Annonce
Odense

Hanne stopper i Hannes hus: Filosoffens mor siger farvel

- Det er umuligt at fremhæve den bedste udstilling de seneste 10 år. Men jeg glemmer aldrig Søren Kierkegaard-udstillingen, et projekt med udviklingshæmmede kunstnere og børneudstillingen i samarbejde med HCA Festivals, siger Hanne Bøgelund. Foto: Simon Staun
Efter 10 år som leder af Kunstbygningen Filosoffen går Hanne Bøgelund på efterløn 1. oktober. Hun har forvandlet kunstbygningen fra amatørernes højborg til et attraktivt kunsthus, hvor besøgstallet er mere end fordoblet.
Annonce

Kunst: Man kan mærke energien, så snart man træder ind på kontoret ved indgangen til Kunstbygningen Filosoffen. 63-årige Hanne Bøgelund har den særlige aura af energi, der kendetegner ildsjæle.

Ilden har brændt for Filosoffen de seneste 10 år, og det har betydet alverden for kunstbygningen, som i disse dage præsenterer en udstilling i samarbejde med fire af landets førende gallerier.


Jeg har altid arbejdet med udvikling, og det var virkelig en interessant rejse, jeg indledte sammen med de ansatte på Filosoffen i 2010.

Hanne Bøgelund, leder af Kunstbygningen Filosoffen


Hanne Bøgelund er kendt for at være grundig. Hun erkender, at hendes ansatte på Filosoffen formodentlig er ved at brække sig over hendes grundighed. Men når man skal se tilbage på 10 års udstillinger og indsatser, er det bestemt en fordel med et forarbejde.

- Jeg er ikke helt ung længere, så jeg kan simpelthen ikke huske alt det, der er sket, siden jeg kom til Filosoffen i 2010. Jeg vil så nødigt prale, men huset var altså i en sørgelig forfatning, da jeg blev ansat. Hverken kommunen, byens borgere eller medierne tog stedet seriøst. Det var virkelig op ad bakke, siger Hanne Bøgelund og skænker kaffe, som naturligvis er hentet i underetagen hos Nelle’s.

Blå bog

Hanne Bøgelund er 63 år. Hun er gift på 40. år og har to børn og tre børnebørn.

Hun indledte sit arbejdsliv i Nyborg Kommune og har siden taget en uddannelse i forebyggelse og kommunikation.

Hun har blandt andet arbejdet som underviser, projektleder og udviklet undervisningsmateriale til børn og unge.

Hun har været leder for Kunstbygningen Filosoffen siden 2010 og været komitémedlem i HCA Festivals' kunstudvalg og været med til at udvikle den censurerede HCA-kunstudstilling.

Kaffen vender vi tilbage til.

I 2010 var der ingen computer i huset, de ansatte havde ingen indsigt i administration og var heller ikke gearede til at servicere hverken udstillende kunstnere eller gæster.

- Jeg har altid arbejdet med udvikling, og det var virkelig en interessant rejse, jeg indledte sammen med de ansatte på Filosoffen i 2010. Vi har i samarbejde formået at tegne en langt tydeligere profil og desuden hævet niveauet betragteligt både i forhold til kunsten og servicen. Men der skal naturligvis stadig være plads til amatørudstillinger samt børn- og ungeprojekter, understreger Hanne Bøgelund.

At hun har gjort noget rigtigt som leder, understøtter besøgstallene. Hun har printet dem ud og placerer dem på bordet. Fra et årligt besøgstal på omkring 15.000 i 2010 til 37.000 i 2019.

- At besøgstallet er mere end fordoblet, handler om mange ting. Vi har virkelig haft mange tiltag i forhold til markedsføring, samarbejder og efteruddannelse af ansatte. Og så kan jeg love dig for, at vi har smøget ærmerne op. Er du sindssyg, vi har knoklet, siger Hanne Bøgelund og knytter næverne.

Annonce

Hannes hus

I Kunstbygningens store sal udstiller Galleri Korinth, Galleri Oxholm, Galleri KBH Kunst og Galleri V58. De præsenterer blandt andet Ole Aakjær og Siri Grindesgaard, hvis værker koster over 100.000 kroner. Det ville formodentlig ikke være sket i ”gamle dage” for 10 år siden.

- Tidligere var det sådan, at professionelle kunstnere ikke ville skrive Filosoffen på cv’et, hvis de havde udstillet her. Sådan forholder det sig ikke længere, hvor vi præsenterer toneangivende danske og udenlandske kunstnere. Kunst af en kaliber, der matcher det fuldstændig fantastiske hus, Hanne Kjærholm tegnede, siger Hanne Bøgelund og tilføjer med et smil, at det ikke er helt forkert at kalde Filosoffen for ”Hannes hus”.

I hvert fald indtil 1.oktober hvor hun stopper. Med både stolthed over sin indsats og nervøsitet for, hvad fremtiden bringer for Kunstbygningen Filosoffen.

- Jeg har altid haft den holdning, at hjertet skal være med i alt, jeg laver. Det er ingen hemmelighed, at jeg har det svært med beslutningen om, at Filosoffen i fremtiden hører under Kulturmaskinen. Kulturmaskinen er et virkelig sejt sted, jeg kan bare mærke, at jeg ikke kan fortsætte under de vilkår, de kommunale besparelser udmønter sig i. I stedet for at ende med at blive sur og tvær, viser jeg rettidig omhu og træffer selv beslutningen om at stoppe, konstaterer Hanne Bøgelund.

Selv om det blot tager fem minutter at gå fra Kulturmaskinen til Filosoffen er hendes erfaring, at der er tale om vidt forskellige institutioner.

- Der er tale to diametralt forskellige måder at drive en forretning på. Jeg håber af hele mit hjerte, at man formår at holde det niveau, jeg har været med til at lægge. Jeg frygter, at der kommer til at mangle nogen, der føler samme ansvar for stedet.

Annonce

Alle skal føle sig tilpas

Det er svært ikke at føle sig tilpas i Hannes selskab. Det hænger ikke kun sammen med den lækre kage, som også er hentet nedenunder. Hun sætter en ære i at være til stede og imødekommende.

- Jeg har prædiket siden min første dag, at vores vigtigste opgave er at få kunstnere og gæster til at føle sig velkomne. Vi skal give os tid til at tale både med amatørkunstneren, der måske udstiller for første gang, og de etablerede navne. Alle skal føle sig tilpas på Filosoffen. Det mantra håber jeg virkelig, man holder fast i, siger Hanne Bøgelund.

- Jeg bryder mig ikke om selvfede mennesker, men jeg synes faktisk, jeg kan tillade mig at være en smule selvfed over, hvad jeg har udrettet på Filosoffen, siger Hanne Bøgelund, der går på efterløn 1. oktober. Foto: Simon Staun

Vi tager begge en bid af kagen og gumler. Hannes udbryder begejstret, at noget af det bedste, der er sket for Filosoffen, var da Nelle’s rykkede ind for tre år siden.

- Efter et par mislykkede forsøg kom der endelig nogen, som var et perfekt match. Det har givet Kunstbygningen et kæmpe løft, fordi der endelig er et sted, der trækker mange mennesker til. Jeg giver fem stjerner både til kaffen og samarbejdet, siger Hanne Bøgelund og skåler symbolsk med kaffekruset.

Det bliver formodentlig til mindre doser koffein efter 1. oktober. Men også færre gøremål. Hun har med egne ord deltaget i ”en milliard ferniseringer, messer og foredrag” for at etablere et netværk. Det gør hende ikke noget at få lidt mere tid til familien, når hun stopper 1. oktober.

- Jeg har tre børnebørn, som jeg ser frem til at være mere sammen med. Men lur mig, om jeg ikke kaster mig over nogle skøre projekter. Lige nu har jeg 100 procent fokus på at aflevere Filosoffen i fineste stand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce