fyn udviklet sig til et stort sammenrend af folk fra hele landet, men alligevel viste befolkningsundersøgelser i 1980'erne, at fynboerne "i uforholdsmæssig stor grad" bliver boende på Fyn, fortæller Jesper Lier Boldsen.

- Så folk er flyttet fra Fyn til Fyn – fra landet til Svendborg og især Odense.

Men hvordan ser det ud, når vi kigger ud over de fynske grænser? Mens Hansen-efternavnet har bredt sig på Fyn, er andre efternavne skyllet ind over andre dele af landet, forklarer Jesper Lier Boldsen.

Petersen med t skiller sig ud ved primært at være et efternavn i Sydjylland og i Danmarks største byer, hvor folk er flyttet til. Og jo længere man kommer væk fra den dansk-tyske grænse, desto mere ændrer Petersen sig til Pedersen - med d.

Hedder man Kofoed, bor man på Bornholm eller har rødder der, men efternavnet Kjøller er faktisk endnu mere bornholmsk.

- Det er det mest udprægede bornholmske navn. Det er en fordanskning af et polsk efternavn, som har været båret af landarbejdere, som arbejdede på Bornholm, siger Jesper Lier Boldsen.

Annonce

Møller, Smed og Bager

Hansen, Petersen og Kjøller er altså regionale navne, og der findes også helt lokale navne, som enten knytter sig til det præcise sted, man kom fra, eller det arbejde man havde.

- For eksempel Møller. Det er ikke et sen-efternavn, men et erhvervsnavn ligesom Smed og Bager. I 1800-tallet var der i store træk en mølle per landsby, og ham, der havde møllen, blev kaldt Møller, og hans børn blev ved med at hedde Møller.

- Man kan også tage Østergaard som eksempel. Der var typisk kun én østergård i hver landsby, og her kom man så til at hedde Østergaard. Gård-efternavnene er i øvrigt mest jyske, fordi Jylland var det største landbrugssamfund.


Kom til foredrag med professor Jesper Lier Boldsen hos Café Stiften. Det foregår den 12. april klokken 16.30-18.00 i Mediehuset, Banegårdspladsen, 5100 Odense C. Tilmelding er nødvendig og foretages på www.avisfordele.dk.

Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce