Annonce
Indland

Hans Engell: Folketingsvalg kan falde en af disse tre dage

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer til at holde opmærksomt øje med, hvordan befolkningen tager imod et sundhedsudspil, som ventes inden for de kommende uger. Ifølge politisk kommentator Hans Engell skal borgerne forberede sig på valg fra slutningen af marts. (Arkivfoto).

DF ønsker folketingsvalg sammen med EU-parlamentsvalget i maj, men det kan komme to måneder før, spår Engell.

På Christiansborgs gange kører rygterne for fulde gardiner, når det gælder datoen for det forestående folketingsvalg.

I hvert fald hvis man spørger politisk kommentator Hans Engell.

Han har selv analyseret, hvornår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mon trykker på valgknappen.

Som situationen er nu, er det ifølge Engell mest sandsynligt, at danskerne skal i stemmeboksene en tirsdag i slutningen af marts eller starten af april.

- Tirsdag har været den absolut mest brugte ugedag til et folketingsvalg, og jeg tror meget på 19. marts, 26. marts eller 2. april.

Spådommen står og falder ifølge Engell med, hvordan regeringens forhandlinger med Dansk Folkeparti kommer til at gå i forbindelse med det kommende sundhedsudspil.

- Sundhedsreformen kan udsætte det hele, hvis den ender i et kæmpe skænderi. Nok har Lars Løkke og Thulesen Dahl (DF's formand, red.) haft mange underhåndsforhandlinger, men der er ikke lavet nogen endelig aftale.

- Det er virkelig en stor risiko, Løkke løber med en sundhedsreform så tæt på et valg, siger han.

Lykkes det ikke at lave en aftale, kan Løkke ende med at bruge en del tid på at ryste den dårlige modtagelse af sig. Det kan rykke folketingsvalget tættere på valget til Europa-Parlamentet 26. maj.

Kristian Thulesen Dahl, der er formand for Dansk Folkeparti, ønsker netop, at valgene slås sammen.

Det kan der være fordele ved for både DF og Venstre, der står med en svag hånd, når det kommer til kandidater til EU-parlamentsvalget, mener Hans Engell.

- Partierne står begge i en situation, hvor det ikke gør så meget, hvis EU-valget fylder mindre.

Det er endnu ikke lykkedes Dansk Folkeparti at finde en spidskandidat til det kommende EU-parlamentsvalg, og generelt står det til at blive et sløjt valg for blå blok, vurderer Engell, som ikke ser store stemmeslugere blandt kandidaterne.

Selv om regeringen og DF er meget uenige, hvad angår EU, som DF ikke er stor tilhænger af, kan deres modsatrettede syn på unionen styrke dem hver især snarere end at skabe splittelse, mener Engell.

Så får de lagt lidt kant til hinanden, men kommentatoren vurderer ikke en samlet valgdag som den mest sandsynlige mulighed.

I princippet kan statsministeren vente med at trykke på knappen i flere måneder. Valget skal senest afholdes i juni. Men det er ifølge Hans Engell fuldstændig urealistisk, at det bliver så sent.

- Hvis man først holder EU-valg, bruger man mange penge på det, og vælgerne bliver småtrætte og vil på sommerferie. Du kan ikke starte med et EU-valg og lægge et folketingsvalg bagefter.

- Jeg er fuldstændig sikker på, at folketingsvalget ikke er lige om hjørnet, men et martsvalg er det mest sandsynlige.

- Jeg tror meget på den 26., siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce