Annonce
Livsstil

Happy hour med vegetarpizza

Vel er østers og hummer dejligt, men der er nu noget enkelt-smukt over at pille en pose økologiske løg, skære dem i skiver og sautere dem blidt i olivenolie, inden de ender deres liv på en sprødbagt pizzabund som et mørt, sødt og let karamelliseret dække over et leje af sauteret spinat draperet med osterester fra køleskabet. Foto: Vibeke Volder

Kombinationen af spinat, løg og gedeost er en af køkkenskriverens hverdagsklassikere. Pizza sviner og giver besværlig opvask, men er velsmagende og elementært skægt at lave selv.

Januar er favoritmåneden til en af køkkenskriverens hverdagsklassikere, en billig omgang for husholdningsbudgettet, som tilmed rydder bunken af osteskorper og med lethed konsumerer den gederulle, som har ligget på lit de parade i køleskabet gennem måneder.

Pizza med spinat og løg spækket med gedeost er min favorit foran den klassiske tarte flambée og den nemme kartoffelpizza.

Altså vegetariske retter, som flugter med en kropslig katarsis, detox, og hvad renselse ellers bliver døbt i årets første måned.

Men kombinationen af pizzabund med spinat og løg er en sanselig oplevelse i både duft og tekstur, og i disse LGBT-tider med op til 30 forskellige kønsidentiteter kan de færreste vel hidse sig op over tanken om, at en jernpande fuld af snurrende zittauer- og rødløg i den grad kan massere de gastro-erogene zoner med en let karamelliseret duft?

Annonce
Sprødt, blødt og sødt løg i forening sammen med knas fra let brændt ost. Pizzastenen er fin, men en bageplade virker glimrende. Foto: Vibeke Volder

Norsk brøddronning

Pizza er en billig spise, men den reelle pris (og popularitetsbegrænsende kendsgerning) er, at den italienske klassiker i hjemmelavet version koster et mel-dækket køkkenbord med efterfølgende afskrabning af indtørret dej og - lad os være ærlige - besværlig opvask. Man skal til denne uges opskrift sætte en halv times tid af til at pille og skære løg og varme den frosne, helbladede spinat, hvis man ikke vælger den friske løsning.

Det gør køkkenskriveren desværre for sjældent. Ingen er jo perfekt.

Jeg har hugget opskriften fra den norske Wenche Frølichs bog "Brød" - resultatet af professorens 15 års studier i brødets mikrobiologi i enkle, klare opskrifter - og justeret den til eget køkken, og den bliver normalt lavet i dobbelt portion.

Pizzaproduktion er som at pakke et godstog med vogne, det er ikke væsentligt mere besværligt at lave en ordentlig stak pizze, for svineriet og oprydningen er alt i alt det samme.

Pizzaen kombinerer et sødligt dække af løg over bløde bølger af spinat på den sprøde bund, og hele herligheden er kranset af knasende sprødt brød, som har fået en tur med olivenolie: Sæt tomlen for mundingen og træk flasken en tur rundt, mens du drypper i passende mængde.

Pizzaen løfter sig for alvor som affyringsrampe for osteresterne, hvor måneder gamle indtørrede gederuller er i særklasse. I hvert fald for den erfarne ostespiser. Man finder frem til den gederulle, som har gemt sig nederst i boksen i nogle måneder, dehydreret, grå og hård som ostenes svar på Clint Eastwood i filmen "Gran Torino" for at skære den i skiver med en kraftig kokkekniv for at kaste dem med ødsel hånd på lavvandede steder i det grønne hav.

Zittauerløg og rødløg i smuk forening på en debuyer-pande af stål. Rødløgene er lidt mildere end de gule, men tårerne faldt over køkkenvasken. Foto: Vibeke Volder

To minutter giver bonus

Ostehumplerne er efter et kvarter i ovnen skrumpet ind til gullig-hvide knopper på størrelse med små champignoner, endnu mere tørre og på kanten til at briste i små stykker, når man prikker til dem. Men absolut lækre, koncentrerede og overraskende venligt stemt i smagen. O.k., måske er det for hardcore ostespisere, og man kan også starte blødt og børnvenligt med en billig brie, mozzarella eller anden blid ost. Men sørg for, at den i alle tilfælde får en sprødbrændt skorpe og lidt knas som kontrast til alt det bløde.

Kartoffelpizzaen er en anden klassiker, som er nem at lave, hvis man har lidt overskydende dej til en løs pizza: Den koster blot et par mellemstore kartofler, som med en japansk mandolin ved hånden ryger ud i ensartede, millimetertynde skiver på under et par minutter.

Ja, det er næsten dumt ikke at lave en kartoffelpizza garneret med frisk rosmarin fra haven, når man nu har sat toget i bevægelse. Det er dobbelt op, happy hour i januar.

Pizza er den perfekte affyringsrampe for resterne i osteboksen. Det stak lidt af for køkkenskriveren, for pizzaen er særlig smuk alene med gederulle. Foto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce