Annonce
Fyn

Ny hverdag på plejehjemmet: Vi holder humøret oppe trods coronaen

I kampen mod coronavirus spiller en række danskere, især dem i sundhedsvæsenet, en nøglerolle. Vi har bedt nogle af dem, der er helt tæt på frontlinjen for at begrænse smitten, om at fortælle om deres hverdag. Med deres egne ord.

Haarby: Hverdagen på Æblehaven har ændret sig meget de seneste uger. 4. marts holdt vi galla for beboere, pårørende og personale – i dag er det forbudt at komme på Æblehaven, hvis man ikke skal arbejde.

Vi lever i vores egen lille verden her. Der er ikke det sædvanlige liv med besøg af pårørende og andre med ærinder her. Heldigvis - tænk at jeg skulle komme til at mene det - har vi Facebook. Her kan pårørende orienteres om, hvordan vi har det, og der kan sendes hilsner og måske en lille video.

Humøret er stadig godt blandt beboere og personale. Vi hjælper hinanden, så godt vi kan, og der bliver set en masse gamle danske film.

Der er sat mange tiltag i gang for at minimere smitterisikoen. Borde flyttes, så der spises i små enheder, personale/beboere fra de forskellige huse besøger ikke hinanden, og personale, som ikke direkte er i plejen, spiser ikke sammen med beboerne.

Men vi skal også værne om det sociale liv blandt det personale, der ikke deltager – derfor spiser vi sammen i det gamle daghjem, hvor der er god plads mellem os.

Annonce

Hanne Lise Hermansen

Hanne Lise Hermansen er 59 år og uddannet sygeplejerske.

Hun arbejder på plejehjemmet Æblehaven i Haarby.

Hendes beretning i dag bliver fulgt op med flere i løbet af de kommende uger.

Lækkerier fra ny butik

Der er lavet en ”lille butik”, hvorfra vi kan levere varer til at forsøde tilværelsen med (småkager/chokolade osv.). Hvis pårørende vil levere noget, kan de lave en aftale om at levere ved døren, hvor personalet tager imod. Jeg kommer til at tænke på, når min egen mor fortalte om, hvordan det i hendes barndom foregik, når de besøgte nogen på hospitalet. Det blev kun til snak gennem vinduet.

Der udvises stor fleksibilitet – personalet passer på sig selv i deres daglige liv, så de minimerer risikoen for at blive syge. Det er svært, når man er næsten nybagt mormor. Kan børnebørnene kende mig? Vi må mødes i haven, når vejret tillader det.

Nye instrukser hver dag

Der kommer dagligt nye instrukser – i dag er det om rengøringsniveauet. Der er dejligt med en leder, som har det forkromede overblik. Jeg tæller sprit og handsker, laver lister og noterer, når der udleveres.

Alt dette gør vi for at undgå coronasmitte på Æblehaven.

Skrækscenariet vil være, at vi fik det inden for dørene, og hvis nogen skulle isoleres. Mange vil kunne forstå det, men hvis man er dement, kan det være svært at forstå, at man ikke må gå ud til de andre. Og hvordan vil de reagere, hvis personale skal udstyres med værnemidler? Bliver de bange?

Vejret er heldigvis så godt, at man stadig kan gå ture i området.

Er du en af dem, der står i fronten, og har lyst til at fortælle din historie, så send os en mail på: sim@fyens.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Sundhedsmyndigheder: Vi har respiratorer, senge og personale nok til alle coronapatienter

Annonce