Annonce
Kerteminde

Har ansat mange flere: Juice-bølge hjælper fynsk koncern til fremgang

Der bliver sammensat et utal af forskellige juice-varianter hos Orana i Rynkeby, som producerer til mange forhandlere af juice - især de mindre af slagsen. Arkivfoto: Brian Karmark
Danskerne er vilde med nye og spændende juice-smage fra små, opfindsomme leverandører. Den udvikling giver et godt rygstød til fynske Orana, som laver en god del af de mange produkter.

Rynkeby: Når restauranter, caféer, specialbutikker og hoteller i Danmark sælger nye typer eksklusive juice-varianter sker selve produktionen ofte hos Orana i Rynkeby ved Kerteminde. Den stigende efterspørgsel på mindre serier juice er en af forklaringerne på, at den fynske koncern har kan præsentere et af sine bedste regnskaber nogensinde.

Virksomheden installerede i 2017 to ny tappelinjer, der kan producere et væld af forskellige typer juice på mange forskellige slags flasker - deriblandt de små shots-flasker. Dermed har den tiltrukket de nye typer juice-virksomheder, som befinder sig på et helt andet marked end det, hvor man sælger billig standardjuice i litervis til mere prisbevidste kunder.

- Vi har fået fyldt det første skift op på linjerne, nu vil vi gerne have volumen til at fylde et skift til, siger Niels Østerberg, Kerteminde, der er direktør på Orana, som han også selv ejer.

Annonce

Østerberg Holding ApS

Hjemsted: Rynkeby

CVR-nummer: 21 21 04 98

Direktion: Niels Østerberg

Ejer: Niels Østerberg

Regnskabstal 2018/19 (2017/18 i parentes)

Omsætning: 345 millioner kroner (315)

Overskud før skat: 10 millioner kroner (7)

Overskud efter skat: 7 millioner kroner (6)

Egenkapital: 44 millioner kroner (42)

Antal ansatte: 415 (332)

Satser på Afrika

Han glæder sig over, at fremgangen i Danmark har brudt et mønster. Hidtil har virksomheden været god til at skabe vækst i sine udenlandske afdelinger men har haft sværere ved at få salget til at vokse i Danmark. Med de nye tappelinjer er der vækst både ude og hjemme.

Dermed endte koncernens moderselskab Østerberg Holding i 2018/19 med et overskud, der var stort set lige så godt som de to hidtidige top-år i koncernen.

Orana-koncernen producerer og tapper juice for andre. Ud over i Rynkeby har den fabrikker i Egypten, Indien og Vietnam. Den arbejder blandt andet på at få fyldt kapaciteten i Egypten gennem et øget salg i Afrika.

- Der kommer hele tiden mange nye forbrugere til i Afrika, og dermed stiger forbruget af fødevarer - også juice, siger Niels Østerberg.

I Mellemøsten har markedet og mange konkurrenter været hårdt ramt både af nedgang i økonomien og af højere afgifter på sukkerholdige drikkevarer. Men Oranas produkter har klaret sig godt, blandt andet fordi der ikke er tilsat sukker.

Mange flere ansatte

På verdensplan er antallet af ansatte vokset med 25 procent, stigningen har været jævnt fordelt over alle de steder, hvor koncernen er til stede.

For nogle år siden begyndte Orana under eget navn at blive leverandør til blandt andet hoteller og restauranter, ligesom man gik i gang med at lave ingredienser til producenter af blandt andet is. På begge forretningsområder var der fremgang sidste år.

Efter et år med plus på alle markeder og på alle forretningsområder har man taget hul på 2019/20 med rullende start.

- Alt ser positivt, ud så hvis ikke det næste regnskab bliver endnu bedre end dette, så bliver jeg skuffet, siger Niels Østerberg.

Orana-koncernen har hovedkvarter i det tidligere Rynkeby Mosts lokaler i Rynkeby men har fabrikker i både Nordafrika og Asien. Arkivfoto: Brian Karmark
- Jeg bliver meget skuffet, hvis overskuddet ikke bliver endnu bedre i år, siger Oranas ejer Niels Østerberg. Arkivfoto: Brian Karmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce