Annonce
forside

Har aldrig set noget lignende: Det er skruen uden ende

- Hvis vi ikke får noget østenvind, er det skruen uden ende, siger havnemester Kim Rasmussen om høsten af ålegræs. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Havnens uønskede høst er igang: Store mængder af visnet ålegræs er til gene for lystsejlere og jollefiskere i Rudkøbing.

Mens landmænd bekymrer sig om udsigten til årets magre udbytte, er høsten indledt på en lokalitet, der til gengæld kan melde om rekordstor volumen.

Stedet er overfladen af Rudkøbing havns bassiner. Her blev en usædvanlig høst indledt tidligere på ugen. Høstens udbytte er uønsket, og der er kun udgifter forbundet med den. Afgrøden er ålegræs.

- Jeg har aldrig tidligere set ålegræs i så store mængder her i havnen, siger Rudkøbings havnemester, Kim Rasmussen til Koøjet.

Tidligere på ugen havde kommunen som en slags høstmaskine hyret en containerlastbil med grab hos vognmandsfirmaet Bjarne Kaae i Bagenkop. Operationen gik ud på at fjerne de store mængder ålegræs, der var drevet ind i den østlige del af havnens Søndre Bassin. Vognmanden med grabben blev assisteret af havneassistent Arne Bjerg Nielsen, Rudkøbing. Han sad i en jolle med en påhængsmotor. Propellen fremkaldte bølger, så ålegræsset kunne drive indenfor grabbens rækkevidde.

Kim Rasmussen oplyser, at der denne dag blev opfisket i alt tre containerfulde ålegræs. Høstudbyttet fra havnen blev aflæsset på Langeland Kommunes genbrugsplads til kompostering.

Senere på ugen blev der igen høstet, også i fiskerihavnen. I næste uge fortsætter opfiskningen med Rudkøbing Havnesmedies mobilkran som høstmaskine.

- Indsatsen er nok skruen uden ende. Bare vi kunne få noget østenvind. Så løser problemnet sig selv, siger Kim Rasmussen. Og problemet er bl. a., at havnebrugere som fx lystsejlere og jollefiskere får ålegræsset i fartøjernes propeller og indsugning.

Ålegræs gror på sandbund i op til fem-seks meters dybde. Lige netop den slags bund er der meget af ud for Rudkøbing havns indsejlinger.

Derude på havbunden er grønt, groende ålegræs et sundhedstegn. Men når miljøet forringes som følge af iltsvind og mangel på næring, dør ålegræsset, slipper bunden og driver rundt på overfladen.

Annonce
Vestenvind og en miljøskadet havbund har drevet store mængder af vissent ålegræs ind i Rudkøbing Havn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Før høsten: Mængden af vissent ålegræs i havnebassinets overflade er massiv. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Milano venter på Eriksen-pressemøde

Odense

GoMore-direktør om humanister i erhvervslivet: - Virksomhederne er ligeglade med, hvor folk kommer fra

Annonce