Annonce
forside

Har aldrig set noget lignende: Det er skruen uden ende

- Hvis vi ikke får noget østenvind, er det skruen uden ende, siger havnemester Kim Rasmussen om høsten af ålegræs. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Havnens uønskede høst er igang: Store mængder af visnet ålegræs er til gene for lystsejlere og jollefiskere i Rudkøbing.

Mens landmænd bekymrer sig om udsigten til årets magre udbytte, er høsten indledt på en lokalitet, der til gengæld kan melde om rekordstor volumen.

Stedet er overfladen af Rudkøbing havns bassiner. Her blev en usædvanlig høst indledt tidligere på ugen. Høstens udbytte er uønsket, og der er kun udgifter forbundet med den. Afgrøden er ålegræs.

- Jeg har aldrig tidligere set ålegræs i så store mængder her i havnen, siger Rudkøbings havnemester, Kim Rasmussen til Koøjet.

Tidligere på ugen havde kommunen som en slags høstmaskine hyret en containerlastbil med grab hos vognmandsfirmaet Bjarne Kaae i Bagenkop. Operationen gik ud på at fjerne de store mængder ålegræs, der var drevet ind i den østlige del af havnens Søndre Bassin. Vognmanden med grabben blev assisteret af havneassistent Arne Bjerg Nielsen, Rudkøbing. Han sad i en jolle med en påhængsmotor. Propellen fremkaldte bølger, så ålegræsset kunne drive indenfor grabbens rækkevidde.

Kim Rasmussen oplyser, at der denne dag blev opfisket i alt tre containerfulde ålegræs. Høstudbyttet fra havnen blev aflæsset på Langeland Kommunes genbrugsplads til kompostering.

Senere på ugen blev der igen høstet, også i fiskerihavnen. I næste uge fortsætter opfiskningen med Rudkøbing Havnesmedies mobilkran som høstmaskine.

- Indsatsen er nok skruen uden ende. Bare vi kunne få noget østenvind. Så løser problemnet sig selv, siger Kim Rasmussen. Og problemet er bl. a., at havnebrugere som fx lystsejlere og jollefiskere får ålegræsset i fartøjernes propeller og indsugning.

Ålegræs gror på sandbund i op til fem-seks meters dybde. Lige netop den slags bund er der meget af ud for Rudkøbing havns indsejlinger.

Derude på havbunden er grønt, groende ålegræs et sundhedstegn. Men når miljøet forringes som følge af iltsvind og mangel på næring, dør ålegræsset, slipper bunden og driver rundt på overfladen.

Annonce
Vestenvind og en miljøskadet havbund har drevet store mængder af vissent ålegræs ind i Rudkøbing Havn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Før høsten: Mængden af vissent ålegræs i havnebassinets overflade er massiv. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce