Annonce
Livsstil

Handy tavle udfordrer iPad

Galaxy Tab er så let og handy, at du kan have den med overalt.

Samsungs Galaxy Tab er mindre, lettere og mere fleksibel end Apples iPad

De fleste har hørt om iPad, men her ni måneder efter præsentationen er den stadig ikke officielt lanceret i Danmark. Rygtet vil vide, at Apple arbejder på en ny og mindre model.

Men Samsung er allerede klar med en tavle, der af mange betragtes som den hidtil stærkeste udfordrer til iPad. Vi har prøvet Samsung Galaxy Tab i et par uger - og her kommer dommen.

Først er der størrelsen, der bare føles ”rigtig”. Formatet minder om en bog, og tavlen vejer ikke mere, end at man let kan holde den i en hånd. Faktisk vejer Taben omtrent det halve af iPad (382 mod 730 gram). En del af forklaringen er, at Samsungs tavle er lavet af plast. Alligevel virker den solid og lækker med afrundede kanter og blanke overflader, der dog som altid samler på fingeraftryk.

Skærmen er mindre end iPads (7 tommer mod 9,7 tommer), men den høje opløsning (1024 x 600) giver godt med skærmplads. Og Samsung har valgt et bredere format, som egner sig fint til film.

Annonce
Tavlen er på størrelse med en lille bog, og formatet føles umiddelbart ”rigtigt”.  

Google styrer

Under skærmen sidder berøringsfølsomme felter med de fire genveje (menu, hjem, tilbage, søg), vi kender fra andre apparater med Googles ”Android”-styresystem.

Android er mere moderne og fleksibelt end Apples iOS, der styrer iPad, iPhone og iPod Touch. Hvor Apple spiser os af med række på række af genvejsikoner, kan du med Android dække dine skriveborde op med dynamiske vejrudsigter, aktiekurser og andre oplysninger, som ikke kræver, at du først åbner et dertil indrettet program.

Alligevel er Apples styresystem mere ”lækkert” at arbejde med. Det er små detaljer, der gør forskellen, men med Galaxy Tab oplevede jeg lidt for mange misforståelser. Som når jeg trykker på skærmen for at rulle i menuen - og i stedet kommer til at vælge et punkt.

Det skal siges, at jeg til daglig bruger iPhone, så måske er jeg en smule miljøskadet. I hvert fald er Googles system mere frit og åbent end Apples. Her er ingen censur af programmerne - men altså heller ikke samme kvalitetskontrol. Og selv om Google netop har åbnet for betalingsprogrammer i Danmark, kan udvalget ikke måle sig med programmerne i Apples ”App store”.

Hjemmesider, film, bøger... Samsungs tavle kan stort set alt.

To kameraer

Hvor iPad er ”blind”, har Galaxy Tab to kameraer. Det forreste kan bruges til videosamtaler, mens det bageste optager billeder med tre megapixel og video i HD (720P). LED-lampen er en værdifuld tilføjelse, men billedkvaliteten imponerer ikke i forhold til de bedste mobilkameraer.

Kameraet udnyttes også af mange programmer - for eksempel til ”augmented reality”, hvor skærmen viser dine omgivelser med et ekstra lag af digital information. Den fascinerende teknik kombinerer kamera, internet og GPS. Sidstnævnte kan selvfølgelig også bruges på gammeldags facon - til at finde vej. Og takket være Googles gratis navigation virker stifinderen lige ud af æsken.

I øvrigt har Galaxy Tab de samme grundlæggende funktioner som iPad: Du kan læse e-bøger, tjekke emails og udforske hjemmesider. Men modsat Apple giver Google dig den fulde web-oplevelse - inklusive Flash-indhold.

Forbindelsen til nettet kan knyttes over et trådløst netværk - eller mobilt bredbånd (3G), hvis du monterer et SIM-kort. Tavlen kan faktisk bruges som mobiltelefon, hvis du tilslutter et hovedsæt.

Vild pris

De trådløse forbindelser tærer på batteriet, men hvis du kun ser video, holder Tab sig kørende op til syv timer. Det er en smule mindre end iPad, der lover op til 10 timer.

Det altoverskyggende problem ved Galaxy Tab er prisen: 7000 kroner. Vi lader tallet stå et øjeblik. Til samme pris får du en næsten lige så alsidig mini-bærbar, en fin fladskærm til stuevæggen - og så lidt ekstra lommepenge til film og programmer.

Prisen er med andre ord vanvittig. Hermed reduceres Galaxy Tab i praksis til et se hvad vi kan-produkt. Vores tip er, at Samsung senest til foråret løfter sløret for ”Galaxy Tab 2”, som med garanti bliver både bedre og billigere. Til den tid har Apple formentlig også lanceret en mere tidssvarende udgave af den allerede aldrende iPad.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce